-
כל הגילאים
המומחים שלנו
הצבת גבולות לילדים – חשיבות ועצות פרקטיות
הצבת גבולות – שם המשחק בהורות ואחד הכלים היותר חשובים ב"מקצוע ההורות". טל בוקריס, יועצת, מנחה ומאמנת אישית, מפרטת על חשיבות הצבת הגבולות לילדים בכל הגילאים ומסבירה איך עושים את זה, כולל נוסחת פלא להצבת גבולות
גבולות נמצאים בכל מקום בחיינו: תמרור עצור, רמזור אדום, חניית נכים, זמן הגעה לשיעור, לעבודה, סגנון דיבור, חוזה כתוב בין אנשים, ועוד ועוד. את הגבולות מציבים האנשים בעלי הסמכות וזה יכול להיות הורה, מורה,מפקד בצבא, מנכ"ל וכדומה. הגבולות והחוקים עושים סדר בחיינו ובעצם שומרים על כולנו. על מנת שאנחנו כחברה נדע לשמור על הגבולות והחוקים, יש להבין את חשיבותם ומשמעותם כבר בגיל ילדות וזה באחריות ההורים. ילד שלא מבין את האחריות והתפקיד של הגבולות בחייו ובחיים בכלל, סביר להניח שיתקשה במסגרות חברתיות בעתיד. כל בעל סמכות צריך להעמיד גבול כלשהו, בין אם זה הורה לילד, מורה לתלמיד, מעביד לעובד, מפקד לחייל וכן הלאה.
הגבול מלמד את הילד להבחין בין הרצוי למצוי, בין המותר לאסור ואפילו בין טוב לרע. הגבולות מעניקים לילדים יציבות ומתוך תחושת יציבות זו, גדלים הילדים בעלי ביטחון עצמי, אמון בעצמם ובבחירות השונות שיצטרכו לעשות במהלך חייהם.
לא פעם, מגלים הילדים התנגדות לגבול שהוצב להם, אבל באופן פרדוקסאלי, הם שמחים שהוא קיים. הסמכות שמבטא ההורה בזמן הצבת הגבול, מקנה לילד תחושה שהוא לא לבד בעולם. גבול הוא בסופו של דבר מסר של אהבה לילד - הילד מבין שיש מי ששומר עליו, אוהב אותו, מגן עליו,יש מי שמכבד אותו.
הצבת גבולות הלכה למעשה
הצבת גבולות זו עבודה קשה ופעמים רבות הורים נתקלים בסירוב נוקשה מצד ילדיהם: בכי, שכיבה על הרצפה, רקיעת רגליים, ברוגזים ועוד מניפולציות שונות ומשונות, אבל רק על ידי הצבת גבולות תוכלו לשמר את הסמכות ההורית, ללא מסר של שתלטנות וליצור בביתכם אווירה נינוחה, תומכת ומגנה.
ילדים הגדלים בבית שיש בו גבולות ברורים גדלים בתחושה מאורגנת, שיש סדר לדברים. סדר זה גורם להם לחוש שלווה ומלמד אותם כיצד יש לנהוג, בהתחלה בביתם ובהמשך, במקומות שונים בהם הם יהיו במהלך חייהם.
הצבת הגבול יעילה להתפתחות תקינה, בעזרת לימוד הגבולות הילד לומד לדחות סיפוקים, מתחנך לעצמאות, מבין ויודע מה מקומו ותפקידו בחברה, בעל שליטה עצמית, מזהה מצבים ובוחר את הנכון והטוב לאותו מצב בו הוא נמצא.
כל אלה ועוד מקלים על הילד להסתגל לחברה והחברה מקבלת אותו. במצב שילד גדל בבית ללא גבולות הוא לא פעם יחוש בלבול שיוצר תסכול ופחד, תגובות ותחושות אשר גורמות לילד להתנהג בצורה בלתי הולמת שבסופו של דבר תיצור דחייה כלפיו מצד החברה: בגןהגננת תכעס עליו הרבה וכתוצאה מכך חברים לא ירצו להיות בחברתו, כנ"ל גם בבית הספר, בצבא ובחיים האזרחיים בכלל.
תהליך הצבת גבולות הוא לא מסובך וכפי שכבר ציינתי אחד מהכלים המרכזיים והחשובים ביותר שכל הורה צריך ומומלץ לו ,להשתמש בו.
עצות פרקטיות להצבת גבולות:
1. התאמת הגבולות החשובים - למדו להכיר ולדעת מה חשוב לכם כהורים, באופן אישי. לדוגמה:יכול להיות שבבית של "אחרים" אסור לאכול בסלון, אבל אתם דווקא נורא אוהבים, ולכן: לעולם לא להציב גבול שאינכם יכולים לעמוד בו בעצמכם! גבולות חייבים להיות במסגרת מה שמקובל עליכם באופן אישי וזכרו:מה שנכון לכם, לא תמיד נכון לאחרים וההיפך. בידקו מה חשוב לכם ועל זה שימו את הדגש.
