-
כל הגילאים
המומחים שלנו
10 עצות זהב לגידול ילדים מאושרים
עשר העצות החשובות לגידול ילדים שיקבלו כמה שיותר כישורי חיים, ערכים טובים, ובעיקר יהיו מאושרים. אין חשיבות לסדר העשר. עצות וטיפים שעושים את החיים עם הילדים לקלים ופשוטים ובעיקר מהנים. מדריך שימושי
פו הדב היה אומר: "המחשבה ותשומת הלב הן שעושות את ההבדל הקטן", הפרטים הקטנים חשובים מאוד והם שיוצרים את התמונה הכללית. זו הסיבה לכך שבחרתי להעניק עצות פרטיות שיכולות לשדרג ולו במעט את התפיסה ההורית של כל אחד.
מאחלת לכל אחד מכם לגדל את הילד בדרך הייחודית לו, על פי הדוגמא האישית שלו עם הכישרון, היצירתיות, המחשבה, האמונה וההשקעה הבלתי נגמרת שאפשר להשקיע בילדים – האוצר היקר ביותר בעולם, הנכס העיקרי של כל אחד מאיתנו.
1. דוגמא אישית!
מישהו אמר פעם שילד הוא קלטת וידיאו מהלכת (בתקופה שעדיין לא היה די וי די או סרטונים בערוצים), ולא פלא שאף אחד מההורים לא חולק עליו. כדאי לזכור שהילדים קולטים ה-כ-ל בכל גיל, אתם מודל החיקוי שלהם. תראו כמה הם שמחים לנסות לשבת במושב הנהג ולנסות לנהוג כמונו…
העצה פשוטה – תהיו אתם. שתפו את הילדים בתחביבים שלכם, בדברים שאתם אוהבים לעשות, הם ייהנו לא פחות מאשר בפעילויות יזומות. תתפלאו כמה ילדים אוהבים להיות שותפים לעבודות הבית ולשטיפת המכונית, להפקת אירועים משפחתיים, לפעילויות ספורט שאתם אוהבים, לקריאת ספרים ולצפייה בסרטים, לטיולים רגליים, לסידור תמונות ולכל פעילות שאתם רוצים לעשות ומשתפים אותם. כל זמן איכות עם הילדים חשוב לשני הצדדים, לא חשוב מה עושים,
2. הרגלים לכל החיים
הרגילו את הילדים הרגלים נכונים שקשורים לתזונה נכונה, בריאות, טיפוח וניקיון, ארגון וסדר, לימוד ורכישת מידע – כל דבר שיעזור להם להצליח בעתיד.
כל אחד מההרגלים הללו ילווה אותם במהלך חייהם וחשיבתו רבה. למשל, הקניית כלים ללימוד, רכישת ידע ופיתוח הסקרנות. אפשר להקנות ידע ולהעשיר את הילדים בדרך חווייתית: יציאה לטיולים בחיק הטבע, בילוי במקומות שונים כגון מוזיאונים, מקומות יצירה, אתרי חיות, אטרקציות, פארקי מדע, שמיעת מוזיקה, חשיפה ליצירות אמנות, יצירה מכל סוג, ואפילו שיחות תוך כדי בילוי משותף. כל הפעילויות הללו מעשירות את הידע שלהם מכיוונים אחרים ובהחלט משדרגים את מאגרי הידע שלהם בכל תחום.
3. ערכים טובים
הקנו לילדים ערכים של אמון, חברות, כבוד הדדי, שיתוף, אחווה ובעיקר – אהבת האדם על ידי התייחסות יפה ואנושית אליהם מהתחלה.
ילדים רוצים שיתייחסו אליהם מהתחלה כאל בני אדם כולל הדיבור בגובה העיניים, ההקשבה וגם הושבתם סביב שולחן האוכל של הגדולים. אחת העצות הכי טובות ליצירת יחסים טובים בין הורים לילדים למשך שנים היא ההבנה, ההקשבה וההתייחסות בגובה העיניים. כך הם יגדלו להיות אנשים טובים שמעריכים, מקשיבים, מכבדים ומתייחסים לזולת כאל בני אדם.
4. הקשבה ופיתוח האינטליגנציה הרגשית
רצוי מאוד לעודד את הילדים בכל גיל להביע רגשות. השיתוף ברגשות חשוב מאין כמוהו. הביעו רצון להבין לעומק את נבכי הנפש של הילד וזה יעניק לו תחושה טובה לספר ולשתף מגיל קטן. חשוב להקשיב לצד השני ולנסות להתחבר אל תחושותיו כדי לדעת לפתור כל בעיה. לא כל אחד ניחן ביכולת להקשיב באמת, וחשוב לנו כהורים להתנסות בכך.
