-
גילאי 2-13
המומחים שלנו
לומדים לצייר בטבע
אפשר בקלות ליהנות מיצירות אמנות לילדים גם בחיק הטבע! קחו ניירות וצבעים וצאו לחיק הטבע לצייר עם הילדים. יעל קשלס מסבירה למה ובעיקר איך, ומעניקה דפי עזר ללימוד ציור של עצמים, בעלי חיים ונופים שכדאי להדפיס לפני היציאה. זמן איכות מעשיר ומהנה מחומרים שיש בבית, ללא עלות ובקלות
מאז שתמר בת התשע, בתי הבכורה היתה קטנה, אני נוהגת לקחת איתי כמעט לכל מקום "ערכת יצירה" המכילה (נתון לשינויי מצב רוח והמלאי בבית) צבעים, דפי צביעה, מחברת עם דפים חלקים, מדבקות צבעוניות (עגולות פשוטות), מספריים, דבק סטיק. גילינו שזו דרך נפלאה ליצור תעסוקה בזמנים ובמקומות שבהם אין תעסוקה לפעוטות (בתים של אנשים ללא ילדים, מסעדות ובתי קפה, טיסות, המתנה לרופא ועוד ועוד). לאט לאט, ככל שתמר גדלה והמשפחה התרחבה, ההרגל השתרש וגילינו גם שזהו ערך מוסף גם לבילוי במקומות שונים.
כך למשל בביקור בספארי הילדים ציירו את החיות במחברות שלהם. עם הזמן גם הרחבנו את "ערכת היצירה" לקראת יציאה לטיולים ארוכים והיא כוללת גם צבעים מקצועיים יותר כמו אקוורל, גירי פסטל וצבעי עפרון וגם סקצ'בוק (מחברת רישום) עם דפים עבים יותר. הילדים נהנים לצייר את הנוף, בעלי החיים, טבע דומם בסביבה החדשה וגם לקפל, לגזור ולהדביק כיד הדמיון והגיל.
אמנות בכלל וציור בפרט אפשר וגם רצוי ללמוד במסגרת פורמלית ולאורך זמן, שם ירכשו הילדים כלים ומושגים שיעזרו להם לממש את הפוטנציאל הגלום בהם ברמה הטובה ביותר. לתפישתי, בציור הילדים יש משהו נאיבי ובלתי אמצעי המוסיף חן רב ליצירותיהם. חשוב לשמור על השפה הייחודית של הציור של הילד, להנחות אותו להתבונן, להתרשם, לחקור וללמוד ובשום פנים ואופן לא לנסות "להעתיק" או לחקות את מה שהם רואים, בשביל זה המציאו את המצלמה.
גם אם אתם אינכם בוגרי בית ספר לאמנות וילדיכם חובבים דווקא משחקי כדור או מחשב, אני ממליצה לאפשר לילדיכם לחוות את החוויה של ציור מחוץ לבית. זה יכול להיות בפינת חי, בפיקניק בפארק או ביער או בטיול לח"ול. כדאי להתחיל בקטן מהערכה הפשוטה של הטושים והמחברת וכך לתת להם את האפשרות לבחור לעסוק בציור. אתם עלולים להיות מופתעים.
ערכות לציור
למתחילים (פעוטות, ילדים עד גיל 6 ומי שעוד לא מחובר לנושא):
צבעי שעווה (או בשמם המסחרי הנפוץ – קריולה) במגוון צבעים וגדלים לבחירה / צבעי פנדה מה שיש בבית
מחברת פשוטה עם דפים חלקים (בכל חנות כלי – כתיבה)/ טושים
צבעי מים פשוטים עם מכחול (כאלה שיש לכם בבית ואתם לא יודעים מאיפה הגיעו)
כלי למים
מטלית/נייר מגבת
למתקדמים (מגיל 6 ומעלה, ומי שכבר הוכיח את עצמו כראוי להשקעה כלכלית בתחום הציור):
סקצ'בוק עם דפים עבים (מעל 120 גר')
קנווס או קרטון עבה (אפשר למחזר - לגזור אריזות של קורנפלס ריקות, הקרטון קשיח והצד הפנימי צבעו חום בהיר/אפור ונותן מימד נוסף לציור)
גירי פסטל – מומלצים מאוד בזכות האפקט האימפרסיוניסטי הנוצר מהמריחה והטשטוש האופייני להם
צבעי מים ו/או אקריליק ברמה גבוהה
מכחולים טובים
כלי למים
מטלית לספיגת שאריות צבע
פלטה לערבוב צבעים
ציור בעלי חיים
ציור בעלי חיים מוסיף רובד נוסף לביקור בפינת חי או בגן חיות. לאחר שליטפו, קפצו, משכו ואכלו ארטיק וקראו את כל השלטים, הילדים נהנים לתפוס פינה בצל, ליד אחד הכלובים או באזור פינת החי, לפתוח את המחברת ולצייר את בעלי החים בסביבה.
