• VIP
  • מה בפורטל?

    חופש הבחירה בחופש הגדול

    איזו תכונה חשובה כדאי לחזק בילדים מגיל קטן? איך מוצאים את הגבול בין הצבת הגבולות בחינוך לבין עצמאות וחופש הבחירה? ואיך מנצלים את החופש הגדול לתרגול הבחירות ולחיזוק קבלת ההחלטות? יעל צמח-גרינשפון משתפת מניסיונה בגידול הילדים

    יעל צמח-גרינשפון 31.07.19

    "מה עוד אפשר לעשות עם הילדים בחופשה? אפילו עריכת קניות בסופרמרקט עם הילד גוררת הוצאות נוספות!", מחתה בפניי ע', אמא לילד בן חמש.

    אפשר להבין: החופש הגדול מגדיל את הצורך בבילויים עם הילדים, היציאה מהשגרה מצריכה סטוק נוסף של חוויות אחרות שאינן בשגרה, יולי-אוגוסט הם חודשים שבהם גדלות ההוצאות. אז מה עושים?

     

    חופש הבחירה

    כששואלים אותי מה הבסיס של החינוך שהענקתי לילדיי – אני שולפת את המילה "עצמאות". בכל גיל, בכל שלב ובכל מצב השארתי פתח לא קטן לעצמאות שלהם, לחופש הבחירה שלהם בתוך הגבולות המוגדרים:

    חופש הבחירה מה ללבוש – בוחרים מה ללבוש מתוך 2-3 אפשרויות שבארון (ולא מסל הכביסה כמובן).

    חופש הבחירה בחוג – אפשר להגדיר חוג אחד תנועתי וחוג אחד לימודי ולתת לילדים לבחור אחד מכל סוג.

    חופש הבחירה לפני השינה – הולכים לישון בשעה קבועה, אבל בוחרים מה לעשות ברבע השעה המסיימת את היום מתוך מגוון אפשרויות לאחר טקס האוכל-מקלחת-סיפור – בין אם זה סיפור נוסף, שיחה פתוחה או צפייה בתכנית טלוויזיה.

     

    למה כדאי שהילד יבחר? כך הוא מפתח עצמאות מחשבתית ולומד לערוך לעצמו שיקולים. למה לתת לילד לבחור מתוך מספר מוגבל של אפשרויות? כי כך זה בחיים – אנחנו בוחרים מתוך כמה אפשרויות את מה שמתאים לנו. זהו תרגול מעולה לתהליך קבלת ההחלטות. בת ה-12 יודעת להציב אפשרויות שונות של תעסוקה שמתאימה לה בחופש הגדול: מפגש עם חברות, ירידה לבריכת השחייה, הכנת מנה חדשה (לחמעג'ון…) או תרגול מתימטיקה… בן ה-16 יודע להרכיב מחשב מחלקים שהוא בחר מתוך האפשרויות תוך עריכת שיקולים של איכות, מהירות, זמינות בחנות ועלות. בן ה-21 יודע לבחור איזה מבחן באוניברסיטה לעשות במועד א' ואיזה לעשות במועד ב' במקרה של התנגשות או עומס.

     

    ולמה אני מספרת לכם את זה? כי החופש הגדול הוא הזדמנות נפלאה להתחיל לתרגל את חופש הבחירה עם הילדים באמצעות הפעלות לבחירה.

    נחזור לע', האם לילד בן החמש – הצעתי לה לתרגל את אפשרויות הבחירה בסופרמרקט ולזכות בהפעלה משותפת שבה הוא יבחר מתוך האפשרויות:

    רשימת קניות – להראות לו את רשימת הקניות שהוכנה מראש על פי מה שצריכים בבית.

    בחירת מוצרים – לסמן מה הוא יכול לבחור מתוך הרשימה: למשל אם כתוב "חטיף" – לתת לילד לבחור את הסוג, אם כתוב "מעדן" לתת לילד לבחור מתוך כמה סוגי מעדנים (לא היקרים ביותר כמובן), אם כתוב "פסטה" או "פתיתים" – לתת לו לבחור את הצורה.

    כך הילד לומד לבחור מתוך רשימה מסודרת וכך הוא מתרגל קבלת החלטות, כי הרי החיים מורכבים מבחירות שאנחנו עושים בכל דבר.

     

    עוד לחופש הגדול:

    פעילויות מומלצות לחופש הגדול

    משחקים מקוריים להדפסה, הפעלות חינוכיות, בילויים בחוץ, יצירות ועבודות יד מיוחדות ועוד רעיונות לחוויות חיוביות בחופשהגדול

     

    חו"ל עם הילדים

    הולנד, יפן, שוויץ, ניו יורק, אוסטריה, גרמניה, ברמודה – מגוון אטרקציות, ערים וארצות, משחקים והמלצות בחו"ל עם הילדים

     

    תרגול פעלים באנגלית

    טבלה המרכזת את צורות הפועל באנגלית ועושה סדר בבלאגן – תרגול מעולה לחופש הגדול

     

    • גילאי 10-13

    • המרכז להכשרה לחיים האמיתיים

    • מערכת "את זה"12.11.24

    • המרכז להכשרה לחיים האמיתיים הוקם במטרה להעניק כלים יישומיים להטמעת ערכים, מיומנויות וידע במטרה להכשיר את הדור הבא לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. המרכז נותן שירותי ייעוץ והכוונה, הרצאות וסדנאות, שיעורים פרטיים, אתרי תוכן ומוצרים חינוכיים – חוברות, משחקים וקורסים דיגיטליים. כל הפרטים וגם המלצות! 

    תגובות הקוראים


    ללא תגובות

    בניית אתרים - בניית אתרים