5. פיתוח קשרים חברתיים
האדם הוא חיה חברתית מובהקת, ולכן רכישת מיומנויות חברתיות ויכולת להשתלב היטב בחברה חשובה מהתחלת החיים. ההורים יכולים להשפיע מאוד על רכישת מיומנות לחיות בחברת אחרים, עם כל המשתמע מכך מכל הבחינות. מעבר לדוגמא האישית שטובה גם בתחום זה, עודדו את הילדים להזמין חברים וללכת לחברים כבר בגיל שנתיים. למדו אותם לארח, להפסיד בכבוד, להתייחס יפה לחבר, להקשיב לו, ועודדו אותו לקיים יחסי קרבה אמיתיים עם חברים.
6. הכל במידה
השתדלו לא להקצין או להגזים לשום צד, מקמו את גישותיכם ואת דרכי החינוך וההתייחסות שלכם בחיי היומיום במקום טוב באמצע. אל תהיו קשוחים מדי עם הילדים וגם לא רכים מדי. הציבו גבולות ברורים אבל דעו גם לשמור על איזון ולהרפות ולהתרכך בדברים הפחות חשובים. אל תעניקו להם כל מה שהם רוצים, ומצד שני אל תחסכו מהם כל דבר – העניקו במידה.
כל דבר, גם הטוב ביותר בתבל, צריך תמיד להיות במידה.
זיכרו שבכל דבר בעולם יש יתרון, כך גם בתכונות – תמיד נמצא משהו טוב בכל תכונה: למשל, ילד ביישן לא ידבר עם זרים ואילו ילד חברותי ימצא חברים בקלות. לנו כהורים, כדאי לנווט את הילדים למקום טוב באמצע על פי תכונותיהם. אם הילד ביישן מדי – לעודד אותו להזמין חברים, ואם הוא חברותי מאוד – להזהיר אותו מפני הליכה עם זרים. אם הילד מעגל פינות – לחנך אותו יותר לחוקים, ואם הוא מסגרתי מטבעו – להראות לו מדי פעם שצריך להחליק ולזרום. הכל תלוי באופי הבסיסי שלו.
7. סבלנות ודחיית סיפוקים
לא סתם נבחרה הסבלנות לככב בספרי ילדים, קלטות והצגות. זו תכונה נרכשת שהורים רבים מצטטים ואומרים: "סבלנות לא קונים בשום חנות". סבלנות קשורה קשר הדוק לדחיית סיפוקים, אלו שתי תכונות שקשורות זו בזו, ומחקרים שונים הוכיחו שילדים סבלנים גדלים להיות אחראית, סתגלנים ומוצלחים יותר.
אחד המחקרים הבולטים בתחום זה הוא "מבחן המרשמלו" שבדק עד כמה ילדים בני ארבע מסוגלים להתאפק ולא לאכול מרשמלו שהונח לפניהם במשך 20 דקות. החוקרים אמרו לילדים שאם ימתינו ולא יאכלו את המרשמלו יקבלו כעבור 20 דקות מרשמלו נוסף. חלק מהילדים התאפקו וחלקם אכלו את המרשמלו ולא דחו את הסיפוק. החוקרים עקבו אחר כל הילדים במהלך השנים, התרשמו מהוריהם ומהמורים שלהם. מתוצאות המחקר עלה כי הילדים שהיו מסוגלים לחכות 20 דקות תמורת מרשמלו נוסף, התפתחו למבוגרים אחראים והצליחו בלימודים ובתחומים אחרים. לעומתם, הילדים שלא היו מסוגלים להתאפק נטו לקשיים התנהגותיים ולימודיים. הניסוי נערך על ידי וולטר מישל באוניברסיטת סטנפורד.
לפי זה כדאי להשקיע מאמץ ללמד את הילדים לחכות בסבלנות: לשחק משחקי תורות כדי שימתינו לתורם על פי גילם (בהדרגה לשתף כמה משתתפים כדי שזמן ההמתנה יהיה ארוך יותר), לשוחח עם כל המשפחה כדי להקנות לכל ילד את תרבות הדיבור בחברה ולאמן אותו להקשיב ולחכות בסבלנות להגיד משהו משלו, לספור עד עשר לפני שמתעצבנים, ועוד.
