-
כל הגילאים
המומחים שלנו
עוברים דירה – משבר או הזדמנות?
בשיא תקופת מעברי הדירה, שללא ספק משפיעים בהיבטים שונים על הילדים ועל כל המשפחה, קבלו מדריך פרקטי. טל בוקריס, מאמנת אישית ומנחת קבוצות נפרטת איך להתארגן מראש לקראת המעבר לדירה חדשה, מתי לשתף וכמה ואיך הופכים את המעבר להזדמנות
ישנם אנשים הנולדים וחיים באותו מקום כמעט רוב חייהם וטוב להם כך, או שפשוט הם לא מכירים ויודעים אחרת. ישנם כאלה שבתנועה כל הזמן וטוב להם כך, או שפשוט הם לא מוצאים את מה שהם מחפשים (את עצמם). וישנם כאלה שחיים בשגרה בטוחה ומבורכת, במקום בטוח ואהוב שהחיים הובילו אותם אליו ונאלצים (מסיבות שונות) לעבור,למקום אחר ושונה מנוף ביתם.
באופן כללי, כל שינוי שאדם צריך לעבור בחייו מלווה בתחושה של חוסר איזון, חשש מ"הלא מוכר וידוע" ובארומה של עצב בעקבות פרידה (כזו או אחרת). מעבר דירה הוא שינוי שכזה ויכול או עלול ליצור משבר. יכול, אבל לא חייב!
משבר בהגדרה, הוא מצב חדש ולא מוכר שאדם נקלע אליו ואין לו את "הכלים" הנכונים להתמודד איתו, מצב בו יש שאלות ותהיות ואין עליהן תשובות.
אחת הסיבות שהשגרה היא מבורכת, זה בדיוק בגלל שהיא ידועה, מוכרת, בטוחה ויוצרת תחושה של הגנה.
עוברים ללא משברים – מדריך פרקטי להורים
איך אפשר לעבור דירה ללא משבר?
רוח טובה ואופטימיות - ראשית חשוב לסייג את המעבר ולומר שכאשר המעבר הוא רצוי ומבורך על כל בני המשפחה לא צפוי משבר (למרות שהוא יכול לקרות לאחר המעבר בעקבות ציפיות שלא מומשו).
דוגמא אישית - הדרך והגישה בה ההורים יתפסו ויתנהגו כלפי המעבר, תשפיע כמעט באופן ישיר על הדרך בה יתפסו ויחוו הילדים את המעבר/השינוי, וכמו כן על גודלו ועוצמתו, אם בכלל יהיה. ככל שאתם ההורים תשדרו אופטימיות, ציפייה, התרגשות ותסתכלו על המעבר בצורה חיובית, כך גם הילדים שלכם יחושו, ולכן גם אם אתם לא ממש בחרתם במעבר הנ"ל ואולי הוא אף "נכפה" עליכם (בעקבות מצב משפחתי או עבודה), נסו כמה שיותר להשאיר זאת לעצמכם ומול הילדים התנהגו, דברו ושדרו: אופטימיות, שליטה במצב.
דברו כמה שאפשר על כל הנקודות החיוביות שיש למעבר ואם אין– המציאו!!! הילדים צריכים משהו טוב להיאחז בו כדי להרגיש מוגנים ואתם הכתובת.
הקשבה וסבלנות - אל תתעלמו מהחששות ומההתנגדויות שהילדים מפגינים (אם וכאשר יצוצו) הקשיבו להם בסבלנות, באמפטיה, בהכלה. אל תבטלו אותם במשפט כמו: "יהיה לך כיף וחברים חדשים" (למרות שזה יכול להיות נכון). מנקודת המבט שלהם, זה לא בהכרח נתפס או אפילו הגיוני. הדרך המומלצת היא להסביר את סיבות המעבר, להיות קשובים לחששות שלהם, אמפטיים ולנסות כמה שאפשר להקל עליהם.
הכרת הסביבה החדשה - הכינו תוכניות מניעה לכל חשש שהילדים מפגינים. אם הילדים מביעים רתיעה מהמקום החדש, דאגו להכיר להם מראש את הסביבה החדשה אליה אתם עוברים, סעו לשם וטיילו ברחובות העיר, השכונה, המושב או הקיבוץ.
תכנון משותף - שתפו את הילדים בתכנון חדר הילדים ו/או כל חדר אחר שמבחינתכם זה בסדר שהם יהיו מעורבים.
יצירת קשר עם איש החינוך - דאגו ליצור קשר עם הגננת/המורה שתלמד אותם בשנה הבאה ודאגו לעקוב בראשית השנה על התקדמות קליטתם במסגרת בית הספר.
