-
גילאי 2-10
המומחים שלנו
צרכנות נבונה בקניות עם ילדים
תמיד כדאי לשוחח עם הילדים על צרכנות נבונה, להסביר להם את כל פרטי הסערה ולשוחח על מחירים של מוצרים, כדי שיגדלו להיות צרכנים נבונים. אורית סליקטר מנחת קבוצות הורים מעניקה טיפים להקניית הרגלי צרכנות נבונה לילדים בכל גיל ולהפקת זמן איכות אמיתי להורים ולילדים. נצלו את הזמן לערוך קניות עם הילדים בתבונה ובהנאה. שיעור ראשון בחינוך פיננסי לילדים
אנו חיים בחברת שפע מלאה בגירויים מפתים לנו ולילדנו, ולא פעם כשאנחנו קונים לילדים בנוכחותם, אנו מוצאים את עצמנו במסע של ויכוחים, תלונות וחשבון גדול הרבה מעבר למה שתכננו מראש. תתפלאו, אבל אפשר בהחלט להפוך את הקניות לחוויה נעימה, מחנכת לצרכנות נבונה לילדים, במסגרת התקציב המשפחתי עם ילדים בגילאים בעלי יכולות קוגניטיביות ורגשיות שונות.
עצות שימושיות להקניית הרגלי צרכנות נבונה לילדים מהתחלה:
מגדירים גבולות – הגדירו את המטרות שלכם מבחינת תקציבית ומבחינת הצרכים לפני עריכת הקניות. לדוגמא: המטרה היא לקנות שלוש חולצות חורף לילד במחיר של X שקלים, או לערוך קניות שבועיות בסופר שכוללים X נשנושים לילדים, למשל שלושה חטיפים כל פעם. משתפים את הילדים – כדאי לספר לילדים ולשתף אותם בצרכים ובתקציב העומדים לרשותכם לפני עריכת הקניות כברמגיל שנה וחצי ומעלה. למרות שהילדים הקטנים ולא תמיד מבינים את מלוא המשמעות של ההסבר, הם יתחילו להפנים מגיל צעיר שכשעושים קניות כדאי לבדוק מה צריך וכמה זה עולה. עם השנים המסר יופנם, זה הבסיס להקניית הרגלים לצרכנות נבונה בקרב ילדים.לילדים בגילאי שש ומעלה אפשר לפרט שאמא ואבא צריכים לחלק את ההכנסה בין מרכיבים רבים כגון: חוגים, תשלומים עבור מים חשמל, חופשות וגם קניות, ולכן הם לא יכולים להיענות לכל הרצונות של ילדיהם.
מתאמים ציפיות עם הילדים - לפני היציאה לקניות הגדירו איך מתנהגים, מה קונים וכמה. כשילדים מלווים אותנו לקניות בסופר כדאי לתת לילד לבחור לקנות דברים בהתאם לגבולות שהגדרתם, לדוגמא, לילד בן שנתיים וחצי ניתן לומר: "אתה יכול לבחור ממתק אחד בלבד" - ילדים בגילאי הגן מבינים הגדרות של הרבה ומעט.
גדולים יותר יכולים להבין מספרים, כך שמומלץ לתחום את המחיר: "אתה יכול לבחור משחק בסכום X שקלים, לא יותר מכך".
בנוסף, ללא קשר לצרכנות נבונה, כדאי לערוך תיאום ציפיות בקשר להתנהגות במהלך הקניות, ולהגדיר את התגובה שלכם להתנהגות לא ראויה. למשל: "אם אתה מתחיל להשתולל ולבכות, אנחנו חוזרים הביתה" (רצוי להגדיר את התגובה שלכם רק אם תוכלו לעמוד בה באמת).
מתעלמים מתגובות אחרים - נסו להתעלם ממה שחושבים עליכם אחרים ולהיות בטוחים בעצמכם. זה יקרין לילדים ביטחון בנכונות הגישה. אם הגדרתם גבול לפני הקניות ולילד קשה לעמוד בו ולכן הוא בוכה ומתלונן - אם אינכם יכולים לעזוב את החנות ולצאת, אל תוותרו על מה שהגדרתם מראש רק משום שלא נעים לכם מה אנשים אחרים חושבים עליכם. הסיבה לכך היא שילדכם יבין מאוד מהר מה מפעיל אתכם וישתמש באותה דרך גם בעתיד. נערכים מראש – רצוי לערוך את רשימת הקניות מראש ולבקש מהילד לסמן בסופר את הדברים שקניתם. לפעוטות אפשר ליצור רשימת קניות אישית עם תמונות של המוצרים. בגיל מתקדם יותר, כדאי לכתוב באותיות דפוס את הרשימה, על מנת שיתרגלו קריאה כהכנה לכיתה א'. אפשר גם להקליד את הרשימה בפונט גדול ולהדפיס.עוזרים ומועילים - במקום שהילד ישב בעגלה וינדנד, או יגרור אותה ויקטר, אפשר להציע לילדים לעזור להביא דברים ולהתרגל לערוך קניות לפי רשימת הקניות כבסיס לצרכנות נבונה. לדוגמא, לילדי הגן אפשר לומר: "לך תביא שני גביעי קוטג'/שלוש פחיות חלב/ארבעה מעדני חלב". נצלו את זה לתרגול מנייה וספירה.
