-
גילאי 6-13
המומחים שלנו
לומדים לבנות בית על העץ
ילדים מתים על משחק בין העצים, על יצירה בעץ ואולי זו הסיבה שהם אוהבים לבנות בית על העץ. מיקי אינהורן-נלקנבאום, שבנתה בית על העץ בילדותה ובבגרותה, מפרטת את כל המידע על בתי העץ ובעיקר משתפת אותנו בעצות פרקטיות לבניית בית על העץ שיהפוך לבית החלומות של הילדים ויהווה עבורם אחת ממזכרות הילדות הקסומה. מדריך לבניית בית על העץ
כשהבטתי סביבי אל פינות "הגן הנעלם" במשתלת "הסוכה" בכפר אז"ר, גיליתי את העץ עתיק היומין ועליו בית עץ עם חלונות קטנים ומרפסת המקיפה אותו. לא היה גבול לשמחתי. עוד בהיותי ילדה בקריית אליעזר בחיפה, בניתי לחבריי ולי בית עץ פשוט מחומרים ממוחזרים והבית הפך עבורנו למרכז המשחקים.
ספרייה אקולוגית בבית על העץ
טיפסתי במדרגות אל בית העץ, ומייד הבזיק במוחי רעיון: בבית על העץ ולמרגלותיו אקים "ספריה אקולוגית" לילדים! כבר למחרת התייצבתי עם גלוני צבעים כדי לחדש את צבעיו. הוספתי ריהוט לקטנים, הצבתי מדפים הן בתוך בית העץ והן למרגלותיו, ממש ליד המדרגות העולות. הנחתי ספרים בנושאים אקולוגיים ונושאי טבע - איזו צבעוניות גדשה את המדפים בספרי התלת מימד.
ילדים והורים שהחלו להגיע אל המקום עולים לבית העץ, לוקחים ספרים מן המדפים ומתיישבים לקרוא ולעלעל בהם. חלקם במרפסת בית העץ, חלקם בתוכו וחלקם למרגלותיו.
מדוע בנו בתי עץ על עצים?
עוד משחר ההיסטוריה נבנו בתי עץ על ידי שבטים רבים מסיבות שונות:
להגנה מפני חיות טורפות – שבטים שחיו במקומות מסוכנים בהם שהו חיות טורפות שסיכנו את חיי התושבים בנו בתי עץ כדי להגן על עצמם ובני משפחותיהם ואף להיות בעמדת תצפית כדי לזהות את החיות הטורפות לשם צייד.
פעילותם של השבטים היתה ליד בתי העץ, שעה שאספו וליקטו את מזונם. בשעה שיצאו לצייד, לעיתים לימים מספר, היה חשוב להם שמשפחתם תהיה מוגנת וסולמות חבלים שהוצמדו לשם טיפוס אל בית העץ הורמו בלילות ובכך מנעו מחיות רעות להגיע אל בני המשפחה.
להימצא על הגובה - הימצאותם של בני האדם בין שמיים וארץ היא זו שהביאה אותו לנסות להשתחרר בחיפושיו אחר המרחבים, בנדודיו בין הקוטב הגשמי לקוטב הרוחני. כך שבני האדם יצרו להם מרחב שלישי כזה המתווך בין שני הקטבים.
להמצא בבית על העץ משמעותו להימצא "על הגובה", להיות בשמיים אבל עדיין מחובר לאדמה. העולם האחר על העץ מאפשר לנו השגת פרטיות, דמיון והרפתקאה.
לא בכדי בחר לו טרזן מלך הג'ונגל לנוע על עצים בעזרת חבלים וענפים ולחיות על גבי העצים. גם רובינזון קרוזו בנה בית על העץ וחי שם עם משפחתו את חייהם הגשמיים והרוחניים.
מה כל כך קסום לילדים בבית על העץ?
* תחושת ביטחון - מתברר שבית העץ יוצר תחושה של ביטחון לילדים שעבורם זה כל כך טבעי לטפס וכמובן גם על עצים.
* מרחב פרטי - הבית על העץ מעניק לילדים תחושה ש"זה הבית הקטן שלי שאליו אני יכול להזמין את מי שאני רוצה, להתבודד בו כמה שאני רוצה ולדמיין בו מה שאני רוצה. בית בו אני מסדר את החפצים הכי אהובים עליי, אליו אני לוקח את הפריטים הכל כך חשובים לי שהם רק שלי".
בית העץ יוצר את התחושה של "לתפוס מרחק". הילדים זקוקים לעיתים ליצור מרחק למרחב המחיה שלהם, הן מן ההורים והן מאחיהם.
