-
גילאי 3-6
המומחים שלנו
הכנה לכיתה א' – מדריך פרקטי
מוכנות לכיתה א' אינה מתבטאת רק בתחום הלימודי בהכרת אותיות ומספרים, אלא בתחומים חשובים רבים – יכולת לשבת בכיתה ולהקשיב, כושר לעמוד בזמנים ובמשימות, רמה ורבלית הנדרשת ללימודים, ויכולות מוטוריות, חברתיות ורגשיות. איך יודעים האם הילד מוכן להיכנס למסגרת בית הספר מכל הבחינות? המומחים של מרכז תמר, מרכז טיפולים רב תחומי לילד ולמשפחה, עם מדריך פרקטי ייחודי

כניסה לכיתה א' מהווה אבן דרך בהתפתחות כל ילד (וגם של הוריו). רוב הילדים אכן מוכנים ונרגשים מהמעבר לסביבת למידה חדשה ומאתגרת, אולם, כאשר ההורה אינו בטוח האם הילד מוכן לעלות, כדאי לברר מהי רמת הילד מבחינת חברתית-רגשית, שפה והתארגנות ועוד. ריכזנו עבורכם מספר נקודות שחשוב לבחון לפני העלייה לכיתה א':
התארגנות:
סדר עבודה ויכולת ארגון - כדי שילד יוכל לארגן את עצמו ואת סביבתו במסגרת כיתה א', כדאי לבדוק את יכולת ההתארגנות שלו במסגרת קבוצת הגן: מהי מידת ההבנה של הוראות עבודה, האם הוא עובד ברצף תוך כדי שמירה על קצב קבוע התואם לאופי המטלה שקיבל. חשובה גם יכולת ההתמדה בביצוע הפעילות מתחילתה ועד סופה, בקרה ותיקון במידת הצורך וכדומה.
הכרת הציוד הלימודי והסביבה הלימודית - כדי שהילד יוכל להתאים עצמו למסגרת של כיתה קטנה, כדאי לברר עם הגננת כיצד מסתדר במסגרת קבוצות עבודה קטנות בחלל הגן.
מוכנות לכתיבה והעתקה- בעלייה לכיתה א' דרושותמיומנויות גרפו-מוטוריות וחזותיות לצורך כתיבה יעילה. לדוגמא: אחיזת עפרון בשלה ושליטה בכלי הכתיבה, תיאום עין יד, ויסות מידת הלחץ המתאים לכתיבה וארגון המידע הגרפי באופן מסודר.
שפה:
שיום ושליפה - רמת הידע שיש לילד על המילים בשפה: שיום חפצים ופעלים בתמונות, שליפת מילים תקינה וכדומה (האם לעיתים יש תחושה שהמילה "על קצה הלשון" של הילד, אך הוא אינו מצליח לבטא אותה).
אוצר מילים - רמת הידע שיש לילד על מגוון מושגים, שכיחים יותר ופחות: האם הילד מכיר מושגים ועושה בהם שימוש, למשל: הפכים, מושגי מרחב וזמן, מושגים מופשטים וכדומה.
יכולת הבעה - יכולת ארגון רצף דיבור לכדי מלל ארוך ומובן, המורכב ממספר משפטים: כיצד הילד מספר סיפור, כיצד מסביר את עצמו ואת האירועים שחווה, הגדרה של מצבים ותחושות, יכולת תיאור תמונה וסיפור ברצף של מספר משפטים.
מודעות פונולוגית - רמתהידע שיש לילד על הצלילים שבמילים. חשוב לדעת שזוהי יכולת מתפתחת, אשר נדרשת לילד כהכנה לרכישת קריאה וכתיבה בגיל בית ספר. יכולות כמו חלוקת מילים להברות ולצלילים, זיהוי צליל פותח וסוגר במילים ששומע, שיפוט מילים מתחרזות ויכולת חריזה. נצפה שילד לקראת כיתה א' יכיר את אותיות הא'- ב' ואת סדר האותיות. רצוי שהילד ידע לכתוב את שמו (בסדר הנכון או בכתב הפוך, כתב מראה).