תקשורת מקדימה - נצלו את עידן הפייסבוק ונסו למצוא חברים באזור המגורים שאתם עוברים אליו, כך שהילד/ה יתחברו אליהם עוד לפני שאתם עוברים.
התייחסו לגיל הילדים –
תינוקות לא יבינו את המעבר, אך הם בהחלט יכולים לחוש את המתח שלכם וכמו כן לשים לב לשינוי באווירה, בריח, במראה, ולכן הקפידו לדאוג שהחדר שלהם יהיה פחות או יותר באותם צבעים ושימרו כמה שאפשר על אותו סידור של חדר, גם ברמת הריח.
ילדים גדולים יותר, זו הזדמנות לפנק אותם לפחות במשהו אחד שתמיד רצו בחדר וטרם הזדמן להם לקבל, מתנה שכזו בזמן מעבר יכולה להיות עידוד נעים (כמובן שיש לשמור על פרופורציות).
פרידה נעימה - דאגו לפרידה יפה מהבית וגם מהחברים (אם זה נדרש). "טקס" שכזה עוזר לילדים (וגם לכם) להפנים את התהליך, להתוודע אליו באופן מוחלט, להביע רגשות ולקבל תמיכה חשובה וחיונית מהסובבים.
שימרו על קשר - לאחר המעבר, במידה והילדים מביעים געגוע לבית הקודם, לחברים, למשפחה (אם נשארה שם) - אפשרו להם לשמור על קשר, סעו איתם לביקורים ועל ידי כך תקלו עליהם את הגעגוע ותאפשרו להם "לגרור את הסוף" שיקרה בכל מקרה, אך "גרירתו" במקרים מסוימים בהחלט מקלה, מנחמת ועוזרת בהסתגלות למצב חדש.
דחיית שינויים נוספים - השתדלו לא להוסיף עוד שינויים בתקופה הזו – אל תתחילו שום תהליך גמילה בתקופה זו, אל תשנו את "חוקי הבית" לפחות בתקופה הראשונה, להיפך -היצמדו אליהם כמה שיותר, שמירה על כמה שיותר "סימני" שגרה בתקופה זאת נותנת לילדים את התחושה של ביטחון והגנה למרות ועל אף השינוי.
הכל נשאר במשפחה - בחודשים הראשונים דאגו להיות כמה שיותר ביחד, צרו כמה שיותר חוויות נעימות משפחתיות ועל ידי כך יבינו הילדים שאולי נוף חלונם השתנה אך הבית הוא בעצם אתם: המשפחה!
מעבר דירה הוא שינוי גדול, לעיתים הוא מבורך ורצוי על כולם, לעיתים רק על חלק ולעיתים על אף אחד, אבל הוא נדרש ונעשה בכל זאת.
תהיה הסיבה אשר תהיה, המעבר יכול להיות הזדמנות נהדרת לקירוב בני המשפחה, ליצירת שיתוף פעולה, לחיבור וחיזוק הקשר בין אחים/אחיות, לימוד לקחים על מה שהיה במקום שעוזבים ויצירת שינוי עמוק יותר מעבר לגיאוגרפיה.
המעבר יכול להיות גם "מראה" טובה למציאות: שינוי יכול להיות "מפחיד" ו"קשה", אבל הוא אפשרי והרבה מאוד פעמים מבורך, גם אם בהתחלה זה לא נראה כך.
באמצעות המעבר, תוכלו לשקף זאת לילדכם ובכך יצרתם להם עוד שיעור חשוב לחיים.
מעבר דירה – לא בהכרח משבר ובהחלט יכול להיות הזדמנות - זה בידיים שלכם.
בלוגים
טור 2 – החינוך מתחיל מהבית
-
יעל צמח-גרינשפון03.01.25
-
דברים לזכרו של עודי צמח ז"ל, האחהצעיר של יעל צמח-גרינשפון, שנפטר בטרם עת בגיל 53. כאב גדול וקורע לב!
הבלוג של טל בוקריס
מתמודדים עם מצב מלחמה
-
טל בוקריס03.10.23
-
במצב מלחמה חשוב לשוחח עם הילדים, לשתף אותם בתחושות ולמנוע מקרים חמורים של טראומה עד החזרה לשגרה. טל בוקריס, יועצת, מנחה ומאמנת אישית, מסבירה ומפרטת איך עושים את זה. פתרונות חכמים להורים
כל הגילאים
לביבות שתמיד מצליחות
-
מערכת "את זה"12.12.24
-
בחנוכה ובכל ימות השנה כדאי להכין לילדים לביבות מתפוחי אדמה וגבינות – הם מתים על זה! ורד קרייף מעניקה מתכון קל ללביבות שמכינים עם הילדים בקלות. הכנת לביבות מהווה הפעלה קלה, זולה וטעימה לילדים בגילאים שונים
תגובות הקוראים