* מיומנות טיפוס ופיתוח המוטוריקה הגסה - בית העץ מקנה לילדים תחושה של ניסיון ראשוני בהסתכנות הראשונית בטיפוס על העץ, מה שילכד אותם באופן דרמטי במשחקם. הם יגלו שהם לומדים לאט לאט לשלוט היטב בטיפוס על הסולם העץ, או סולם החבלים המקובע לעץ ולאדמה לצורכי טיפוס. עם חלוף הזמן הילדים יתפסו בטחון בהתניידות אל "בית העץ" והירידה ממנו.
* פיתוח תחושת האירוח - במרחב הפרטי של הילדים הם יוכלו לארח את חבריהם. מעבר לשיפור בכל מה שקשור לאירוח, הם יתרגלו את התכנון מראש – הם יחשבו כיצד יעלו החברים? איזה כבוד נכבד אותם? במה נשחק? במרחב הפרטי הזה שלהם הם יהיו המתכננים והמבצעים.
איך בונים בית על העץ?
לבנות בית על העץ זו חוויה של ממש.
* איתור העץ - תחילה מחפשים את העץ המתאים והחזק מכולם, כזה שענפיו חזקים דיים כדי לשאת "בית עץ" עליו. הקפידו על גודל הבית שאתם מתכננים עם הילדים ביחס למרחב בין העצים והגובה מן האדמה.
רצוי למצוא עץ גדול בעל ענפים עבותים בקרבת ביתכם.
ניתן לבנות את בית העץ בין שניים-שלושה עצים הקרובים זה לזה כמו בית כלונסאות.
* בניית תשתית - בנו מקורות עץ את הרצפה, את הקירות, המפתחים ואפשר גם מרפסת.
* איסוף החלקים - אין כמו לבנות בית על העץ משאריות עצים, מקרשים שמוצאים ומחלקים שפורקו. זו חוויה שאין לה תחליף. שלב האיסוף מרגש כשלעצמו, שלא לדבר על השלב שבו המבוגרים מנו בונים את בית החלומות.
את בית העץ בונים בדרך כלל מחלקים שמוצאים, לדוגמא: מדפים של מטבח שפורק, דלתות שהוחלפו, חלונות שהוצאו ממקומם, תריסים שהוחלפו, דיקטים גדרות שפורקו מגינות. כל חומר העשוי מעץ - ניתן למיחזור.
אוספים הכל למקום אחד, למחסן עד השלב סיום התכנון ועד שיודעים כיצד יראה בית העץ.
* תכנון בית העץ – תכננו היטב את בית העץ בהתאם למה שמצאתם. ייתכן ובמהלך התכנון תגלו שחסרים כמה קורות עץ. את אלה נתן להשלים אצל נגרים. בנגריות שונות יש המון חומרי בלאי שהנגרים ישמחו את חלקם למכור יותר בזול.
* כלי עבודה חיוניים – מחברים את חלקי בית העץ בפטיש ומסמרים וכמו כן חבלים. החבלים משמשים לחיבור וניתן לבנות מהם גם סולם חבלים לעלייה לעץ.
* בניית בית העץ - בניית בית העץ נעשית שלב אחרי שלב. תחילה מוצאים שני ענפים עבותים שיתמכו היטב בבית על העץ. לאחר מכן מניחים את הקרשים שהם רצפת הבית ואת הקירות מחברים מכל צד בזה אחר זה. לאחר שחוברו כל הקירות ומפתח הכניסה שמים את הגג.
* הוראות בטיחות – כדאי לשים לב:
הכשרת הקרקע - הכשירו גם את הקרקע מתחת לעץ. הוציאו אבנים, שיחים, קוצים וכ"ו ורצוי אפילו להוסיף אדמה או לפזר חול מתחת לעץ.
צרו מעקה או מרפסת מקיפה סביב בית העץ.
חלונות גבוהים ופתוחים למחצה – אם החלטתם על חלונות, בנו אותם כך מעט גבוהים מגובהם של הילדים לפתיחה חלקית.
חיזוק ותמיכה - יש להקפיד שהקירות יהיו מחוזקים היטב כיוון שהילדים היושבים בבית העץ אמורים להישען עליהם.
פתחי אוורור - רצוי שלפחות בקיר אחד יהיה חלון כדי שיהיה אוורור ומפתח דלת הכניסה די רחב כי הילדים ירצו להביא אל בית העץ רהיטים, ספרים ומשחקים. כדאי לאחסן את כל אלה בכלי פלסטיק גדולים.
* גג על הבית – אפשר לכסות את בית העץ בגג. אני כילדה העדפתי בית עץ בלי גג, כי רציתי לראות את הכוכבים מדי לילה.
* סולם הטיפוס - הסולם שיחבר בין האדמה אל הכניסה אל בית העץ יכול להיות עשוי מחבלים או מעץ אותם תעגנו היטב לאדמה בזווית כזו שתאפשר לילדים המטפסים לטפס בבטחה.
* לכל העונות - הקפידו שבית העץ והמרפסת יהיו מקורים היטב כדי שהילדים יוכלו לשחק בו גם בימי הסתיו והחורף.
