-
גילאי 3-13
המומחים שלנו
משחק להכרת צורת הזוגי (2)
איך אומרים בעברית תקנית – קומתיים או קומותיים? ואיך צריך לומר – שתי גרביים או שני גרביים? הפקנו ויצרנו משחק קלפים ייחודי ללימוד צורת הזוגי של איברי גוף, מספרים, זמנים ואביזרים שמסתיימים בצורה Xיִם במשמעות כפולת 2. קטנים וגדולים ישחקו וילמדו את המילים והצורות הנכונות בעברית תקנית

"אמא, אני לא מוצא שתי גרביים אותו דבר", אמר לי יונתן שלי יום אחד. אחרי צמרמורת אינסטינקטיבית שחלפה בגופי הבנתי שכדאי ללמד אותו באופן מסודר ובדרך חווייתית (הוא מת על משחקי קלפים) את הצורה המיוחדת בעברית לציון כפליים – מילים שמסתיימות בסיומת Xיִם, כולל המין שלהם – זכר או נקבה.
הסיומת Xיִם במקורה מייצגת הכפלה של העצם ב-2: רגל-רגליים, שעה-שעתיים ולכן היא נקראת צורת הזוגי העברית.
צורת הזוגי (סיומת Xיִם) במשמעות פי 2 משמשת לציון איברי גוף זוגיים: עיניים, נחיריים, אוזניים, שפתיים, כתפיים, ידיים, מותניים, ברכיים, רגליים, שוקיים, ירכיים ועוד וגם אצל בעלי חיים: קרניים, כנפיים.
צורת הזוגי במשמעות פי 2 משמשת על סקלת המספרים: שתיים, מאתיים, אלפיים ולציוני זמן: דקתיים, שעתיים, חודשיים, יומיים, שנתיים וכן לאביזרים שיש בהם שני אלמנטים או שמגיעים בזוגות: אופניים, גרביים, מספריים, נעליים, קומתיים, משקפיים, גרשיים, כפליים.
עם השנים נוספו לשפה העברית מילים רבות עם סיומת זו שלא בהכרח מציינות את ההכפלה, או שהמשמעות הכפולה היטשטשה ונשכחה עם השנים. למשל: גבעתיים, כיריים (אולי משום שבמקור כיריים של גז הכילו שתי להבות), מצרים (יש אומרים שמצריים נקראת על שם מצרים העילית ומצרים התחתית), שיניים (אם כי יש שתי סדרות של שיניים – למעלה ולמטה ואולי מכאן ההכפלה בצורה.)
הנה דרך נהדרת ללמד את הילדים את צורת הזוגי בעברית בדרך חווייתית של משחק ולנצל את ההזדמנות ללמד עברית תקנית בנושא זה. כך למשל הם ילמדו שאומרים קומתיים (שתי קומות) דקתיים (=שתי דקות) כנגזרת של צורת היחיד ולא של צורת הרבים (כפי שרבים אומרים בטעות קומותיים, דקותיים).
עוד ניתן ללמוד באמצעות משחק קלפים זה על זכר ונקבה – גרב-גרביים=זכר, נעל-נעליים=נקבה.
לכבוד יום ההולדת ה-2 של פורטל התוכן המקצועי להורים וילדים "את זה" – בואו לשחק משחק קלפים ללימוד צורת הזוגי (2).
משחק להכרת צורת הזוגי (2)
של יפעת רוט
צריכים את זה
להורדת משחק להכרת הזוגי – ליחצו על הבאנר:
מספריים
בריסטול
דבק שקוף
יוצרים את זה
מדפיסים את הקובץ (3 דפים בגודל A4).
גוזרים את הקלפים ומדביקים על גבי בריסטול או קרטון ביצוע בגודל המתאים.
(בסך הכל נוצרים– 54 כרטיסים – 27 זוגות קלפים שבכל אחד קלף עם צורת היחיד וקלף עם צורת הזוגי).
משחקים את זה
מספר המשתתפים 1-4
מטרת המשחק: להתאים בין זוגות של צורת היחיד לצורת הזוגי.
- מחלקים לכל משתתף 5 כרטיסים ומניחים את היתר במרכז הפוכים (קופה).
- כל משתתף בתורו לוקח קלף מהקופה ומנסה להתאים בין שני קלפים שמשלימים את צורת היחיד עם צורת הזוגי. אם יש לו זוג, הוא מניח על השולחן ומקבל תור נוסף. אם אין – זורק קלף למשתתף הבא שיכול לבחור אם לקחת את הקלף או לקחת קלף מהקופה.
- מי שנותר ללא קלפים מרים קלף מהקופה וממשיך לשחק.
המנצח הוא המשתתף שצבר את מספר הזוגות הרב ביותר.
מגוונים את זה
אפשר לשחק את המשחק כמו במשחק הזיכרון – הופכים את כל הקלפים על השולחן, וכל משתתף בתורו הופך שני קלפים בחיפוש אחר שני קלפים שמשלימים את צורת היחיד עם צורת הזוגי. אם יש לו זוג, הוא מניח על השולחן ומקבל תור נוסף, כמו במשחק הזיכרון.
המנצח הוא המשתתף שצבר את מספר הזוגות הרב ביותר.
לומדים את זה
הכרת מספרים
התאמת כמות לספרה
מרוויחים את זה
שיפור השפה
עוד ללימוד עברית תקנית:
כרטיסיות בן יהודה להכרת השפה העברית
דף תרגול שגיאות כתיב – מילים הומופוניות
עוד להכרת המספרים וללימוד חשבון
להדפסה
משחק התאמת חיה וגור
-
מערכת "את זה"07.06.25
-
משחק להכרת משפחות של חיות - להכרת הנקבה האם, הזכר האב והגור שלהם. כולם יודעים שלילד של התרנגולת קוראים אפרוח, אבל איך קוראים לגור אריות? ואיך קוראים לנקבה של הגמל ולגמל הצעיר? הכירו לילדכם את האמהות (והאבות באותה הזדמנות) - ההורים והילדים של עולם החי
משחקים להדפסה
בינגו ל"ג בעומר צבעוני
-
מערכת "את זה"30.04.25
-
סמלי ל"ג בעומר היוו לנו השראה ליצירת משחק בינגו משודרג לחג. התאמה בין סמלי החג וצבעים שונים בתוך משחק הבינגו. הכירו לילדים את סיפור ל"ג בעומר וסמליו תוך כדי משחק
גילאי 6-10
המרכז להכשרה לחיים האמיתיים
-
מערכת "את זה"01.05.25
-
המרכז להכשרה לחיים האמיתיים הוקם במטרה להעניק כלים יישומיים להטמעת ערכים, מיומנויות וידע במטרה להכשיר את הדור הבא לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. המרכז נותן שירותי ייעוץ והכוונה, הרצאות וסדנאות, שיעורים פרטיים, אתרי תוכן ומוצרים חינוכיים – חוברות, משחקים וקורסים דיגיטליים. כל הפרטים וגם המלצות!
תגובות הקוראים