-
כל הגילאים
המומחים שלנו
דגים בתזונת ילדים
מומלץ להוסיף דגים באופן שוטף לתפריט היומי של הילדים כבר בהתחלה לשם הקניית הרגלי תזונה נכונה. הדגים קלים להכנה, ניתנים להגשה בצורות הכנה שונות ומהווים מקור מזון איכותי מן החי. ד"ר ניבה שפירא, יועצת תזונה ראשית לאגודת מגדלי הדגים, פורשת תמונה רחבה על התרומה הייחודית של דגים בתזונת ילדים בכל הגילאים
כיוון שהתזונה בילדות משפיעה באופן משמעותי הן על הגדילה וההתפתחות והן על הבריאות העתידית והסיכון למחלות במבוגרים, יש לדגים פוטנציאל תרומה תזונתית בריאותית גבוהה במיוחד בזמן הילדות.
מבחינת ההתפתחות - בגיל הילדות מתקיימת תחרות בין צורכי הגדילה והתפקודים האחרים של הגוף - לדוגמא צורכי המערכת החיסונית בזמן מחלה, ו/או התפתחות המוח ויכולת הלמידה - בעלות דרישה גבוהה לחומצות אמינו וחומצות שומן הכרחיות לוויטמינים ולמינרלים. לכן, יש חשיבות מיוחדת למזונות חלבוניים מן החי, לדוגמא - בשרים, דגים ומוצרי חלב וביצים, שמרוכזים בערכים תזונתיים חיוניים.
מחקרים מוכיחים שמרבית מחלות המבוגרים - השמנה, מחלות לב סוכרת ואפילו סרטן - שורשיהן בילדות. זאת כיוון שתהליכי הנזק - כמו טרשת עורקים או סוכרת יכולים להתחיל כבר בילדות, כפי שנמצא במחקרים על ילדים שמנים ובעלי כולסטרול גבוה בדם, בהם התהליך התחיל כבר בעשור הראשון לחיים. בנוסף, המטבוליזם בזמן הילדות מעצב את התהליכים בגיל המבוגר ובכך משפיע על הסיכון העתידי.
יתרונות החלבונים
חלבונים הם מרכיבים מרכזיים בגופנו החשובים לבניית גופנו ולתפקודיו. ברמה המומלצת החלבון מהווה כ-10%-15% מצריכת הקלוריות היומית. הוא חשוב לגדילה, לתיקון שגיאות ופגעים, ולריפוי הגוף ממחלות. חלק מחומצות האמינו הבונות את החלבונים, חיוניות במובן שאינן מיוצרות על ידינו, ועל כן חייבים לקבלן מהמזון אותו אנו אוכלים, במיוחד בתקופות של גדילה ו/או לספורטאים וילדים העוסקים בספורט - יש להבטיח נוכחות חלבון בעל איכות גבוהה, שבדרך כלל אינו כלול במאכלים ה"מהירים".
המזונות המומלצים כבעלי תכולת חלבונים גבוהה לדוגמא: דגים, עוף, הודו, בשר רזה וביצים, דלים בפחמימות ובשומן רווי.
דיאטה עשירה בחלבונים תורמת לשובע, בין השאר בזכות הורמון מעי PYY המשתחרר כאשר אדם אוכל מזון עשיר בחלבון, ושולח אותות למוח המשדרים שובע. ולהפך - רמות נמוכות של הורמון זה יכולות להוביל להגברת האכילה ולהשמנה. מחקרים מגלים שאפילו שינוי קטן בהרגלי האכילה, כמו הגדלת צריכת החלבונים ב-2-3% והפחתת צריכת הפחמימות, כבר יוכל לעשות שינוי בתחושת השובע לאחר הארוחה. לדוגמא הפחתה של 2 כפות של פירה והגדלה של מנת הדג. הבעיה היא שבבעלי משקל יתר נמצאו רמות PYY נמוכות בהשוואה לבעלי משקל תקין. גם הירידה ברעב, לאחר ארוחת חלבון היתה נמוכה יותר באנשים בעלי משקל עודף.
