• VIP
  • מה בפורטל?

    חוזרים לשגרה לאחר הפגרה

    איך חוזרים בקלות לשגרה אחרי הפגרה? דן כהן, מאמן אישי ועסקי, המדריך האישי לחיים נכונים והבעלים של 2C2B מחלק את התשובה שלו לשני חלקים: חלק אחד שיש בו טיפים ורעיונות שבהחלט עשויים להקל על ההורים ועל הילדים וחלק אחר שנוגע למהות ההורות

    דן כהן 28.09.13

    נוווו.... אפשר לחזור לשגרה? נגמרו החופשות והחגים?

    כמעט שלושה חודשים של חופש עבור על הילדים (ועלינו), ואם יש לכם ילדים בתיכון זה אפילו יותר. כן, נכון שהיו כמה ימים של לימודים באמצע, אבל בסך הכל, למעלה מ-90 ימים של חופש. ועכשיו לכו תחזרו לשגרה. לכאורה אין פשוט מזה - יום ראשון בבוקר, שבע בבוקר, סנדוויצ'ים, תיק והיידה לבית הספר או לגן. זהו שלא!

    החופשה הארוכה בהחלט הזיזה אצל כולנו משהו בקופסא. אם קשה לכם לחזור לעבודה רק אחרי סופ"ש, אז תארו לעצמכם מה היה קורה אם הייתם יוצאים לחופשה כל כך ארוכה, חופשה שכמעט ואין בה כל מחויבות ואין בה מסגרות. נשמע טוב לא? אולי, אבל עדיין זה קצת הרבה יותר מדי.

    לילדים ממש קשה לקום בבוקר, בעצם עוד בערב "קשה" להם ללכת לישון. הימים התהפכו, קשה להם בלי אמא שנמצאת סביבם ודואגת לכל גחמותיהם, קשה לשוב ולהתרגל למסגרות, למחויבות, או אפילו "רק" לשגרת הגן או המעון.


    איך חוזרים לשגרה?

    התשובה לשאלה הזו מורכבת משני חלקים, חלק אחד שיש בו טיפים ורעיונות שבהחלט עשויים להקל עליכם. וחלק אחר ובעיניי חשוב יותר שנוגע למהות ההורות שלכם ואיתו אפתח:

    "מי אנחנו כהורים" - עניין מהותי שבעיניי נמצא בטופ של הטופ, וההתייחסות אליו עשויה לפתוח בפניכם דלת חדשה ולא מוכרת להורות קצת שונה, טובה יותר, קלה יותר.

    כדי לעשות את הפעולות הנכונות, כדאי ואפילו רצוי לנצל את החזרה לשגרה למען השמירה והשיפור של מערכות היחסים שלכם בתוך המשפחה, ביניכם לבין עצמכם ובעיקר ביניכם לבין הילדים.

    נכון אפשר לחזור לשגרה וזהו, אבל וזה אבל חשוב, החזרה הזו יש בה מהמורות לא פשוטות, הכי קל זה להיכשל בהן שוב, הכי צפוי זה למעוד שוב באותם המקומות שבהם מעדנו בפעם הקודמת.

    אבל, אם אנחנו רוצים שהבית שלנו ייראה אחרת, אם אנחנו באמת רוצים לשנות דברים ולחזור לשגרה חדשה אך שונה, עלינו לשאול את עצמנו קודם כל את השאלה המהותית הזו ולמצוא את התשובות הנכונות בתוכנו:

    "מה התרומה שלנו למה שקורה בבית, איך בהתנהגות שלנו כהורים אנחנו משפיעים על המציאות הזו ומעצבים אותה".

    רובנו שוכחים את זה והאמת שזה די נוח לשכוח. מציאות החיים המשפחתית ומערכות היחסים שלנו בתוך המשפחה משקפות בדיוק את מי שאנחנו, את ההתנהגות שלנו, הבחירות שלנו וההחלטות שלנו. הן אלו שמעצבות את המציאות הזו לטוב ולרע.

    קחו כמה דקות לעצמכם, שווה ומומלץ, ממש מומלץ להקדיש לכך זמן בפרטיות ובשקט, להפעיל את התאים האפורים ולחשוב:

    איזה הורה אני רוצה להיות לילדיי, איזו דוגמא אני רוצה לתת להם?

    איזה הורה רואים בי הילדים שלי, את מי בעצם הם פוגשים והאם נוח לי עם זה?

    מה חשוב לי כהורה, מהם הערכים שאני רוצה להעביר לילדיי?

    על מה אני מוכן לוותר, או אם תרצו מה העיקר והמהות ומה הטפל ואולי די מיותר?

    מה אני אוהב ומה אני לא אוהב בהתנהגות שלי מול הילדים?

    מה הכי לא עובד לי מולם והכי הייתי רוצה לשנות?

    ובלי חפירות מיותרות נראה לי שהמחשבה שלכם כבר מעכשיו תהיה בפוקוס והרבה יותר בהירה ומדויקת וגם הטיפים שלי יראו לכם כבר אחרת, קלים לביצוע ופשוטים, ואני מעריך שתמצאו גם את הטיפים שלכם לעצמכם, כי בעצם רק אתם יודעים מה הכי יכול לעבוד אצלכם בבית ומה הכי נכון לכם עם הילדים שלכם.

