-
גילאי 10-13
המומחים שלנו
נאום בר/בת מצווה – מדריך שימושי
מקום האירוע נקבע, ההזמנות לבר המצווה כבר נשלחו ונותר לכם ההורים לכתוב ברכה או נאום לאורחים. מה כדאי לציין? את מי חייבים להזכיר? מהו האורך המתאים? האם לכתוב נאום מרגש וסוחט דמעות או נאום קליל ומצחיק? עצות שימושיות לכתיבת נאום הורים לבר המצווה או לבת המצווה בליווי דוגמאות
כמה עצות שימושיות לכתיבת נאום הורים מוצלח לקריאה באירוע בר המצווה או בת המצווה:
בחירת הסגנון של הנאום
לפני שמתחילים, כדאי להחליט על סגנון הנאום:
סגנון מרגש – כולל סיפורים אישיים ונוגעים ללב על הילד החוגג.
סגנון הומוריסטי – נאום הכולל סיטואציות מצחיקות מחיי הילד החוגג, בלי להעליב.
סגנון קליל – למשל: "13 דברים שלא ידעתם על ...".
רצוי לבחור את הסגנון על פי האופי של הילד החוגג בר מצווה, ואף להתייעץ איתו. כמו כן, כדאי לבחור את סגנון הנאום על פי הקו המנחה את האירוע. למשל, בנאום של ערן שאוהד את קבוצת הכדורגל ארסנל, אפשר ליצור אווירה של מגרש כדורגל ולהציג את הטקסט לפי קו מנחה זה – ראו בדוגמא לנאום הקליל.
לפניכם דוגמא לאותו נאום בשתי גירסאות – נאום מרגש ונאום קליל לשם המחשה.
בכל מקרה, כדאי לשלב כמה סגנונות בנאום, למשל נאום מרגש ישודרג מאוד אם תתבלו אותו בהומור, ולחילופין הוסיפו תיאורים נוגעים ללב לנאום בסגנון קליל ומצחיק.
בחירת הנואמים
ניתן לבחור בנואם אחד,אבא או אמא או אח גדול, או לחילופין לשלב בנאום טקסטים שכמה קרובי משפחה וחברים מתחלקים ביניהם. החלטה זו תקבע את סגנון הנאום ואת מה שיהיה כתוב בו דוגמא לברכות בר מצוה מכל המשפחה: ברכות בר מצווה לדניאל קרן.
כתיבת פתיח לנאום
יש כמה אפשרויות לפתיח:
סיפור מהלידה, מהיום שבו נולד הילד החוגג – נסו להיזכר בסיפור שקשור ללידה או ליום שבו נולד הילד החוגג. למשל: "כשהראינו לערן בן השמונה את בית הספר התיכון שבו למדנו לפני 20 שנה, אמרנו לו: 'כאן הכרנו, על מדרגות מגרש הספורט של התיכון הכרנו זה את זה'. ערן, חשב ואמר: 'אני הכרתי אתכם בבית החולים, זו היתה הפגישה הראשונה שלנו'. מאז נפגשנו פעמים רבות......."
הבעת אהבה ורוך על הילד החוגג – " התנועות שלך בבטן שלי כשהייתי שרה לך שמורים איתי תמיד, הרגע המאושר שבו הגחת לעולם בשלווה האופיינית לך, החיוך הראשון מגיל שלושה שבועות, הטיולים הרגליים הרבים, הלילה הארוך לפני העלייה לכיתה א', אלפי רגעים קסומים משותפים שלנו בכל העולם".
הברקה של הילד – אם תיעדתם את ההברקות של הילד, זה הזמן לפתוח באחת טובה את הנאום, למשל " כשערן היה בן חמש, אבא לקח אותו בפעם הראשונה למשחק כדורגל במגרש. הצופים צעקו: "בן זונה, בן זונה" על השופט. ערן חיפש וחיפש, ושאל את אבא: אבא, מי זה בן זונה?...". תמיד היית ילד טוב שאינו מקלל....
סיפור אישי אחד לפחות על הילד החוגג – כיתבו אנקדוטה מצחיקה או מרגשת על הילד החוגג.
נאום ייחודי ומעניין
ציינו את התכונות המיוחדות של הילד החוגג, את הבית שבו גדל, את הייחודים שלו לאורך השנים, למשל: "עשית לנו בית ספר אמיתי כשלא ישנת במשך שלוש שנים", "אתה קם ראשון בבוקר, תמיד חסכת לנו לקנות שעונים מעוררים", "הפכת מצמחוני לקרניבור מושבע, מי היה מאמין!".
אמירה כללית על הילד
היזהרו ליפול במלכודת הפרטים הקטנים שעושים את ההבדל הגדול. לצידם חייבת לבוא אמירה כללית, למשל: "אפשר לתמצת את הברכה הזו במילה אחת עליך: 'לשכפל', כפי שהגדירה אותך בתעודה האחרונה המחנכת שלך...".
סדר כרונולוגי
הביאו דוגמאות ממהלך השנים של הילד, אל תתמקדו רק בזמן שנולד או בתקופה אחרונה, תבלו את הטקסט בסיטואציות מכל החיים.