זה לא פשוט, בעיקר מכיוון שלבעלי החיים יש נטייה לזוז בלי הפסקה. למרות זאת הילדים בדרך כלל תופסים באופן ייחודי להם את הצבע, התנועה והמבנה האנטומי. לפעמים הילדים מוסיפים פרטים אנושיים שלא קיימים בבעל החיים, גם זה נחמד.
עצות שימושיות לציור בעלי החיים:
שואלים את הילדים פרטים על בעל החיים: מה הצבע שלו, מהי הסביבה שבה הוא חי (מים, עץ, סלעים וכו'), מה הגודל, מה המאפיינים הפיזיים המיוחדים שלו: אוזניים ארוכות / זנב ארוך /הרבה רגליים / פרווה מיוחדת / נוצות / מירקם אחר ועוד. איך הוא זז? עף / שוחה / זוחל / הולך זקוף / על 4 ועוד.
זוהי הזדמנות נהדרת להתבוננות שונה בבעל החיים, דרכה הילדים לומדים להכיר אותו ולמעשה "משננים" אותו, את הפיזיולוגיה שלו את הסביבה שלו, בדיוק כמו שרושמים סיכום של שיעור כדי לזכור יותר טוב את החומר, או כמו שגדולי הציירים רשמו וחקרו כדי להעמיק וללמוד. בנוסף הניסיון לצייר בעל חיים בתנועה, מוליד על פי רוב הצלחה וסיפוק.
ציור נוף
ציור נוף עם ילדים יכול להיות מטרה לשמה יוצאים לטבע, או ערך מוסף לטיול מתוכנן. למי שגר בסביבה עירונית ובנויה, יציאה לחופשה או מסלול בנוף טבעי ופתוח נותנת הזדמנות לילדים לצייר ציור רומנטי או אימפרסיוניסטי במהותו: בתים קטנים טובלים בירוק, שקיעה אל מול הים, שדה פרחים רחב, הרי מדבר זהובים ועוד. עם טיפה הנחיה מצידכם, התוצאה בסוג כזה של ציור על פי רוב יוצאת מרשימה מאוד, מספקת ובהחלט ראויה למיסגור.
בציור בטבע הדבר הראשון שעלינו לעשות או לבחור מה מציירים: אפשר לבחור לצייר נוף פתוח עד קו האופק ואפשר לבחור לצייר קטע מהנוף – כברת אחו למשל.
בציור נוף פתוח קל יותר להשתמש בצבעים שאינם מאפשרים דיוק רב כמו צבעי מים או גירי פסטל, אי היכולת לדייק מקלה על הילדים את הציור והמרקם הטבעי שנוצר משימוש בצבעים אלו הוא "מרווח" ההופך את הציור למלא יותר ומעניין יותר, ומשווה לציור אופי "אימפרסיוניסטי". הציורים האלו בדרך כלל מעוררי התפעלות.
בציור פרט מהנוף ניתן להתמקד בפרט בודד או מקבץ של פרטים מתוך כלל הנוף הפתוח. כאן יש נטייה לילדים להתמקד בפרטים הקטנים ולבצע מחקר "מדעי" על הנושא. כדאי, לפחות בהתחלה להרחיק אותם מהניסיון הזה, לא כדאי לספור עלי כותרת או ענפים של עץ. זה עלול להיות מתסכל עבורם.
עצות שימושיות לציור נוף:
1. חלוקת הדף - כדאי לחלק את הנוף למשטחים לפני תחילת הציור, על דף נפרד או בעדינות באמצעות עפרון על גבי משטח העבודה. הכוונה: למקם על הדף בקווים קלים וכלליים איפה ממוקם כל אובייקט בתמונה וכמה שטח הוא תופס.