יתרונות רבים לדגים עבור הילדים
לדגים ערך תזונתי ובריאותי גבוהים במיוחד: הם עתירי חלבון באיכות גבוהה ביותר ועשירים בכל חומצות האמינו וחומצות שומן ההכרחיות והם מכילים ויטמינים ומינרלים החיוניים לגדילה ולהתפתחות - גוף ומוח, כולל למערכת החיסון.
כמו כל חלבון ממקור חי, הדגים מכילים חלבון מלא, כלומר את כל חומצות האמינו הנחוצות בתפריט לגופינו. בעוד שבשר אדום מומלץ לאכול בכמות מוגבלת כיוון שהוא נוטה לצבור תכולה גבוהה של שומן רווי, אשר מעלה את רמות ה-LDL (הכולסטרול הרע) וגם כיוון שנוכחות הברזל ב"הם" האדום הוא גורם חמצון, שיכול להעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם וסרטן המעי הגס.
לעופות ודגים עדיפות מבחינת הרכב שומן בלתי רווי מיעוט ברזל (אם כי לילדים ונשים הרות-מניקות, זהו חיסרון).
יתרון נוסף של הדגים- הם קלים לעיכול ומהירי ספיגה ולכן תורמים לבניית גוף יעילה יותר, הם מכילים גם מינרלים וויטמינים שונים כמו אבץ, ברזל סידן וויטמינים מגוונים. חלק מהדגים במיוחד הדגים הצפוניים כמו סלמון, מקרל וסרדינים וגם דגי בריכה ישראליים כמו בורי ופורל אף מכילים כמות גבוהה של חומצות השומן מסוג אומגה 3 שתורמות לבריאות כלי הדם, למניעת יתר קרישות דם, למניעת דלקות ולבריאות הלב הכללית; לתפקוד החיסוני, למערכת העצבים, להתפתחות ותפקוד המוח ולייעול הלמידה.
הגיל שאפשר להתחיל לשלב דגים בתזונת ילדים
לפי ההנחיות החדשות של משרד הבריאות הישראלי, ניתן להתחיל בהוספת דגים לתפריט הפעוטות כבר מגיל 6 חודשים. כמו כל מזון- בהדרגה כדי להבטיח שהפעוט לא מפתח סימנים של אלרגיה מכל סוג. בעבר, מחשש לאלרגיה לדגים, המליצו לחכות עד גיל שנה. דעה זו כיום השתנתה, כיוון שלא הוכח כי דחיית ההכרות תמנע אלרגיה למזון, ואפילו להפך. ויותר מכך- סביב גיל 6 חודשים יש יותר פתיחות וסקרנות של הילד לטעמים חדשים.
יש לשמור באופן קפדני על בטיחות היגיינית של הדגים, ולהתחיל בטעימות קטנות, ובכל פעם רק סוג אחד של דג.
דגי-ים שמנים שיכולים לצבור זיהומים מהים יכולים להכיל כמות גבוהה של כספית לדוגמא, שיכולה בכמות גבוהה לפגוע בהתפתחות המוח של הילד ובמערכת העצבים.
דגי בריכה בישראל, שהם קטנים יחסית, 1-3 ק"ג, הוכחו כנקיים באופן מוחלט מזיהומי סביבה בגלל תנאי הגידול הנקיים בבריכות הישראליות.
תפקיד ההורים בהקניית הרגלים לילדים
לאחרונה יצאו ארגוני בריאות בארה"ב האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים ואיגוד התזונאים האמריקאי, בהמלצות עדכניות לגבי תזונת ילדים, המיועדות לכך שילדים בגילאי 2 עד 11 שנים יוכלו להגיע להישגים טובים מבחינה פיזית וקוגניטיבית, לשמור על משקל גוף בריא ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות באמצעות הרגלי תזונה נכונים ופעילות גופנית סדירה.
למרות שמצבם הבריאותי של ילדים בחברה המערבית השתפר באופן כללי בשלושת העשורים האחרונים, מספר הילדים עם עודף משקל הוכפל בגילאי 2-5 שנים ואף שולש בילדים בגילאי 6 -11 שנים (ארה"ב). בישראל מתברר כי שיעור השמנת הילדים בגיל ההתבגרות נמצא בין הגבוהים באירופה. נטייה זו חלה במקביל לשינוי הרגלי אכילה לדוגמא, עלייה בצריכת חטיפים, מתוקים ועלייה של צריכת משקאות ממותקים וירידה בצריכת חלב.