הדגשה והבלטה
כמה דרכים להדגיש עובדות ולהמחיש אותן:
מתן כמויות – למשל "אלפי תמונות סטילס, 87 קטעי וידיאו, 15 אלבומים דיגיטליים – כל אלה לא מספיקים לתאר את האישיות המיוחדת שלך…".
תיאור סיטואציות – הלכת לאיבוד פעמיים בחו"ל ושלוש פעמים בישראל... הלילה הארוך לפני העלייה לכיתה א' ...
תשבחות על תכונות מיוחדות – "האחריות שלך כלפי אחיך מגיל קטן..."
"הרוגע האופייני לך מרגע שנולדת משרה על כל סובביך שלווה ונעימות עד היום. סדר היום הקבוע שארגנת לעצמך כבר בחודש הראשון העניקו לך ולנו סיפוק, נינוחות ותחושת ביטחון. הודות לאופי הנוח שלך, לא עברנו את המשוכות והקשיים האופייניים לילד ראשון".
תיבול הומוריסטי
בכל נאום, גם המרגש והרציני ביותר, כדאי לשלב קטעים מצחיקים. לאחר קטע סוחט דמעת במיוחד,אפשר לומר: "אם נגבה עכשיו שקל מכל מיי שבוכה, נרוויח הון" כדי לשבור את הקרח.
אם הילד בעל חוש הומור, אפשר ללקט כמה בדיחות מקוריות שלו.
האורך המתאים
רבים סבורים שנאום מוצלח צריך להיות קצר וענייני,אולם כדאי להביא בחשבון שזו הזדמנות פז לברך ולומר בקול רם עניינים שאנשים רוצים לשמוע ולא לברך רק כדי לצאת ידי חובה. אירוע מוצלח חייב להיות משולב בתוכן טוב, ונאום מקיף וענייני מעניק תוכן איכותי. אל תחששו מהאורך, דעו שהאורחים הקרובים אליכם באו לחגוג אתכם ולשמוע מה שיש לכם לומר.
אזכור כל הקרובים
ציינו את בני המשפחה הקרובים, בייחוד את הסבים ואת האחים. כמה משפטים על כל אחד יכולים לשדרג את הנאום ולכבד כל אחד מהם. שימו לב שיש איזון בין שתי המשפחות מבחינת התוכן ואורך הטקסט וההתייחסות לכל צד.
תודה לכל האורחים
אל תשכחו להודות לאורחים, לקרובי המשפחה ולחברים שהגיעו לחגוג את אירוע בת/בר המצווה אתכם. זה נשמע בנאלי אבל נחוץ ומכובד.
איחולים לבר המצווה ולבת המצווה
הנאום הוא המקום להכריז בקול רם מה אתם מאחלים לילד החוגג, למשל: "אנחנו רוצים שתדע שאנחנו כאן תמיד בשבילך, בזמנים של קושי, שמי יתן ויהיו קצרים ומעטים, וגם בעיתות של שמחה והצלחות. נשמח להמשיך להעניק לך שירותי תמיכה טכנית תמורת קרדיט, לתת לך את העצות הכי טובות שאנחנו יכולים, לאהוב אותך עד סוף העולם ולהיות גאים בך, תמיד".
עצות נוספות לקראת קריאת הנאום באירוע:
שיתוף הילד החוגג - כדאי לשאול את הילד האם ירצה לקרוא את הנאום לפני שאתם קוראים אותו מול הקהל או לחכות להפתעה. כל ילד יבחר אחרת.
הדפסה ברורה – הקלידו את הנאום והדפיסו בפונט ברור ובגודל פונט שיהיה לכם ברור לקריאה.
עותקים לגיבוי – הדפיסו את הנאום הסופי כמה פעמים ופזרו כמה עותקים אצל קרובים שאתם סומכים עליכם, לכל מקרה שתשכחו לקחת את העותק שלכם.
חזרות קריאה – כדאי לכם לקרוא את הנאום בקול רם. אם אתם מתרגשים ובוכים ממה שכתוב, קיראו כמה פעמים עד שלא תבכו. זיכרו שהכי שלכם עלול להביך את הילד החוגג.
עוד מידע חשוב לקראת בר מצווה:
להורים בלבד
פיתוח הזיכרון
-
יעל צמח-גרינשפון27.10.24
-
שיפור הזיכרון הוא אחד האתגרים העיקריים בחינוך ילדים. ילדים בעלי זיכרון טוב יצליחו בלימודים בקלות, יפתחו סקרנות להרחיב אופקים ומעבר לכל – יחושו טוב עם עצמם. על פעולת הזיכרון, דרכים ושיטות שונות לפיתוח הזיכרון
מדריכים פרקטיים להורים
מנוי שנתי עם מתנה!
-
מערכת "את זה"29.09.24
-
רוכשים מנוי לכל השנה ונהנים מהמתנה במהלך כל השנה – תוכן וכלים איך להטמיע ערכים, מיומנויות וידע להכשרה לחיים האמיתיים וגם קיצורי דרך פרקטיים להורים! ברכישת מנוי שנתי – חוברת/משחק קלפים מתנה!
גילאי 10-13
טור חינוכי 1: חינוך במילה אחת!
-
יעל צמח-גרינשפון15.11.24
-
רוצים לקבל עצות פרקטיות לחינוך והכשרת הילדים לחיים האמיתיים? טור חדש של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים. והפעם – מהות החינוך
תגובות הקוראים