• VIP
  • מה בפורטל?

    לומדים על נחשים ונזהרים

    כדאי ללמד את הילדים להיזהר מנחשים שמסוכנים במיוחד בחודשי הקיץ החמים. מיקי אינהורן-נלקנבאום מביאה מדריך פרקטי לזהירות מפני נחשים כדי לסייע בידיכם להמשיך לצאת לטבע, ליהנות ממנו , להיות ערניים, לדעת וליישם את החוקים והכללים ולשמור על חייכם וחיי ילדיכם

    מערכת "את זה" 03.08.17

    עוד בהיותי ילדה כחובבת טבע יצאתי אל השדות סביב קריית אליעזר הנמצאת בכניסה לחיפה כדי לתור אחרי נחשים. הכרתי כמה סוגים של נחשים, וידעתי שהשחור הזעמן שאוכל את עכברי השדה הוא לא נחש ארסי.

    אהבתי מאוד לאסוף את הנשל של הנחשים. הנשל הוא אותה מעטפת עור שהנחש משיל כשהוא גדל. הנשל נראה שקוף ויש עליו מרקם של קשקשים שקסמו לי מאוד.

    בפינות חי ברחבי הארץ ישנם אקווריומים מזכוכית בהם מגדלים נחשים ואפשר אף לראותם וללמוד עליהם. מיהם הנחשים הללו שאנו כה נרתעים מהם ומדוע?

    לומדים על נחשים

    כבר בתנ"ך מוזכר הנחש כבעל חיים ערמומי וחלקלק שפיתה את חווה לקחת מן התפוח ולתת אותו לאדם. אכן, מרקם גופו של הנחש הוא חלקלק. עורו מורכב מקשקשים השומרים ומגנים עליו הן מפגיעות טבע והן מהתייבשות.

    בקדמת פיו שיניים ובלוטות ארס. כאשר הוא מכיש בני אדם הוא נושך ומחדיר את הארס אל מחזור הדם בגוף. הארס מרוכז מאוד לאחר עונת החורף ולכן הכשה ראשונה של נחש בקיץ מאוד מסוכנת.

    בלוטות הארס מייצרות כל הזמן ארס, אולם הריכוז יורד עם כל הכשה.

    הנחש אוהב לאכול חולדות ועכברים, ולכן נמצא אותו במקומות כמו שדות חקלאיים, שולי העיר, אתרי בנייה ומזבלות.

    בארצנו 43 מיני נחשים שרק תשעה מהם מוגדרים כארסיים. כדאי להכיר כמה מהם :עכן, פתן שחור, זעמן, צפעון שחור, צפע החרמון, חנק משריץ, זעמן המטבעות, פיתון הבועות ועוד.

    רוב הנחשים הנתקלים בגורם מאיים נושפים. זוהי נשיפת אזהרה ולכן אנו כה מפוחדים מהם.

    זהירות מנחשים ארסיים – מדריך פרקטי

    כיצד מזהים נחש ארסי?

    קשה לזהות האם הנחש ארסי או לא, אולם כדאי שתדעו שלנחשים הארסיים יש צורה של מטבעות על גופם בצבע כהה ממרקם גופם. רק לוכדי נחשים ומגדלי נחשים יודעים באמת להבדיל בין ארסיים ללא ארסיים.

    כיצד הם מגיעים אלינו?

    לא תמיד צריכים לצאת לטבע כדי לפגוש בנחשים. פעמים רבות הם מגיעים אלינו לחצרות הבתים, לערמות עצים, מקומות בהם משפצים או בנייה מחודשת בה חופרים עמוק באדמה.

    הנחשים מגיעים משדות, ממושבים, מקיבוצים ודרך איסוף החציר או תוצרת השדה. קורה שנחשים מוצאים דרכם למשאיות ותופסים טרמפ ממקום למקום ומגיעים לעיר.

    מה עושים כשפוגשים נחש?

    אין להרוג נחשים. כל הנחשים מוגנים והם חלק ממערכת אקולוגית מסועפת ומתוחכמת."הטבע חזק וחכם מכל אדם".

    אז כדי שתבינו: אם אתם פוגשים למשל זעמן שצבעו שחור והוא אינו ארסי ואתם מיידים עליו אבנים, אתם לא מאפשרים לו דרך מילוט והורגים אותו, הרי שהפרתם את האיזון בטבע. ומדוע?

    כי נחשי זעמן יכולים לחסל צפע ארסי וזה מה שהם עושים. כך שבטבע הם מדללים את הנחשים הארסיים.

    אולם, כשזה לא מתקיים, אוכלוסיית הלא ארסיים נפגעת ומתחיל ריבוי של נחשים ארסיים, של סוגי צפעים וכאן טמונה הסכנה. לכן בכל חומרת האיסור, אין להרוג נחשים!!!!

    נחשים במקומות שונים

    כיצד מגיעים נחשים למקורות מים ולכינרת?

    פשוט, הרי אמרנו ש"הטבע חכם". כשהכנרת היתה נמוכה גדלו לאורכה צמחי הקנה והסוף, והנחשים מצאו להם שם משכן ואף דאגו להביא לעולם צאצאים. לימים, כשמפלס הכנרת עלה והמים הציפו את אזור קנה הסוף, היה זה אך טבעי שהנחשים יגלשו להם אל המים. ראו כי טוב. קריר ונעים ולמה בעצם לא? הרי הם מסוגלים גם לשחות וגם לצלול גם אם הם לא נחשי מים.