2. מתן הסברים לגבולות - הסבירו את משמעות הגבול ואת חשיבותו ותנו היגיון לדברים. רק כך הילד מבין את מטרת הגבול וגם אם הוא לא מקבל את זה, הוא מבין שיש כאן עיקרון שצריך לכבד.
3. הענקת אפשרות בחירה - תנו לילד אפשרויות בחירה בטווח הגבול (עדיף לא יותר משלוש אפשרויות). באמצעות הבחירה לומד הילד לקחת אחריות על הבחירות שלו, מבין שדעותיו חשובות ונחשבות ולא יימנע מלהביע אותן בעתיד.
4. שמירה על עקביות - אמרתם, הצבתם, הצלחתם – נהדר! כל שנשאר הוא להמשיך את אותו הקו כל הזמן. כשהורה אינו מגלה עקביות בפני ילדיו הוא פוגע בסמכות ההורית של עצמו וגורם לילד לבלבול. הילד לומד שחוקים ניתנים להפרה וש"מילה" של הוריו היא חסרת משמעות ובעתיד לבוא ישליך זאת על ה"מילה" של המורה, מפקד בצבא, מעביד וכדומה.
מקרים מיוחדים - חשוב לציין, שיש פעמים שסטייה מהגבול היא מותרת ואפילו רצויה: בחופשות, כשמגיעים אורחים, בסיטואציה חריגה וכד'. אך ציינו בפני ילדכם מדוע אתם חורגים וכמובן אל תשכחו לחזור לשגרה - לגבול.
סוג הגבול - חשוב ביותר שהגבול יהיה הגיוני, בר ביצוע ובהתאם לנורמות המקובלות בחברה. וחשוב לדעת לבחון אם הגבול אינו פוגע בזכויות האדם! את כל זה יידעו ילדכם כמבוגרים אם ילמדו זאת עכשיו – בעודם ילדים.
להלן דוגמא שתארגן לכם את נוסחת הצבת הגבולות בראש:
תמונת מצב:הלכתם לקניות עם ילדכם, בסופר הילד/ה מבקש שתקנו לו משהו ואתם, כמובן מסכימים. עכשיו הבחירה של הילד נעשית קשה ו"דבר" הפך להרבה הרבה "דברים".
מה עושים? מתעקשים על משהו אחד.
מתן הסברים לגבולות - לפני שמתחילה סצנה בסופר, עיצרו את העגלה ובנחת הסבירו: "אני מבין שיש כאן הרבה דברים שאתה רוצה ושהבחירה קשה. אבל אין ביכולתי לקנות לך את כל שיש פה. ביקשת משהו אחד ואני הסכמתי.
הענקת אפשרות בחירה - הגבילו את "הדבר" ל-2-3 דברים שאתם יודעים שילדכם אוהב: חטיף/ממתק/חוברת ילדים.
שמירה על עקביות - בפעם הבאה כשתצאו לקניות ואותה סיטואציה תחזור (והיא תחזור משום שזו הדרך של הילדים לבחון את מידת סמכותכם) - תנו בדיוק את אותה התשובה! אחרי כמה פעמים הילד ידע לבד את התהליך. וכשזה יקרה אתם תרגישו הקלה וגם גאווה.
שאלות בכל הנוגע להורות זוגיות ומה שביניהם, אפשר להפנות לטל בוקריס :יועצת, מנחה ומאמנת אישית.
עוד על הצבת גבולות לילדים:
עוד מדריכים פרקטיים לפיתוח מיומנויות וכישורים לילדים:
בלוגים
יעל גרינשפון – למה איך ומה
-
מערכת "את זה"03.09.24
-
רוצים להכיר יעל גרינשפון – מי שהקימה את פורטל "את זה" ואת אתר מנויי VIP? מהו החזון והאני מאמין שלה במשך 25 שנה? באילו דרכים היא מיישמת ובעיקר – מה היא מעני'ה לכם? לפניכם סקירה של למה? איך? מה? תוכלו להוריד את הקובץ ולשמור!
הבלוג של טל בוקריס
מתמודדים עם מצב מלחמה
-
טל בוקריס03.10.23
-
במצב מלחמה חשוב לשוחח עם הילדים, לשתף אותם בתחושות ולמנוע מקרים חמורים של טראומה עד החזרה לשגרה. טל בוקריס, יועצת, מנחה ומאמנת אישית, מסבירה ומפרטת איך עושים את זה. פתרונות חכמים להורים
כל הגילאים
עצות פרקטיות להכשיר את הילדים לחיים האמיתיים
-
יעל צמח-גרינשפון02.09.24
-
מצורף קובץ המרכז עצות פרקטיות לגידול ילדים עצמאים ומוכנים לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. תקציר ההרצאה של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים
תגובות הקוראים