מחקרים הוכיחו שניתן להקנות הרגלי אכילה בריאים לילדים בגיל הגן ובית הספר היסודי בצורה הטובה ביותר על ידי חינוך לצריכה מגוונת של מגוון סוגי מזון עתירי ערך תזונתי ומופחת קלוריות מבין קבוצות המזון העיקריות.
הורים יכולים להשפיע על הרגלי התזונה של ילדיהם בתחומים רבים: זמינות ונגישות לסוגי מזון מועדפים ו/או מבנה הארוחות והאווירה בהן; מתן דוגמה אישית של הרגלי תזונה בריאים; יצירת הרגלי מזון. הילדות המוקדמת והסביבה החברתית שבה ילדים מוזנים, כולל ארוחות משפחתיות, הן משמעותיות מאוד ליצירת הרגלי אכילה לכל החיים.
להורים תפקיד משמעותי במיוחד בפיתוח הרגלי אכילת דגים. זאת כיוון שהרבה מבוגרים מעבירים לילדים יחס אישי ולא תמיד חיובי אשר אינו מעודד חינוך ילדים לאכול דגים. העדפות המזון של ילדים נלמדות באמצעות חשיפה חוזרת ונשנית לסוגי מזון שונים ולימוד התייחסות הסביבה אליהן- ככל שהיא חיובית כך יתקבל המזון. דרושות לפחות 8 עד 10 חשיפות למזון כדי להכיר ולקבל אותו, במיוחד לגבי מזונות שנדחו בהתחלה. כך הורים ומטפלים יכולים לתת לילדים הזדמנויות ללמוד, לקבל וליהנות ממגוון של סוגי מזון מזינים על ידי חשיפתם אליהם שוב ושוב, ועידודם לטעום אותם.
טוב יהיה אם מבוגרים ילמדו, מתוך אחריות, להתייחס חיובית לאכילת דגים ויגרמו לכך שהילדים יקבלו אותם בברכה כנכס בריאותי לכל החיים.
עצות מעשיות לשילוב דגים בתזונת ילדים:
מאכלים בצורת דגים - לילדים בגיל הרך אפשר לתת מאכלים בצורת דגים כדי לחבב עליהם את צורתם, למשל שניצלים בצורת דג או דולפין, עוגיות או ביסקוויטים בצורת דגים ועוד.
הפעלות לילדים הקשורות למים, כולל תחרויות דיג של דגים מקלקר ועוד.
עוד על תזונה נכונה לילדים:
עוד נושאי לימוד לילדים:
להורים בלבד
מדריך לישראלים התקועים בחו"ל
-
יעל צמח-גרינשפון12.08.24
-
אחרי ניסיונות לחזור לישראל שלנו עקב ביטולי הטיסות של החברות הזרות – כמה עצות פרקטיות מבוסס על ניסיוננו ועל התייעצויות עם אנשים נוספים. חשוב לזכור – בסוף כולם חוזרים לישראל בדרך זו או אחרת. תיהנו מהשהות הנוספת, למשל עם ספר טוב וקפה מול הים. מוזמנים להפיץ ולשתף, כדי שכולם יחזרו הביתה בשלום.
מדריכים פרקטיים להורים
הכל יהיה בסדר – הסרטון והקבצים למחשב שלכם!
-
יעל צמח-גרינשפון12.08.24
-
מחפשים תמונות של הילדים ולא מוצאים? עמוסים במשימות ולא יודעים לערוך סדרי עדיפויות? מעוניינים למצוא את תעודת האחריות של המחשב? חוששים לפספס ימי הולדת חשובים? מנסים להיזכר במתכון מוצלח? ב-45 דקות תלמדו איך לארגן נכון את הידע שלכם בעצמכם! הסרטון והקבצים יוגיעו אליכם! מתאים לקראת ראש השנה
כל הגילאים
עצות פרקטיות להכשיר את הילדים לחיים האמיתיים
-
יעל צמח-גרינשפון02.09.24
-
מצורף קובץ המרכז עצות פרקטיות לגידול ילדים עצמאים ומוכנים לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. תקציר ההרצאה של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים
תגובות הקוראים