המומחים שלנו
דף עזר לחלוקת עבודה
מה קורה כשאמא אחת מושבתת לכמה ימים או, חלילה, לתקופה ארוכה יותר? לכל אחת תשובה אישית לשאלה הזו, אבל ברור כי כולנו צריכות עזרה. רוית לירון פורשת בגילוי לב את התחושות שלה בתקופה לא קלה בעיקר כדי להביע הזדהות ולהציע פתרונות שימושיים. בלוג מיוחד לאמהות מודאגות
אמא חולה
אני אמא ל-4 ילדים, שני זוגות תאומים. אנחנו מטפלים ב-2 כלבים וכמה חתולים. אני עובדת, לומדת, מלמדת, מסיעה, מבשלת, מכבסת ועושה את מה שכולן עושות. כל יום. אני כותבת לכן, אמהות, הקולגות שלי למקצוע האמהות, כי כמותכן - אני אמא ואישה, וכשאני חולה כל הבית מתהפך.
מה קורה כשאמא אחת מושבתת לכמה ימים או, חלילה, לתקופה ארוכה יותר?
לכל אחת תשובה אישית לשאלה הזו, אבל ברור כי כולנו צריכות עזרה: עבור המשפחה, עבור הבית ועבור עצמה. כשאמא מושבתת, צי של "אנשי מקצוע" מגויסים להחליף אותה. כל אחת והצי המיוחד שלה - אלו יכולים להיות הבעל, בן/ בת זוג, סבתות, חברות, אחיות, גיסות, בייביסיטר ומטפלות בתשלום, ועוד.
מוקפת באהבה
הניתוח שלי ברגל תוכנן חודשיים מראש. ידעתי את התאריך, היום בשבוע, השעה וזמן ההתאוששות הצפוי לי. ידעתי הכל מראש, ויכולתי להתכונן ליום הניתוח ולאלו שאחריו. בישלתי, כיבסתי, סידרתי, תיאמתי. חברות ובני משפחה, כולם עמדו לשירותי בנדיבות רבה וידעו מראש את תפקידם. שוחחתי עם ילדיי והכנתי אותם לכל העומד לקרות בימים הקרובים.
אבל ברגע שאחרי הניתוח, בשלב ההתאוששות, הרגשתי אחרת. את שמחת ההקלה החליפו כאבים, ואת ההתרגשות לחזור הביתה לפגוש את הילדים החליף רצון עז לנוח. חזרתי לבית נרגש והומה, ואני רק רציתי שקט ולדעת שהבית מתפקד ושמישהו מטפל בילדים, רחוק ממני אם אפשר. כולם רצו לעזור: שאלו, התקשרו וחקרו לשלומי, ואני הרגשתי שאין לי כוח לדבר בטלפון או לארח חברות, ואל כאבי ההתאוששות נוספו רגשות אשמה. הייתי בטוחה שכולם נפגעים ממני על כך שאני לא נחמדה, נגישה ומחייכת.
שיחה גלויה
זה הרגע שהבנתי שהייתי צריכה להתארגן אחרת. שכשאנחנו, האמהות, חולות או עוברות שינויים עקב מצבים רפואיים הכרחיים, אנחנו צריכות להיערך אחרת. כולם רוצים לעזור לנו ולא יודעים איך ומה, ולנו לא נעים לבקש או שאין לנו כוח לבקש.
לכל אחת מאיתנו צרכים אחרים, מרחב (space) שהיא זקוקה לו של שקט וקרבה. קשה לתמלל, לבטא במדויק צרכים אלו בייחוד כשמרגישים רע, כשעייפים ומודאגים. איך בכל זאת עוברים אתהתקופות האלו?
אמא חולה – מדריך פרקטי
שיתוף הילדים - חשוב להסביר לילדים באופן גלוי שאמא חולה או אמא אחרי טיפול רפואי ושעליה לנוח. הסתרה או הימנעות ממתן הסבר מדויק יעורר חרדות אצל ילדים. המעבר מאמא מתפקדת לאמא חולה קשה להבנה וקבלה עבור הילדים, והמחשבות שלהם עשויות להיות מפחידות מהמציאות. שפעת, בדיקת מי שפיר, לידה, בדיקות שמצריכות מנוחה, מחלות ממושכות - את כל אלה חשוב לתרגם ולהסביר לילדים. במחלות קשות וממושכות מומלץ להיעזר באנשי מקצוע בחשיבה מותאמת למשפחה.
תיאום ציפיות -כשמדובר באירוע ידוע מראש, חשוב להבהיר את הציפיות מכל אחד מראש. מה את מבקשת ולמה את זקוקה? אל תצאי מנקודת הנחה שיקראו את המחשבות שלך ויבינו מה לעשות אם לא תאמרי זאת באופן גלוי וברור. אכזבות, מקורן בפער שבין הציפייה והמציאות. נסי לצמצם פער זה בעזרת שיחה גלויה וכנה.
דף עזר לאמהות - כדי לעזור לך להסביר באופן ברור איזה עזרה את צריכה עיצבנו עבורך דף יומי מיוחד. דף זה מיועד לזמנים שבהם את מושבתת וצריכה עזרה, והדף יעזור לך לתקשר עם הסביבה ולהסביר בבהירות למה את נזקקת. זהו דף שיארגן לך את היום גם כשאת לא מתפקדת ולא מתקשרת, וכך יקל על הסביבה לעזור לך.
כל שעלייך לעשות הוא להדפיס כמה דפים, ולמלא אותו על פי צרכייך. בכל יום מלאי דף רלוונטי לאותו היום והעבירי אותו בין האנשים שסביבך: בני זוג, ילדים, חברים, משפחה. הסבירי להם שכל מה שאת זקוקה לו נמצא בדף ותעריכי מאד כל עזרה.
בדרך זו, תוכלי לשלוט על זרם המבקרים כך שלא כולם יגיעו באותה שעה. תוכלי לבקש מהם במדויק את העזרה הנחוצה לך. החברים והמשפחה ירגישו שהם תורמים ומשמעותיים, ואת תקבלי עזרה אמתית לה את זקוקה בזמנים אלו.
להורדת דף העזר לאמהות לקבלת עזרה
הכותבת רוית לירון היא תרפיסטית באומנות
עיצוב גרפי: מרב זימלר
כלים מחייכים למשפחות – www.tikitime.co.il
עוד כתבות של רוית לירון:
להדפסה
מלחמה מספרים זכר ונקבה
-
מערכת "את זה"12.08.24
-
נצלו את ההזדמנות ללמד מספרים וגם זכר ונקבה באמצעות משחק מלחמה מספרים אפשר לחשוף את הילדים להבדלים הלשוניים בין מספרים המתארים זכר (שלושה בנים) לבין מספרים המתארים נקבה (שלוש בנות). יפעת רוט מציעה לשחק במשחק "מלחמה" הקלאסי שבו יש 4 קלפים זהים של אותו מספר, אלא שהם מחולקים לזכר ונקבה, כך שתוך כדי משחק נחשפים הילדים להבדלים ולומדים את מספרי הזכר והנקבה
דפי עזר
משחק צוללות להדפסה
-
מערכת "את זה"20.10.19
-
כל הגילאים
עצות פרקטיות להכשיר את הילדים לחיים האמיתיים
-
יעל צמח-גרינשפון02.09.24
-
מצורף קובץ המרכז עצות פרקטיות לגידול ילדים עצמאים ומוכנים לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. תקציר ההרצאה של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים
תגובות הקוראים