-
גילאי 3-13
המומחים שלנו
משחק זיכרון תלת מימדי
לא לכל הילדים נוח לשחק במשחק הזיכרון הקלאסי על השטיח עם קלפי קרטון. מצאנו פתרון לחידוד הזיכרון בצורה קצת אחרת – משחק קבוצתי תלת מימדי שניתן להכין בנושאים שונים לגילאים שונים וללימוד מגוון נושאים
לפני כמה שנים זכיתי להיות שותפה בצוות ההפעלה לכבוד פסח בכיתה של בני הבכור, יחד עם שתי חברותיי ריקי הפטלר וסיגל עברון. סיגל הגתה רעיון נפלא שהתגלה מהפעם הראשונה כמוצלח במיוחד: משחק זיכרון תלת מימדי. פשוט מאוד משחקים את משחק הזיכרון שבו צריך לזכור היכן מונח כל דבר ומרכיבים זוגות.
18 זוגות של עצמים הקשורים בחג החירות הסתתרו מתחת לצלחות חד פעמיות אדומות עמוקות: ביצה קשה, פסלון של פירמידה, דמות של משה רבנו, כרפס, הגדה של פסח ועוד.
נציג מכל קבוצה ניסה להיזכר היכן מסתתרים זוגות תואמים. לא היה גבול לשמחת הילדים כשנחשף בן זוג מתאים!
מה המיוחד במשחק? מדובר על זוגות של פריטים תלת מימדיים ולא על קלפי משחק, ושטח המשחק גדול מאוד, כך שמתרגלים בנוסף לזיכרון גם את ההתמצאות במרחב.
תחילה חששנו שזה ישעמם את בני השמונה, שמזמן עברו את גיל משחקי הזיכרון. אולם התברר שפרישת המוצגים הפוכים על פני שטח גדול מתרגל אצל הילדים יכולת התמודדות עם מיומנויות זיכרון אחרות ממשחק זיכרון רגיל שבו הקלפים מונחים על השולחן.
עם השנים אימצתי את המשחק לחגים נוספים ולילדים בגיל הגן. ביום העצמאות החבאנו שני סמלים זהים של מדינת ישראל, שני דגלים, זוג תמונות של הרצל וכדומה. באחד מימי הגיבוש לילדי גן חובה הנחנו זוגות של אותיות הא"ב על מנת ללמד את הילדים את צורת האותיות.
עם הזמן והניסיון, אספתי לשם כך תבניות לבנות אחידות של עוף קפוא. היום כל חברה שמכינה את המשחק הזה מבקשת את 36 תבניות העוף המפורסמות.
משחק זיכרון תלת מימדי
של סיגל עברון
צריכים את זה
36 קערות חד פעמיות*
18 זוגות של עצמים קטנים בנושא הנבחר.
עושים את זה
מארגנים 18 זוגות של עצמים קטנים בנושא הנבחר. לקראת חנוכה למשל הניחו זוגות זהים של סביבונים, חנוכיות, נרות, מטבעות (=דמי חנוכה).
מניחים על משטח גדול את הקערות החד פעמיות, כך שמתחת לכל אחת מהן מונח פריט אחד.
אם משחקים על משטח בטון, אפשר לשרטט בגיר משבצות מסודרות.
משחקים את זה
מספר משתתפים: 2-50
כל ילד בתורו חושף שני פריטים מתחת לקעריות ההפוכות, על מנת למצוא שני פריטים זהים.
אפשר לחלק את הילדים לקבוצות קטנות (אם משתתפים בפעילות יותר מ-15 ילדים).
אם חשף הילד פריטים שונים – הוא מחזיר את הקעריות הפוכות באותו מקום, והתור עובר.
אם נחשף זוג פריטים זהה – הוא לוקח אותם וממשיך לנסות לחשוף זוגות נוספים.
המנצח הוא הילד שחשף את מספר הזוגות הגדול ביותר.
מגוונים את זה
המשחק נועד ללימוד נושאים שונים. מעבר להנחת פריטים הקשורים לחג מסוים, אפשר ללמד את הילדים את דגלי המדינות (כל זוג יכלול דגל ומדינה תואמת), תמרורים, הפכים, מילים נרדפות והרשימה ארוכה.
לילדים בכיתות הנמוכות ניתן לנצל את המשחק ללימוד אותיות בכתב: מכינים זוגות שכל אחד מכיל אות בדפוס ואות בכתב. ניתן ללמד אותיות בשפות שונות בדרך זו: להכין זוגות של אותיות לועזיות זהות.
לומדים את זה
משתנה בהתאם לנושא הפעילות הנבחר.
מרוויחים את זה
יכולת התמצאות במרחב
הבחנה בין פרטים
לימוד אסטרטגיה וחיזוי מהלכים
הפעלות
מי אני? הפעלה כיתתית
-
מערכת "את זה"19.08.24
-
לקראת שנת הלימודים אתם רוצים שילדי הכיתה יכירו יותר טוב זה את זה? מחפשים פעילות שתגבש את התלמידים? קבלו רעיון לפעילות מגבשת ומשעשעת שתגרום לילדים לראות את החברים שלהם לכיתה באור קצת שונה. מתאים גם ללמידה מרחוק!
הפעלות חינוכיות
הפעלות ילדים במקלטים ובחדרים המוגנים
-
מערכת "את זה"06.10.23
-
בעקבות המצב בישראל המופגזת, קיבצנו עצות ורעיונות להעסקת ילדים בגילאים שונים במקלט ובחדר המוגן כדי שיהיו עסוקים בפעילויות מרתקות ולא במה שקורה בחוץ
גילאי 6-10
טור חינוכי 1: חינוך במילה אחת!
-
יעל צמח-גרינשפון15.11.24
-
רוצים לקבל עצות פרקטיות לחינוך והכשרת הילדים לחיים האמיתיים? טור חדש של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים. והפעם – מהות החינוך
תגובות הקוראים