• VIP
  • מה בפורטל?

    מדריך זמן איכות עם הילדים

    "זמן איכות עם הילדים" הוא אחד מקווי הקונספט של פורטל "את זה". לכבוד יום ההולדת הראשון של הפורטל, החלטנו לברר את המונח לעומק. אורית סליקטר מנחה ויועצת להורים, מגדירה את המושג "זמן איכות עם הילדים" ומדגישה את חשיבותו עבור ההורה, הילד, המשפחה והיחסים. מהו זמן איכות אמיתי עם הילדים? איך עושים את זה ובאיזה מינון וגם – ממה צריך להיזהר. מדריך שימושי לזמן איכות עם הילדים

    מערכת "את זה" 22.01.11

    כשמדברים איתי על זמן איכות עם ילדים, אני עונה לפעמים בציניות: "אז יש לכם חצי שעה של זמן איכות עם הילד ובכל שאר הזמן המשותף אין איכות? למה בעצם לא לשאוף שכל זמן עם הילד יהיה איכותי?".

    "זמן איכות עם הילדים" הוא מושג שבשנים האחרונות עושים בו שימוש לתאר זמן שבו ההורה מתפנה מכל עיסוקיו, לא עונה לשיחות טלפון, לא צופה ובטלוויזיה, ולא נמצא עם אנשים אחרים שיכולים להפריע לדיאדה של הורה ילד, ומקדיש זמן נטו לילדים.

    היתרונות של זמן איכות עם הילד

    חשוב מאוד למצוא זמן לבלות עם כל ילד בנפרד, בנוסף לזמן הבילוי המשפחתי המשותף. יש לכך יתרונות רבים:

    • מסר חשוב לילדים - ילד שהורה מפנה זמן כדי להיות איתו, מקבל מסר: אני אהוב, אני חשוב לאמא ואבא שמפנים זמן כדי להיות איתי, אני כנראה ראוי ושווה, אני מעניין אותם.
    • העלאת הביטחון העצמי - רגשות אלה תורמים לחיזוק הדימוי העצמי והביטחון של הילד והילד מרגיש רצוי בבית.
    • היכרות ושיתוף – בילוי זמן איכות עם הילדים יוצר מרחב נוח ופתוח לשיתוף והתייעצות וכך ההורה והילד לומדים להכיר זה את זה.
    • חיזוק והעמקת הקשר - הזמן המשותף מחזק את הקשר, משפר את מערכת היחסים בין הילד להורה, ולכן ילד ירצה לשתף יותר פעולה עם הורה שהיחסים איתו טובים. רמת החיכוכים בבית תפחת, וההורה יזכה ליותר שיתוף פעולה מצד הילד ולהבנה והכרה של הגבולות שהוא מציב.
    • הענקת תחושת חשיבות – באמצעות בילוי זמן איכות עם הילד, הילד מרגיש "שרואים אותו באמת", לעיתים ילדים בקליניקה מספרים לי שלהורים שלהם לא באמת אכפת מהם, שההורים מתעניינים רק בציונים שלהם, רק בשיעורי הבית שלהם, מתלהבים רק כשהם מצליחים בחוגים. "אמא לא שואלת אותי איך אני מרגיש, ואם כן היא לא ממש מחכה לתשובה, הכי חשוב בעינה זה איזה ציון קיבלתי". לעיתים הרצון של ההורים שילדיהם "יצלחו בחיים" משכיח מהם בדרך שמדובר על ילד שרוצה שיראו אותו לאורך הדרך עד שיגיע למקום שהם מייחלים לו. כשהורה מפנה זמן עבור הילד ולא מנסה לחנך בזמן הזה, אלא מתעניין באמת בילד, הילד מרגיש את זה.
    • הפחתת מריבות בין אחים - כשיש יותר מילד אחד בבית, ובעיקר כשפער הגילאים קטן, קיימת תחרות בין האחים על תשומת הלב של ההורים, והילדים חשים שהם צריכים להילחם על המקום שלהם לפעמים בדרכים שליליות. כשילד יודע שיש זמן מוגדר בשבוע שהוא לא צריך להילחם כדי להיות קרוב לאמא או אבא כי הוא מקבל את זה מהם בלי לדרוש, הדבר מפחית את המתח סביב התחרות מול האחים האחרים, ויכול ליצור רגיעה או לפחות להפחית את המריבות או ההתנהגויות המפריעות.

    עצות פרקטיות למציאת זמן איכות עם כל ילד

    מספר רב של ילדים בבית, עבודה עד שעות מאוחרות, הסעות אין סופיות לחוגים, עייפות נפשית ופיזית – כל אלה מקשים על מציאת זמן פרטי עם הילד.

    ובכל זאת זמן איכות לא חייב להיות תמיד ארוך בזמן ולא יקר במשאבים.

    * בזמן ארוחת הצהריים - לפעמים הורה שמתפנה לשבת במשך 10 דקות לשבת מול המתבגר שחוזר הביתה ומשוחח איתו כשהוא אוכל יספיקו לו, כי אחר כך הוא יהיה חייב להתחבר לחברים בפייסבוק.