מומלץ מגיל שנתיים לשחק עם הילדים משחקי כאילו בעריכת קניות. בשוק נמכרים עגלות סופרמרקט עם מצרכים מפלסטיק, ערכות של ירקות ופירות בגודל אמיתי וקופות חשבון כמו של קופאי אמיתי. במקומות בילוי רבים מוקדש חדר שמעוצב כמו סופרמרקט בדיוק למטרה זו – משחק בעריכת קניות.
ילדים גדולים יותר יכולים לעזור בהמתנה בתור, בהכנסת מוצרים לשקית. ילד בן 8 יכול לבקש מאפים או גבינות במעדנייה. באופן כזה אפשר ללמד את הילדים שגם הם יכולים לקחת חלק בקנייה ולהועיל.
משווים מחירים - מומלץ להראות לילדים שני מוצרים דומים עם מחירים שונים ולשאול אותם איזה כדאי לקנות. שתפו אותם איך אתם מחליטים איזה מוצר לקנות מגיל ארבע ומעלה והראו להם בדיוק איך משווים מחירים. על מנת לחדד את הנושא, השוו מחירים בין מקומות שונים, למשל בין המכולת השכונתית לבין חוף הים. כבר בגיל שלוש ילדים יכולים להבין הסבר פשוט כמו: "החטיף הזה עולה 3 שקלים במכולת שלנו, ואילו כאן הוא עולה 5 שקלים. מה כדאי?".כדאי לנצל את ההזדמנות ללימוד אחוזים לילדי בית הספר. בהתחלה שאלו שאלות קלות, למשל: "יש 50% הנחה על המוצר הזה שעולה 100 שקלים, כמה זה יעלה לנו?". אט אט תרגלו עם הילדים שאלות מורכבות יותר: "המוצר הזה עולה בישראל 129 עם הנחה של 15%, אבל בחו"ל הדודה מיכל קונה אותו ב-30 יורו. מה משתלם יותר?".
לימוד לצרכנות נבונה לילדים מתקבל בצורה נכונה בלי הרצאות, אלא מהניסיון ומהדוגמא האישית של ההורים.
נותנים הזדמנות לילדים – אםהילד מתנהג באופן קבוע באופן שלא מקובל עליכם כאשר אתם לא מוכנים לקנות את כל מבוקשו, אל תתעקשו לערוך איתו קניות בכל פעם. אחת לכמה זמן תנו לו הזדמנות נוספת להתלוות אליכם לאחר שתגדירו מראש את התנאים, על פי גילו ואופיו.מעניקים אמפתיה -לילדים חשוב להרגיש שמבינים אותם, שמתייחסים אליהםגם אם לא תמיד מעניקים להם את רצונם. בהחלט עושה טוב לילד לשמוע משפט כמו "אני מבינה שאתה מאוד רוצה", "אני יודעת שמאוד מגרה אותך לאכול את הסוכריה, אבל את בחרת לקנות ארטיק". ניתן גם להבין את הרצון ויחד עם זאת להציב את הגבול באופן נחוש.
מעודדים את הילדים - ללא קשר לגיל, אם הילדים מתנהגים יפה בהתאם למה שהגדרתם – פרגנו להם על כך והחמיאו. גם בפעם הבאה הם יתנהגו בדרך המקובלת וכולם ייהנו מעריכת הקניות.
אם תשתמשו בחלק מהעצות, ייתכן שזמן הקנייה יתארך, אך בד בבד תוכלו להפוך אותה לחוויה משפחתית של שיתוף, התייעצות, כיף והנאה ולמידה חינוכית של צרכנות נבונה לילדים.
אורית סליקטר היא עובדת סוציאלית, מנחה ויועצת לזוגות והורים - מוסמכת מטעם מכון אדלר והמרכז לפיזיקה משפחתית. http://www.orit-seliktar.com
054-7739909
מצולם: נבו אבולוף.
רוצים עוד בנושא? להקנות את ערך הצרכנות הנבונה בצורה מסודרת לילדים ולחסוך אלפי שקלים?
הירשמו לקורס דיגיטלי בנושא צרכנות נבונה לילדים כולל סרטונים, עצות, מצגות, חידונים ומשחקים. הכל בלי לצאת מהבית!הרשמה לקורס לגולשי "את זה" - 50 שקלים בלבד!!!
בלוגים
יוצרים רימונים מעיסת נייר
-
מערכת "את זה"15.09.24
-
לקראת ראש השנה, אפשר להכין יחד עם ילדים מגיל שנתיים רימונים אדומים ולבנים מעיסת נייר ואפילו קערה מיוחדת לתפוחים שיוגשו עם דבש. אפשר לתלות את הרימונים או להניח בקערה על השולחן. התחילו במלאכה כדי שהכל יספיק להתייבש ולהיצבע עד ראש השנה הבא עלינו לטובה
הבלוג של אורית סליקטר
הגנת יתר במשולש ילד הורה מורה – מדריך פרקטי
-
מערכת "את זה"09.09.18
-
האם צריך להגן על הילד מפני המורים בבית הספר או לשתף פעולה עם המורה? אורית סליקטר, עובדת סוציאלית, מנחת קבוצות הורים, ויועצת משפחתית לזוגות והורים מסבירה מדוע הגנת יתר על הילדים במסגרת בית הספר, יכולה לפעמים דווקא לפגוע, ומסבירה כיצד אפשר לנהוג אחרת. משלמים מחיר על הגנת יתר
גילאי 3-6
חוברת סמלי החגים
-
מערכת "את זה"18.09.24
תגובות הקוראים