    זיכרו - נחשים יכולים להגיע מכל מקום למעט קירות חלקים.

    הנחש הוא לא אויב האדם. הוא חי בטבע ובהיתקלו באדם הוא רק מנסה להתגונן ממנו.

    לא מן הנמנע שאנו יכולים להיתקל גם בנחשים בעיר. ולכן עלינו לנקוט באמצעי זהירות.

    כיוון שהפרנו את הסדר הנכון בטבע על כך אנו משלמים. נחשים לא מעטים מגיעים "להתארח" אצלנו בעיר להם קוראים "נחשים אורבניים" - נחשים עירוניים. הם כמובן הגיעו ב"טרמפים" משדות חקלאיים, ממושבים משולי קיבוצים.

    כיצד עלינו לנהוג?

    קורה שבצאתכם לטבע תתקלו בנחשים וזו אכן עונת הנחשים. כל החורף הם התחבאו תחת האדמה, ועתה כשנעשה חם הם יוצאים. הם אוהבי חום, ולכן תמצאו אותם זוחלים על פני האדמה ומסתתרים בפינות מוצלות לעיתיםבין סלעים וצמחים.

    1. לפקוח עיניים – הביטו היטב לכל הצדדים ביציאה לטבע, פיקחו היטב את עיניכם.
    2. נעליים לרגליים - אל תלכו יחפים בפארקים, על גבי מדשאות ובטח שלא בצמחייה עבותה ובמקומות שאינם שבילים מפולסים.
    3. אבנים - כשאתם יוצאים לטבע אל תרימו אבנים, אל תנסו לסדר את הטבע. לטבע יש היגיון משלו.
    4. לכו בשבילים המקובלים - אל תפלסו דרככם במקומות לא מסומנים כיוון שקיימים שבילי הליכה מסודרים לחובבי טבע שנועדו עבורכם. אל תיכנסו לשדות חקלאיים גם אם ראיתם בצידי הדרך את שדה החמניות המרהיב ביופיו או את שדה התירס המגרה על קלחיו הזהובים.
    5. התלבשו נכון - מכנסיים ארוכים, נעליים סגורות וכמובן כובע.
    6. בדיקת המים - כשאתם נופשים ליד מקורות מים מעיין או נביעה - הקפידו לבדוק את המים. אם הם לא צלולים ומעופשים עדיף שלא תכנסו פנימה.
    7. אל תלכו בחושך - היעזרו באמצעי תאורה כמו פנס.
    8. שימרו על הידיים - אל תכניסו ידיים למקומות נסתרים.
    9. סביבה נקייה - דאגו שהחצר סביב ביתכם תהיה נקייה. גיזמו את העצים והשיחים כדי לחשוף את הגזע התחתון מצמחייה עבותה. אם זה בית צמוד קרקע הקפידו על חלונות סגורים. רשתו את חלונות הבית, סיגרו רווחים בין דלתות לחצר או לחנייה.
    10. מה עושים כשפוגשים נחש? אם קורה שפגשתם נחש בדרככם או גיליתם אותו במקום מסתור - כמובן התקשרו מייד ללוכד נחשים. אל תעשו תנועות מהירות, אפשרו לו פתח מילוט, אל תזרקו עליו חפצים ואבנים. זה ממש לא חכם!!כך רק תרגיזו אותו יותר.

    הנחשים לא רוצים לפגוע בכם. הם פשוט פגשו בכם!

    הכשת נחש – הוראות בטיחות

     פסקה זו כדאי שתקראו יותר מפעם אחת בעיון רב ואפילו תשננו אותה.

    א.            דבר ראשון הזעיקו אמבולנס. נסו להירגע. חרדה מביאה להתפשטות הארס במחזור הדם.

    ב.            שיכבו במנוחה ודאגו שיפנו אתכם כמה שיותר מהר לבית החולים.

    ג.              אסור לחתוך, למצוץ או לצרוב את מקום ההכשה.

    ד.             אסור לחסום את מקום ההכשה בחוסם עורקים, חבל, או פיסת בד.

    ה.            אין להניח על מקום ההכשה קרח.

    ו.                 יש להסיר תכשיטים, צמידים ושעונים כיוון שמקום ההכשה מתנפח ונוצרת בצקת.

    ז.               אם אתם זוכרים את צבעיו ופרטי גופו של הנחש שהכיש אתכם נסו לתאר זאת בפני הרופאים. זה עשוי להיות לעזר. חלקם של הרופאים מכירים סוגי נחשים שכיחים, וכאן גם תקבלו את הנסיוב שיציל את חייכם.

    ניקטו בזהירות היו חכמים ושמרו על חייכם!!!

    • הבלוג של מיקי

    • ילדים שוזרים פרחים

    • מערכת "את זה"30.05.19

    • שזירת פרחים היא חוויה אסתטית מעצימה של יצירה, לימוד והנאה. אפשר בקלות לארגן פעילות משותפת מגבשת של הורים וילדים לקבלת קישוט לתפארת הבית לקראת שבועות. מיקי אינהורן-נלקנבאום מסבירה את היסודות ביצירת זר פרחים, מעניקה טיפים ועצות ומפרטת את החשיבות של שזירת פרחים לילדים. הפעילות מתאימה לבית, לחצר,לגן ולכיתה ולימי הולדת

    תגובות הקוראים


    תגובה אחת

    מיה
    12 נובמבר, 2014
    לא כתוב איך נחש משל את עורו

    בניית אתרים - בניית אתרים