• VIP
  • מה בפורטל?

    השמים של סבא

    "השמים של סבא" הוא ספר משפחה המיועד לכל מי שחי על פני האדמה, וביום מן הימים יתמודד עם אובדן ועם פרידה. זהו סיפור שאינו פוחד לגעת, ברכּות, בדרך שעלינו לעבור כל עוד לא נמצא "פתרון" למוות.

    מערכת "את זה" 24.10.12

    תעודת זהות

    • מיועד לגיל:6-10

    • כתיבה:גילה רונאל

    • איורים:Nozomi Inoue

    • הוצאה:דיאדה

    • שמות הילדים:בן.

    לא פשוט לבני האדם בחברה המודרנית להתמודד עם המוות. המוות אינו נושא מדובר אלא בסמלים, בּהשאָלות ובעיקר – בחדרי חדרים. אנשים חוששים להכין עצמם להתמודדות, ילדים שואלים שאלות ולא נענים. מבוגרים נמנעים מההתמודדות, וכאשר הם פוגשים במשוכת החולי והמוות, עוברים אותה בלי לעצור ובוודאי בלי לתת תשובות, לעצמם או לילדיהם.

    התהליך שעבר בן הנכד בספר, בליווי החכם של סבא והמאפשר של הוריו, עזר לו להבין שיש דבר מה שנשאר אחרי שהגוף נעלם. יסוד אלמותי. הבנה זו תישאר אתו תמיד. הוא נשען על עולם הדימויים של סבא, ומדמה שהציפור שעפה היא עדות לנשמה שנותנת לו סימן. בן מוצא מקום חדש לסבא שלו – בלב. הסיפור הוא אמנם על סבא ועל בן, אך הדיון הוא על חיים ועל מוות, על דיבור מול שתיקה ועל פרידה מתוכננת מול היעלמות. התמודדות זו משותפת לכל מי שנפרד מהעולם ולכל אלה שנפרדים ממנו.

    הספר "השמים של סבא" נוגע במספר נושאים המונחים על השולחן המשפחתי. באופן ישיר הוא נוגע בחיים, בפרידות, במוות ובמה שנותר לאחריו, אך גם מציף בעקיפין נושאים כמו תקשורת במשפחה, "סודות" בבית ואמון ביכולתו של האדם להתמודד עם תכנים מורכבים בחייו.

    רבים מאיתנו חוששים שמא ילדים לא יבינו מה פירוש "למות", ומה זה להיפרד. בצדק, אולי. גם לנו, המבוגרים, זה לא כל כך ברור. ההבנה האינטלקטואלית של מה שמעבר לנגלה, אינה פשוטה. הספר מציע  תפישה שסומכת על הילד שיידע להתמודד, למרות הקושי, גם עם מה שאיננו נגלה. בהחלט מותר לנו לא להבין הכל, גם לא לדעת להסביר. מותר להורים להיות נבוכים ולחוות את החוויה שלהם כמות שהיא ועם זאת, השיתוף באירוע כל כך משמעותי בחיי המשפחה – הכרחי.

    אמא של בן מתוודה שרצתה לשתף, אבל לא ידעה מתי ולא ידעה איך. וזה כל כך טבעי.

    דילמה נוספת שמעלה הסיפור היא האם ילדים אמורים לבקר אצל החולים או הנוטים למות, ולראות אותם בחוליים. רבים אומרים כי הם לא רוצים שהילדים יראו את סבא או סבתא במצב החדש, אלא יזכרו אותם כפי שהיו. הסיפור מעודד את הנכד והסב להיפגש, מתוך התפישה שלא יתכן שאנשים קרובים כל כך יורחקו זה מזה דווקא ברגעים כה משמעותיים לשניהם. התפישה המובעת בספר היא, שיש משמעות וחשיבות רבה לפרידות ול"סגירת מעגלים".

    החיים והמוות – בין אם אנו רואים אותם כמעגל שאין התחלה לו ולא סוף, ובין אם כרצף שתחילתו חיים וסיומו מוות – מלווים אותנו על מופעיהם המשמחים והכואבים. ההתמודדות האישית של האדם, בין אם הוא ילד או מבוגר, מעצבת את ההווה שלו ואת תפישת האירוע שחווה, כמו את עתידו. תפישת עולם המבוססת על משאבים פנימיים, על ערכים ועל אמונה, מסייעת לכל אדם במסעו בעולם רווי אתגרים ותקווה זה.

    גילה רונאל, מנשות המקצוע המובילות בארץ בתחום ההיריון, הלידה וההורות הראשונית. זכתה לכינוי "האימא של הדולות". ממחברות רב המכר "טבעי ללדת" - המדריך להיריון (כתר).  ממייסדות רשת דיאדה, וממייסדי התנועות החברתיות "נשים קוראות ללדת: למען חופש בחירה בלידה" וארגון "המניפה".

    Nozomi Inoue היא מאיירת יפנית עצמאית המתגוררת כיום בבריטניה.

    מיועד לגיל:

    כתיבה: גילה רונאל 

    איורים: Nozomi Inoue 

    הוצאה: דיאדה 

    נושא לימוד: אובדן, מוות, חיים, פרידות, יחסים ומשפחה ועוד

    שמות הילדים: בן.

    עוד ספרי ילדים לגילאי 6-10

    עוד על ספרי ילדים בפורטל "את זה":

    ספרים, ילדיי, ספרים - מדריך שימושי איך להקריא לילדים ספרים

    ספרי ילדים מומלצים על פי גילאים

    שלטים על ספרים  

    סימניות לספרים

    עוד ספרי ילדים על פי נושאים:  

    ספרי תזונה נכונה לילדים

    ספרי עזרה,חברות והתחשבות

    ספרי אבות

    ספרי ילדים ללימוד צבעים

    ספרי ילדים בעלי צורות מיוחדות

    ספרים להורדה בחינם:

    ספר המספרים

    ספר אותיות א"ב

    ספר ABC

    ספר דמויי חיות

    • גילאי 6-10

    • יריד חוצות היוצר

    • יעל צמח-גרינשפון16.08.26

    • חוצות היוצר בירושלים הוא הרבה יותר מיריד אמנים, זהו בילוי קיצי צבעוני מול חומות העיר, המשלב דוכני יצירה, אוכל, פעילויות לילדים ומופעים לכל המשפחה. את הערב אפשר לסיים בהופעה גדולה בבריכת הסולטן, באווירה ירושלמית שקשה להתחרות בה. השנה, כשהפסטיבל חוגג 50, גילינו מחדש שדברים טובים באמת לא משתנים. 

    תגובות הקוראים


    2 תגובות

    רובי
    05 נובמבר, 2012
    ספר פשוט ומרגש, שמעלה את הסיטואציה והתהליך בצורה כנה ואמיתית. מומלץ!

    נירית שפירא
    29 אוקטובר, 2012
    הספר מקסים, רגיש, עדין ונוגע. בהחלט מלווה משמעותי לתהליכי פרידה ואובדן. מומלץ בחום לעיבוד חוויות שכאלו עבור ילדים ומבוגרים כאחד. תודה גילה

    בניית אתרים - בניית אתרים