    * הוצאה מוקדמת מהמסגרת - כשיש בבית מספר ילדים קטנים בגן, אפשר להוציא פעם בשבוע ילד אחד מוקדם יותר, כדי להיות איתו לבד.

    * חלוקת עבודה עם אחרים - אפשר להיעזר בסבתות, בהורה השני או בבייביסיטר שיישאר עם הילדים האחרים ולצאת עם כל ילד בנפרד אפילו לשעה קלה.

    * זמן חוגים - אפשר לנצל את ההמתנה לילד בחוג כזמן איכות עם אחיו.

    * תורנות חברים - אפשר לשלוח ילד לחבר ולנצל את הזמן עם האח האחר.

    הכי חשוב שתבינו את החשיבות של זמן איכות ושזה יהיה בתודעה שלכם. לצערי ישנם אבות שרק לאחר שהם מתגרשים במסגרת הסדרי הראיה, פתאום מפנים זמן איכות עם ילדיהם.

    מה אפשר לעשות בזמן איכות? עצות פרקטיות

    כל דבר שהוא נעים וכיף לילד ולהורה.

    גילאי 1-2 - לשיר לילד שירים, לקרוא סיפור, לדגדג אחד את השני, ללכת לגן שעשועים (אבל להיות עם הילד ולא לשבת על הספסל עם אמהות אחרות).

    גילאי 3-6 - לבנות פאזלים, לעבוד בגינה ביחד, להכין עוגיות יחד, להמציא סיפורים...

    גילאי 6-12 - לעשות ספורט ביחד, לבשל, לצפות בתוכנית שהילד אוהב וללמוד על הדברים שמעניינם אותו, לשכב יחד על ערסל ולדבר, לקרוא יחד ספר, לחפש נושאים שמעניינים אתכם באינטרנט.

    גילאי 12+ - לפתור תשבצים יחד, לדבר על נושאים שונים, להכין ארוחת ערב יחד, לצאת לבית קפה...

    הרעיון הכללי הוא: להיות יחד, לא משנה מה עושים, תמיד תוך כדי פעילות משותפת אפשר לדבר, לשתף, להקשיב, להכיר זה את זה ולהיות בקשר.

    בפורטל "את זה" תוכלו למצוא שפע של רעיונות לזמן איכות עם הילדים בחיפוש על פי גילאים או על פי נושאים.

    עצה חכמה: אל תשתמשו בזמן האיכות כשעת חינוך, התחשבנות, והטפת מוסר. תשאירו את זה לשיחות אחרות.

    לסיכום: במובן השצר של המושג, לפעמים "זמן איכות" קשה לביצוע, אך התמורות שלו יעילות ורבות עבור ילד בכל גיל. אני מציעה לכם לשאוף שכל רגע עם ילדכם יהיה איכותי ברמת היחסים, ואני גם מאמינה שניתן ללמוד איך להפוך את המטרה למציאות בבית.

    עוד מאמרים על זמן איכות עם הילדים:

    יחסים טובים עם הילדים

    עשר עצות זהב לגידול ילדים מאושרים

    חו"ל עם ילדים

    פק"ל תיקים להורים וילדים

    שמח ומפתח במטבח

    אורית סליקטר היא עובדת סוציאלית, מנחה ויועצת לזוגות והורים - מוסמכת מטעם מכון אדלר והמרכז לפיזיקה משפחתית.  

    http://www.orit-seliktar.com

     054-7739909

    • בלוגים

    • יוצרים רימונים מעיסת נייר

    • מערכת "את זה"15.09.24

    • לקראת ראש השנה, אפשר להכין יחד עם ילדים מגיל שנתיים רימונים אדומים ולבנים מעיסת נייר ואפילו קערה מיוחדת לתפוחים שיוגשו עם דבש. אפשר לתלות את הרימונים או להניח בקערה על השולחן. התחילו במלאכה כדי שהכל יספיק להתייבש ולהיצבע עד ראש השנה הבא עלינו לטובה
    • גילאי 3-6

    • מנוי שנתי עם מתנה!

    • מערכת "את זה"29.09.24

    • רוכשים מנוי לכל השנה ונהנים מהמתנה במהלך כל השנה – תוכן וכלים איך להטמיע ערכים, מיומנויות וידע להכשרה לחיים האמיתיים וגם קיצורי דרך פרקטיים להורים! ברכישת מנוי שנתי – חוברת/משחק קלפים מתנה! 

    תגובות הקוראים


    תגובה אחת

    משתמש אנונימי (לא מזוהה)
    01 דצמבר, 2010
    היי אורית, הדברים שלך כל-כך נכונים. אני משתדלת ליישם אותם, השיפור ביחס של הילדים, אלינו ולאחים שלהם יותר זורם. אם כי בין תאומים התחרות על "זמן האיכות" ומה עושים ב"זמן האיכות" הרבה יותר גדולה.

    בניית אתרים - בניית אתרים