זיכרון שמיעתי - כיצד הילד תופס את מה ששומע ומאכסן אותו בזיכרון. מרמת המילה הבודדת ועד הוראות ארוכות או סיפור ששמע. כדאי לברר האם הילד מצליח לזכור רצפים, למשל כיצד מונה או סופר את אותיות ה א-ב. כמו כן, כאשר הילד לומד מילה חדשה ארוכה ומורכבת, האם הוא מצליח לזכור את הצלילים שלה עפ"י סדר הופעתם.
מוכנות רגשית וחברתית:
מיומנויות חברתיות שהילד רוכש בגילאי טרום בית ספר, המשמשות בסיס ליצירת קשרים חברתיים, יכולת הסתגלות לחוקי בית הספר, קבלת חוקים חברתיים ועוד.
קושי באחד או יותר מתחומים אלו עלול להקשות על הילד להכנס בצורה נכונה ויעילה לבית הספר ולכן רצוי להתייעץ עם איש מקצוע רלוונטי. התייעצות מקצועית יכולה לסייע בהתמודדות עם נקודות הקושי של הילד ולמנוע היווצרות פערים עתידיים לעומת בני גילו.
בשנים האחרונות, לאור פניות רבות על קשיים לקראת העלייה לכיתה א', פועלות במרכז תמר קבוצות אשר מיועדות לילדים המתקשים באחד או יותר מהמיומנות המוזכרות. הקבוצות פועלות במתכונת של מפגשים שבועיים שמטרתם לעזור לילד להסתגל למסגרת הלימודים החדשה. בין שאר מטרות הקבוצה:
- מוכנות גרפומוטורית ומוטוריקה עדינה (כמו גזירה והדבקה).
- פיתוח יכולות התפיסה החזותית.
- פיתות מיומנויות שפתיות.
- פיתוח מיומנויות תפיסתיות (מושגי יחס לדוגמא(.
- מוכנות לקריאה.
- מוכנות לחשבון.
- למידת מיומנויות ארגון עצמי כדוגמת התארגנות נכונה בדףליד שולחןארגון תיק וקלמר.
- הכרות עם קודים חברתיים וחוקים הנדרשים בבית הספרמיומנויות השיח וההקשבה לחבר.
ולדמות סמכות, עבודה על פיתורסבלנות ודחיית סיפוקים.
המפגשים הינם חוויתיים אשר במהלכן הילדים רוכשים ומתנסים בעולם המושגים של בית הספר: מורה,כיתה, זמניםהתארגנות מול שולחן ועוד. כמו כן,ישנו דגש על עבודה עלפי רצף הוראות, עצמאות ואחריות אישית (בשיעורי בית למשל).
להתייעצות מקצועית או קבלת פרטים על הצטרפות לקבוצה ניתן לפנות למזכירות מרכז תמר:
03-5445326 או במייל: [email protected].
עוד הכנה לכיתה א'
פיתוח כישורים
פיתוח הזיכרון
-
יעל צמח-גרינשפון27.10.24
-
שיפור הזיכרון הוא אחד האתגרים העיקריים בחינוך ילדים. ילדים בעלי זיכרון טוב יצליחו בלימודים בקלות, יפתחו סקרנות להרחיב אופקים ומעבר לכל – יחושו טוב עם עצמם. על פעולת הזיכרון, דרכים ושיטות שונות לפיתוח הזיכרון
ידע, חשיבה ואינטליגנציה
עצות פרקטיות להכשיר את הילדים לחיים האמיתיים
-
יעל צמח-גרינשפון02.09.24
-
מצורף קובץ המרכז עצות פרקטיות לגידול ילדים עצמאים ומוכנים לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. תקציר ההרצאה של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים
גילאי 3-6
משחק התאמה– סיומת Xית
-
יעל צמח-גרינשפון13.04.25
-
הוספת סיומת Xית למילים רבות בעברית יוצרת משמעות של הקטנה. באמצעות משחק קלפים מקורי שיצרנו אפשר ללמוד על מילים חדשות ועל הקשר ביניהן בקלות: מפה – מפית, כף – כפית, פח – פחית, יד – ידית, פתק – פתקית ועוד
תגובות הקוראים