    הטיפים שיעשו לכם ולהם קל יותר לחזור לשגרה:

    לדבר על זה

    כדאי להתחיל לטפטף לילדים שחופש עומד להסתיים, לדבר על החזרה לשגרה, אם זה גן וגם אם זה בית ספר - להחזיר את המסגרות למודעות, את שעות השינה והיקיצה, את כללי ההתנהגות של הבית שלכם, את מה שהולך לקרות יום אחרי החג האחרון, בעצם יומיים אחרי בגלל עוד שבת של בונוס.

    לתת להם מחויבות אישית

    כמה שהילדים לפעמים נראים לכם קטנים, הרי שאחריות ומחויבות עובדות להם נהדר. אני חושב שזו הזדמנות טובה לדבר על אחריות אישית וזה עובד בכל גיל כמעט. תנו לילדים כבר עכשיו אחריות על משהו, והפסיקו לקחת את הבית ובעצם את החיים רק על כתפיכם. זה נכון שאתם ההורים, אבל עדיין הילדים הם חלק מהבית. שתפו אותם גם בחובות ולא רק בזכויות, והכניסו אותם למסגרת מחייבת. דוגמאות למחויבות אישית:

    טיפול בחיות - אם יש חיות בבית, חתול או כלב - שיורידו את הכלב, שידאגו לו למים, שיתנו אוכל לחתול.

    עזרה בקניות – בקשו מהילדים לבוא אתכם לקניות בסופר ולעזור בפריקת העגלה לאוטו ובהעלאת המצרכים הביתה.

    שטיפת כלים – תנו לילדים להעמיס את המדיח ולפנות אותו אחרי ההדחה. לשטוף כלים זה גם רעיון לא רע, אבל צריך להביא בחשבון שזה עלול לעלות בכוס שבורה או בצלחת סדוקה.

    כביסה - הגיע הזמן שייקחו על עצמם אם לא ממש לכבס אז לפחות להביא את הבגדים שלהם לסלסלת הכביסה המשפחתית. לתלות או להוריד כביסה גם באים בחשבון.

    הורדת הזבל - כולל נשיאת בקבוקים או ניירת למתקן המחזור יעשו את אותה העבודה.

    לצאת מהשגרה בהדרגה

    אני יודע שזה גם נוח לכם. לפעמים מאוד נוח, שהם קמים מאוחר, שיש שקט בבית, אבל נוח זה לא תמיד טוב. ובכלל ככל שהחזרה לשגרה תהיה מדורגת יותר, כך היא תהיה קלה יותר.

    לקבוע שעות שינה מוסכמות

    זה יכול להיות חידוש מרענן למערכת המשפחתית וגם הזדמנות לבדוק אותם ואת עצמכם איך זה עובד.

    יש משפחות שימי החופש אצלן מתאפיינים בפריקת כל עול, הילדים רובצים כל היום בבית, נודדים בין המחשב לטלוויזיה, עם הפסקות אוכל שתייה ושירותים. גם כאן הייתי מציע להגיע להסכמה על המינון, והדגש על הסכמה ולא על הגבלה.

    לנסח סוג של הסכם או אמנה

    שבו ונסחו יחד הסכם על מה שהולך לקרות ביום שאחרי, על החזרה לשגרה כולל:

    דיון פתוח שבו לכולם יש זכות לדבר ולהשמיע את עצמם.

    יש לקבוע כללים לניהול הפגישה, כדאי ורצוי לכתוב פרוטוקול.

    יש לקבוע מראש אילו נושאים פתוחים לדיון והחלטה משותפת ואילו נושאים לא (אתם עדיין ההורים בבית לא?).

    פגישה משפחתית יכולה להיות חוויה מהנה, שתייה וחטיפים בצד וסרט אחריה זה רעיון נהדר.

    החזרה לשגרה יכולה להיות שגרתית ויכולה להיות מנוף משמעותי לשינוי, לחיזוק ולשיפור התא המשפחתי. אין רע בשגרה אבל אין שום סיבה שלא נהפוך את החזרה אליה לנקודת תפנית חיובית וחשובה לכולכם. זו הזדמנות נהדרת לקחת את עצמכם ואת המשפחה בידיים, לעשות Restart למציאות טובה ונעימה יותר.

    דן כהן הוא מאמן אישי ועסקי, המדריך האישי לחיים נכונים והבעלים של

    2C2B

    עוד בלוגים ותובנות של דן כהן:

    משפיעים על הנוכחות

    מרוץ החגים

    תקשורת נכונה עם הילדים

    איך לשמור על שפיות בחופש הגדול?

    • כל הגילאים

    • המרכז להכשרה לחיים האמיתיים

    • מערכת "את זה"12.11.24

    • המרכז להכשרה לחיים האמיתיים הוקם במטרה להעניק כלים יישומיים להטמעת ערכים, מיומנויות וידע במטרה להכשיר את הדור הבא לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. המרכז נותן שירותי ייעוץ והכוונה, הרצאות וסדנאות, שיעורים פרטיים, אתרי תוכן ומוצרים חינוכיים – חוברות, משחקים וקורסים דיגיטליים. כל הפרטים וגם המלצות! 

    תגובות הקוראים


    ללא תגובות

    בניית אתרים - בניית אתרים