-
גילאי 2-6
המומחים שלנו
נותנים צבע וצורה – משחק התאמה
שניים מהנושאים הראשונים שאנחנו מנסים ללמד את ילדינו, שזה עתה התחילו לדבר, הם צבעים וצורות. שניהם מציגים דברים מאוד מוחשיים ואנחנו נתקלים בהם מדי יום, ולכן קל להראות ולהסביר לילד את המילה. הכנת משחק צורות וצבעים בדרך קלה וזולה, ויש גם וידיאו!
פעם בכמה חודשים אני מסדרת את המשחקים של הבנות. מה שכבר לא מתאים – הולך לאחסון ומה שחסר – מחפשים במחסן. כשיום הולדת שנתיים של הקטנה התקרב, ערכתי סדר משחקים ולהפתעתי גיליתי שאין שם שום משחק קופסא בנושא צבעים ולא משחק בנושא צורות. אז הפשלתי שרוולים וניגשתי למלאכה.יש משחקים שעוסקים רק בצורות, יש משחקים שעוסקים רק בצבעים, אבל הפעם החלטתי להכין משחק שמשלב את שני הנושאים ביחד.
המשחק עוזר לנו ללמד, אבל בראש וראשונה הוא מיועד לגרום לילד ליהנות, הן מעצם המשחק והן מהאתגר. התאימו את רמת המשחק לרמתו ויכולתו של הילד. בהתחלה, לדוגמא, הניחו לפניו רק את הצורות המתאימות ללוח שבו הוא משחק. בשלב מאוחר יותר תוכלו להניח גם צורות שאינן מתאימות ללוח והילד יידע לברור בעצמו מה מתאים ומה לא. לוחות המשחק מאפשרים גם להתמקד בנושא אחד בלבד – תוכלו להשתמש בלוח שמכיל רק צורות, כולן לבנות, והילד יוכל להתאים להן את הצורות הלבנות התואמות או צורה בכל צבע שירצה. לוח אחר מרכז ארבע צורות יסוד – ריבוע, משלוש, עיגול ומעויין, שמופיעים בצבעים שונים. בלוח זה אפשר למקד את הלימוד בצבעים.
לצפייה בתהליך שלבי הכנת משחק להתאמת צורות וצבעים:
משחק צבעים וצורות
של יפעת רוט
צריכים את זה
קובץ בסיסי: ליחצו כאן להורדת משחק צבעים וצורות
מספריים
בריסטול
דבק פלסטי / שקוף
יוצרים את זה
מדפיסים את הקובץ (3 דפי לוחות ו-2 דפי צורות)
מדביקים על בריסטול בגודל מתאים.
שלושת הדפים הראשונים הם לוחות המשחק – שומרים.
שני הדפים האחרונים הם הצורות להתאמה על הלוחות – גוזרים כל צורה לפי קווי המיתאר.
מגוונים את זה
במקום צורות מבריסטול גוזרים את הצורות מסול. החומר קל לגזירה, נעים למגע ולילדים קל יותר לתפיסה. גוזרים צורה אחת בלבד מכל סוג. נעזרים בצורות הגזורות ומשרטטים אותן על גבי משטח הסול בהתאמה לפי הצבעים הקיימים בלוח וגוזרים לפי השרטוט.
משחקים את זה
מתאימים את הצורות הגזורות (בריסטול או סול) לצורות בלוחות.
מגוונים את זה
משחקים עם הצורות בלבד. נותנים לילד למיין לפי צורות או לפי צבעים. אפשר גם לגזור את הצורות בגדלים נוספים ואז הילד יוכל למיינם גם לפי גודל.
לומדים את זה
צבעים
צורות
מרוויחים את זה
סדר, ארגון ומיון
העלאת יצר הסקרנות
הבחנה בין פרטים
טיפים
שגרה צבעונית
רצוי לשלב במהלך היום את נושא הצבעים כשמדברים עם פעוטות - כך הם ילמדו את הנושא באופן הטבעי ביותר – בשיחה. "בוא נלבש את החולצה הכחולה", "באיזה צבע מברשת השיניים שלך?", "את רוצה גבינה לבנה או גבינה צהובה?" בגיל מתקדם יותר, אפשר להוסיף צבעים םפחות מוכרים, תחילה "תכלת", "אפור", "ורוד", ואחר כך גם "צבע לילך", "ארגמן", "צבע הים". הילד יתחיל לשים לב לעולם הצבעוני שבו אנו חיים, ילמד להבחין בין גוונים ויעשיר את אוצר המילים.
צורה לעולם
הכי טוב ללמוד צורות תוך כדי דיבור עם הפעוטות. "תוך כדי פעולות רבות ציינו בקול רם את שמן של הצורות השונות: "רוצה להשחיל את החרוז המרובע ארו העגול?", "ראית שגלגל האופניים עגול?".
"נחתוך את העוגה למשולשים". "הדלת בצורת מלבן". הילד יתחיל לשים לב לצורות השונות סביבו.
כדאי לציין צורות שונות, למשל: "תמרור עצור בצורת מתומן, הוא מורכב משמונה צלעות".
מצולמת: אורי פריידין רוט
להדפסה
חוברת סמלי החגים
-
מערכת "את זה"18.09.24
משחקים להדפסה
מלחמה מספרים זכר ונקבה
-
מערכת "את זה"12.08.24
-
נצלו את ההזדמנות ללמד מספרים וגם זכר ונקבה באמצעות משחק מלחמה מספרים אפשר לחשוף את הילדים להבדלים הלשוניים בין מספרים המתארים זכר (שלושה בנים) לבין מספרים המתארים נקבה (שלוש בנות). יפעת רוט מציעה לשחק במשחק "מלחמה" הקלאסי שבו יש 4 קלפים זהים של אותו מספר, אלא שהם מחולקים לזכר ונקבה, כך שתוך כדי משחק נחשפים הילדים להבדלים ולומדים את מספרי הזכר והנקבה
גילאי 2-3
יוצרים רימונים מעיסת נייר
-
מערכת "את זה"15.09.24
-
לקראת ראש השנה, אפשר להכין יחד עם ילדים מגיל שנתיים רימונים אדומים ולבנים מעיסת נייר ואפילו קערה מיוחדת לתפוחים שיוגשו עם דבש. אפשר לתלות את הרימונים או להניח בקערה על השולחן. התחילו במלאכה כדי שהכל יספיק להתייבש ולהיצבע עד ראש השנה הבא עלינו לטובה
תגובות הקוראים