לצורך זה אפשר להיעזר בשני כלים:
ליחצו להורדת דף עזר לציורי ילדים (גריד) - מציירים את הציור על גבי הגריד וכך ניתן יותר בקלות להתמצא במרחב.
ליחצו להורדת דף עזר לציור נוף באמצעות מסגרת חיתוך.
2. ציור ללא ירידה לפרטים - הזכירו לילדים שלא סופרים עלים של עץ כדי לצייר אותם, העין שלנו בכל מקרה לא קולטת אותם כעלים בודדים אלא כגוש צבע ומרקם. זה נכון גם לגבי כל פרט קטן אחר שממלא את הנוף – פרחים, שיבולים, חורשת עצים רחוקה.
3. התבוננות בצבעים - הזכירו להם להתבונן בצבעים. זה נכון שהעלים של העץ הם ירוקים, אבל לא כל הירוקים זהים. כדי להבדיל בין אור וצל, קרוב ורחוק או גוונים טבעיים של צבע יש לערבב את הצבע הנקי בעדינות עם צבעים נוספים. זה אפשרי בצבעי מים, אקריליק וגירי פסטל. למי שמצייר בטושים או בגירי שעווה זה לא רלוונטי.
4. מה שיותר עמוק יותר כחול - השיר הזה הוא נכון מאוד לגבי ציור. הדברים הרחוקים יותר והמוצללים יותר מקבלים בדרך כלל גוון כחלחל. זה תורם מאוד לתחושת העומק. שוב, גם זה לא רלוונטי לצבעים שלא מתערבבים.
5. הציור הוא אמנות – זיכרו שכל ציור הוא יצירת האמנות האישית של הילד, ולכן אל תשוו. השתדלו להימנע משימוש במילים: דומה, נראה כמו, מדויק (כאמור, בשביל זה יש מצלמה) ולא להפעיל שיפוט.
6. לא לשכוח מחמאות - חשוב מאוד לפרגן ולחזק את היצירתיות של הילדים. אלו נקודות שאפשר להתייחס אליהן באופן חיובי תמיד ולא משנה כמה גרוע הציור בעיניכם: השימוש המעניין בצבע, משיכות המכחול, ערבוב הצבעים, הקווים, הבחירה בנושא, נקודת המבט, מיקום האובייקט על הדף, גודל ועוד ועוד.
הראו לילד שאתם מתפעלים מהיצירה שלו, צלמו אותו מצייר והתגאו בציור בפני חברים וקרובי משפחה. זה מספק חוויה חיובית שהילדים בעצמם ירצו לחזור עליה, וכמו בכל דבר בחיים, אם מתמידים – מתקדמים ומשתפרים.
דברים נוספים לקחת בתיק כשיוצאים עם הילדים – פק"ל תיקים להורים וילדים.
עוד על אמנות לילדים:
עוד מדריכים פרקטיים ללימוד נושאים שונים
יצירות
10 יצירות להעביר את הזמן בכיף
-
מערכת "את זה"30.06.24
-
מערכת "את זה" אספה עבורכם מבחר יצירות שתוכלו להכין בקלות ובכיף עם הילדים. היצירות שונות ומגוונות ומתאימות לגילאים שונים. מתאים בעיקר לבית בתקופות שמחפשים איך להעביר את הזמן
קישוטים ואביזרים
יצירה והפעלה – גברת קרש ומר מערוך
-
יעל צמח-גרינשפון24.11.23
-
מחפשים הפעלה קלה לחנוכה עם הילדים? מתכננים פעילות ביתית לילדי הגן והכיתות הנמוכות לכמה שעות? הכינו איתם תיאטרון צלליות מהדמויות של הספר "גברת קרש ומר מערוך" והמחיזו יחד איתם. חוויה מקורית עם הנאה בטוחה
גילאי 3-6
עצות פרקטיות להכשיר את הילדים לחיים האמיתיים
-
יעל צמח-גרינשפון02.09.24
-
מצורף קובץ המרכז עצות פרקטיות לגידול ילדים עצמאים ומוכנים לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. תקציר ההרצאה של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים
תגובות הקוראים