-
גילאי 2-13
המומחים שלנו
מאכלים לשדרוג ארוחת המדורה
לא חייבים להיצמד לנקניקיות, תפוחי אדמה שרופים וסלטים מקופסא סביב המדורה! אפשר לשדרג את ארוחת המדורה לסעודת גורמה של ממש, כזו שגם הילדים וגם ההורים ילקקו בה את האצבעות. ורד ברלל מציעה מתכונים סופר פשוטים להכנה שניתן להכין עם הילדים ממש בשטח מדורה כהפעלה מדליקה וכמה טיפים שיהפכו לכם את ארוחת ל"ג בעומר לחוויה
כידוע כל חגי ישראל עמוסים במעדנים וארוחות חג, רק ל"ג בעומר יחסית מקופח כל מה שנותר לו זה תפוח אדמה שרוף, וחצי פיתה עם הרבה חול. מתברר שזה לא חייב להיות נכון!
כתישת עשבי תיבול
הביאו עלי ומכתש מעץ ותנו לילדים לקטוף עשבי תיבול ושיבולים בשטח ולרסק. זה תרגול מצוין למוטוריקה העדינה והריח – מדהים! אחר כך הם יתבלו את האוכל בתבלינים שריסקו בעצמם ויהיו גאים.
תפוחי האדמה לא ילכו לאיבוד
כולם מכירים את זה, זרקנו למדורה שק תפוחי אדמה ובסוף הצלחנו לחלץ משם אולי ארבעה תפוחי אדמה בודדים. בבוקר שאחרי שכל המדורה הכבויה מתקררת אפשר למצוא ערימת פחמים שעין מיומנת עשויה לזהות בהם עבר קדום כירק שורשי העונה לשם תפוח אדמה.
כדי למנוע את עוגמת הנפש ואיבוד תפוחי אדמה יקרים במדורה, וכדי שלא נאלץ להמתין ע הבוקר כדי לקבל את תפוחי האדמה הצלויים. קחו חוט ברזל ארוך, שפדו עליו בזה אחר זה את כל שק תפוחי האדמה (מי שאוהב את תפוח האדמה שלו עטוף בנייר כסף, אין שום בעיה עיטפו קודם), השאירו מתפוח האדמה האחרון רווח עד סוף החוט.
השליכו את נחש תפוחי האדמה למדורה והשאירו את קצה החוט החשוף מחוץ ללהבות. ברגע שתפוחי האדמה מוכנים, כל מה שצריך זה לתפוס (את זה עושה מבוגר כמובן, שאוחז מגבת ביד, כי החוט לוהט) בקצה החוט ומושך באחת את כל נחש תפוחי האדמה החוצה מהמדורה. באופן זה כל תפוחי האדמה של כולם מוצאים באותו זמן ואף אחד לא הולך לאיבוד.
אנטיפסטי צבעוני
כדאי לבקש מכל הורה להביא ירק צלוי בגריל – פלפלים צהובים או אדומים, קולרבי, כרובית, פטריות, קישואים, חצילים ועוד. אין ספק שזה שדרוג מעולה לארוחת המדורה. ירקות שצולים בתנור צריכים רק שמן זית, מלח ופלפל שחור. לקישואים אפשר להוסיף נענע קצוצה וחומץ בלסמי ולקבל מעדן!
שדרוג תפוח האדמה במדורה
לא יעלה על הדעת ל"ג בעומר בלי תפוחי אדמה צלויים, אבל גם את המנה הזו אפשר להעשיר.
בבית חותכים פתח בכל תפוח אדמה, במרכז, לא לגמרי לחצי, אלא עד 3/4 מתפוח האדמה, כך נוצר מעין "כיס". לתוך הכיס אפשר להכניס פרוסת גבינה צהובה או תערובת גבינות קשות, אפשר לשפוך פנימה רוטב לפיצה, או להזליף שמן זית ומעט זעתר. למבוגרים מומלץ לכתוש שן שום פנימה ומגוון תבלינים. סוגרים את "כריך תפוח האדמה" עוטפים בנייר כסף, מכניסים למדורה ומחכים....מתקבל תפוח אדמה צלוי ומשודרג. שווה.
פיתות על טאבון
שטח המדורה הוא מיקום מצוין להפעלה קלה של אפיית פיתות על טאבון. מכינים מראש כמות מכובדת של בצק, משיגים כמה סאג'ים (לגננות שווה לרכוש 2-3 סאג'ים שישמשו אותן מדי שנה) וכמה הורים עוזרים בהכנת הפיתות. אפשר לומר לילדים להביא שולחנות קטנים ומערוכים מהבית.