8. עידוד ופרגון
להורים תפקיד חשוב בפיתוח העצמאות ובחיזוק הביטחון העצמי אצל הילדים בכל גיל, ללא ספק אלו תכונות חשובות לכל החיים. אחת הדרכים להעלות את הביטחון העצמי של הילד היא עידוד ופרגון. כל אחד מאיתנו, וילדים במיוחד, זקוק לחיזוקים חיוביים. הבליטו אצל הילד את התכונות המיוחדות שלו ואת הקסם האישי שלו וזיכרו מדי יום שכל אחד הוא מיוחד.
עצה נבונה להורים שרוצים לדעת איך ומתי הילד מסוגל לעשות דברים בעצמו ולהתקדם – לאפשר לילד לעשות את מה שמתאים לו עם תוספת קטנה של קושי כדי שיהיה לו אתגר. למשל, בנושא העצמאות – לאפשר לילד בן שנתיים וחצי לפשוט את החולצה בעצמו, למרות שהוא מצליח לפשוט רק את המכנסיים, כי רק אם יוצב לו אתגר הוא יתנסה וילמד. תנו לילד בן שש-שבע להישאר לבד בבית לכמה דקות (רדו לזרוק את הזבל…) ובפעם הבאה צאו לזמן רב יותר כדי שיהיה לו אתגר.
תפקיד ההורים לייעץ ולהדריך ובעיקר לעודד את הילד להתנסות בעצמו בכל אחד מהשלבים בילדות. תמיד תשאפו לפתח אצל הילד את התכונות החשובות לחיים, עם קצת יותר ממה שנראה לכם שהוא מסוגל. הוא יגיע לזה, בעיקר אם תאמינו בכך בעצמכם ותשדרו לו את זה.
9. צחוק, שמחה ואופטימיות
תמיד כדאי לשדר אופטימיות וליצור אווירה שמחה באמצעות צחוק, הומור וקבלה קלה של סיטואציות שעלולות להיות מכעיסות. שלבו בדיחות בסיטואציות היומיומיות, כי הצחוק טוב לבריאות הגוף והנפש. למדו את הילדים שבכל דבר שקורה יש טוב כדי שיהיו אופטימיים. אם נגמר הממרח האהוב עליהם בבוקר, לכו איתם למכולת ותנו להם לבחור את הממרח האהוב עליהם כך שירגישו שהרוויחו מכך ולא יצטערו.
10. חום ואהבה
החיבוק האוהב, התחושה של הבית והמשפחתיות מעניקה תמיד הרגשה טובה אצל כל אחד מאיתנו ובייחוד אצל ילדים שמתגעגעים לכך בשנות בגרותם. הילדות שלהם היא הזמן הכי טוב לחבק, ללטף, לנשק, לחמם את הגוף ואת הלב. אימרו להם כמה הם חשובים לכם וכמה אתם אוהבים אותם, זה תמיד כיף לשמוע.
זיכרו תמיד שאהבה = אין דבר העומד בפני הרצון – זו עצה טובה בדרך להצלחה ולהגשמת חלומות. השקעה ועבודה קשה מובילות לתוצאות משובחות. אימרו לילדים ש"קצה הענף הוא מקום מסוכן, אבל שם נמצאים כל הפירות". הפירות המתוקים של ההשקעה בבני משפחה ובחברים כוללים בעיקר סיפוק, תחושת הצלחה והתרגשות.
מאחלת שתיהנו מגידול הילדים!
בלוגים
יעל גרינשפון – למה איך ומה
-
מערכת "את זה"03.09.24
-
רוצים להכיר יעל גרינשפון – מי שהקימה את פורטל "את זה" ואת אתר מנויי VIP? מהו החזון והאני מאמין שלה במשך 25 שנה? באילו דרכים היא מיישמת ובעיקר – מה היא מעני'ה לכם? לפניכם סקירה של למה? איך? מה? תוכלו להוריד את הקובץ ולשמור!
הבלוג של יעל צמח-גרינשפון
לימוד תנ"ך לפיתוח מיומנות!
-
יעל צמח-גרינשפון19.06.24
-
"ויאמר לו: מי שלא יטען את הטלפון שלו – דמו בראשו", "ויאמר ליהושע: יש לך 24 סירות קייקים, ועכשיו תן סירה אחת לכל שבט, ויעש כן" – אלו דוגמאות מתוך מה שכתבה יהלי בכיתה ד' בשפת התנ"ך. כמה מיומנויות התנ"ך יכול לפתח, איך מחבבים את התנ"ך מגיל קטן ומה הקשר לתכנות??
כל הגילאים
עצות פרקטיות להכשיר את הילדים לחיים האמיתיים
-
יעל צמח-גרינשפון02.09.24
-
מצורף קובץ המרכז עצות פרקטיות לגידול ילדים עצמאים ומוכנים לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. תקציר ההרצאה של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים
תגובות הקוראים