כמה נפלא לשבת בבית עץ כזה כשטיפות הגשם נשמעות על גגו.
* שיתוף הילדים - אפשרו לילדים להשתתף באופן מלא בבנייה, תוך שאתם מתכננים יחד איתם ובונים שלב אחרי שלב את בית העץ בתכנון משותף. זו תחושה נהדרת של יצירה יחדיו, מה גם שתוך כדי ילמדו הילדים גם מושגים חדשים בתכנון ובנייה. תנו לילדים להרגיש שהם ה"בנאים" של בית העץ שלהם. מה שכמובן יחדד אצלם גם את המעורבות וגם את האחריות לגבי "בית העץ" שלהם.
* ריהוט בית העץ – ביחרו עם הילדים את הרהיטים והחפצים שהם אוהבים: כיסאות קטנים, מזרן, שולחן, ספרים, משחקים וחפצים אישיים. בית העץ הופך להיות הבית הפרטי שלהם. כמובן שתעזרו להם אם תגלו קשיים בהתארגנות או העלאת מוצרים אל "בית העץ".
* רעיונות לשדרוג ותוספות - תוכלו לחשוב ביחד להוסיף מגלשה, ערסל בין שני ענפים חזקים, יש אפילו כאלה שמוסיפים נדנדה העשויה מגלגל מכונית וקשורה בחבל לענף בקרבת בית העץ.
הילדים מלאי רעיונות. שוחחו איתם ונסו להגשים יחדיו את חלומותיהם.
* קישוט בית העץ – קשטו עם הילדים את בית העץ בדגלים צבעוניים, בחבלים משתלשלים, בחבלים אליהם קשורים גלגלים כנדנדות ואף חבל פעמון כדי לדעת מתי מגיעים החברים.
* בית עץ שכונתי - אם אתם חיים בישוב קהילתי או שכונתי תוכלו לעלות את רעיון "בית העץ" לילדי השכונה כדי שיטלו חלק בבנייתו. כך תוכלו לתכנן את בית העץ הורים וילדים ביחד, מה שיגבש משפחות שלמות בפרויקט מיוחד זה.
תתפלאו לגלות שיש קבוצות של ילדים שבנו אפילו קוטג' על העץ, כאשר ענפיו של העץ רחבים דיים ומאפשרים בנייה בשתי קומות, מה שמתאים מאוד לקבוצה של ילדים או למשפחה מרובת ילדים.
* חנוכת בית - כשבית העץ יהיה מוכן - אל תוותרו על מסיבה ל"חנוכת בית העץ". קשטו את בית העץ, העלו כיבוד, שתייה ואפילו צרו הזמנות מעוטרות לחבריכם המוזמנים כדי לבוא לראות את בית העץ החדש שבניתם.
* קניית בתי עץ - קיימים בשוק בתי עץ במגוון רחב לבנייה עצמית, חלקם מיובאים ארצה. הם מאוד נוחים להכנה, חלקם צבעוניים ובעלי מפתחים כמו חלונות ודלת ואף מדפים.
אין ספק שזו הגשמת חלום. זה הבית שבו יבלו הילדים שעות רבות של חוויה והרפתקאה, של משחקים בין פיראטים ואינדיאנים.
עוד לט"ו בשבט עם הילדים:
טיפים לט"ו בשבט
צילומי הבתים: מיקי אינהורן-נלקנבאום
בלוגים
יעל גרינשפון – למה איך ומה
-
מערכת "את זה"03.09.24
-
רוצים להכיר יעל גרינשפון – מי שהקימה את פורטל "את זה" ואת אתר מנויי VIP? מהו החזון והאני מאמין שלה במשך 25 שנה? באילו דרכים היא מיישמת ובעיקר – מה היא מעני'ה לכם? לפניכם סקירה של למה? איך? מה? תוכלו להוריד את הקובץ ולשמור!
הבלוג של מיקי
ילדים שוזרים פרחים
-
מערכת "את זה"30.05.19
-
שזירת פרחים היא חוויה אסתטית מעצימה של יצירה, לימוד והנאה. אפשר בקלות לארגן פעילות משותפת מגבשת של הורים וילדים לקבלת קישוט לתפארת הבית לקראת שבועות. מיקי אינהורן-נלקנבאום מסבירה את היסודות ביצירת זר פרחים, מעניקה טיפים ועצות ומפרטת את החשיבות של שזירת פרחים לילדים. הפעילות מתאימה לבית, לחצר,לגן ולכיתה ולימי הולדת
גילאי 10-13
עצות פרקטיות להכשיר את הילדים לחיים האמיתיים
-
יעל צמח-גרינשפון02.09.24
-
מצורף קובץ המרכז עצות פרקטיות לגידול ילדים עצמאים ומוכנים לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. תקציר ההרצאה של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים
תגובות הקוראים