לקבלת מתכון לפיתות ולהרחבה על פיתות בטאבון – פיתות מאפה ידינו להתפאר
קינוח למדורה
אצלי בבית, כל ל"ג בעומר ממתינים למנה הזו, אני לוקחת בננות לא בשלות (צהובות אבל עדיין קשות), מבלי לקלוף אותן, יש לפרוס כמעט לחצי מהצד הארוך שלהן, כלומר פותחת את הבננה לשני סהרונים, אבל כמו במקרה תפוח האדמה, לא לגמרי עד הסוף...).
בין שני חצאי הבננות המאורכות מניחים קוביות שוקולד (אני מעדיפה מריר, זה יוצא מושלם), ו/או חתיכות מרשמלו. סוגרים היטב בנייר כסף ומכניסים למדורה.
בדרך כלל את המנה האחרונה הזו אני עושה כבר בסוף המדורה שבגחלים לוחשות ואז אין צורך בנייר כסף, פשוט להניח רשת על הגחלים ולהניח מעל את הבננות על קליפתן, הקליפה נחרכת מעט, אך כשקולפים אותה מתקבל מעדן ל"ג בעומר.
פונדו מדורה
העיקרון פשוט ביותר, כולנו דוגלים במרשמלו על האש כחלק מסעודת החג, אבל גם את המרשמלו הקבוע ניתן לשדרג. לצד המדורה הגדולה, אני יוצרת מעגל אבנים קטן, כזה שסיר יכול לעמוד עליו בבטחה. בתוכו אנחנו מדליקים מדורה קטנה.
מעל המדורות מניחים סיר ולתוכו מכניסים שוקולד (מריר או חלב), המהדרין מוסיפים גם גביע שמנת מתוקה ואם תרצו לצ'פר את המבוגרים אז גם כמה טיפות ליקר יכולות רק להואיל.
בוחשים את התערובת עד שהשוקולד נמס ואז יושבים כולם סביב המדורה הקטנה והסיר, כל אחד משפד לעצמו על שיפוד מרשמלו או פירות העונה שחתכנו מראש לקוביות והבאנו בקופסת פלסטיק (קוביות תפוח עץ, אפרסק וכו'). את שיפודי המרשמלו מעוטרי הפירות טובלים בשוקולד החם שבמדורה.
והנה לכם פונדו מדורות משובח ומרשמלו מיוחד.
תה וקפה כמו פעם
שדרוג נוסף שמתאים במיוחד לשטח המדורה – הכנת קפה שחו אמיתי או תה שרוקחים מעשבים – נענע, לימונית, זעתר, שיבא ועוד. צריך להביא פינג'אן, להניח על מדורת אבנים קטנה כזו שהוכנה לצליית הפונדו ויש שתייה חמה לחימום נוסף של האווירה.
עוד לכבוד ל"ג בעומר :
דפי עבודה, ספרים ומשחקים להדפסה חינם:
משחקים והפעלות
משחקים והפעלות בעל פה סביב המדורה
יצירה וקישוט
בלוגים
יוצרים רימונים מעיסת נייר
-
מערכת "את זה"15.09.24
-
לקראת ראש השנה, אפשר להכין יחד עם ילדים מגיל שנתיים רימונים אדומים ולבנים מעיסת נייר ואפילו קערה מיוחדת לתפוחים שיוגשו עם דבש. אפשר לתלות את הרימונים או להניח בקערה על השולחן. התחילו במלאכה כדי שהכל יספיק להתייבש ולהיצבע עד ראש השנה הבא עלינו לטובה
הבלוג של ורד ברלל
להתחיל את השנה בכיף – מדריך פתיחת שנה
-
מערכת "את זה"29.08.18
-
בילוי פרידה מהחופש הגדול, כתיבת ברכות ומשפטים ביומנים של הילדים ותכנון מפגש הורים – אלה הם חלק מהרעיונות המקוריים של ורד ברלל לשדרוג היום הראשון של שנת הלימודים כך שייזכר לטובה. מבחר עצות פרקטיות שתוכלו לאמץ כמסורת לפתיחת שנת הלימודים מדי שנה
גילאי 6-10
ערכת שבעת המינים
-
יעל צמח-גרינשפון04.09.24
-
רוצים להפתיע עם מתנה בריאה ומקורית שמתאימה לחג? צרו בעצמכם ערכת שבעת המינים. הכנו כאן דוגמא עם רעיון לכל אחד משבעת המינים ולעיצוב, אתם מוזמנים ליצור לפי הטעם האישי שלכם ושל מקבל המתנה ולפי האירוע!
תגובות הקוראים