-
כל הגילאים
המומחים שלנו
להעניק לילדים, אבל במידה!
כמה לתת ולהעניק לילדים? איפה עובר הקו בין הנתינה האינסופית שלנו לילדים לבין שמירה על שפיות, זוגיות ועצמיות? איך מוצאים את עמק השווה בין סיפוק צורכי הילדים לבין גירוי יתר? יעל צמח-גרינשפון משתפת מניסיונה האישי
לכל אחד מאיתנו יש רצון עז להרעיף על הילדים כמה שיותר צעצועים, דיסקים, משחקים וחפצים שימלאו את עולמם, להציף אותם בחוויות ובבילויים ככל האפשר. עם השנים הבנתי שזו בעצם טעות, שלא צריך להגזים לשום כיוון.
זה התחיל כשערן הבכור שלי היה בן שמונה חודשים. אישה חכמה שאני מעריכה עד היום ראתה אותו בתמונה מוקף בים של צעצועים, ואמרה לי: "יעל, יש כאן עומס גירויים שמבלבל את הילד החמוד שלך, תני לו בכל פעם צעצוע או שניים והוא יפיק מהם את מלוא התועלת". וכך עשיתי.
כהורים אנחנו מתחבטים רבות בשאלה האם להעניק לילדים הכל מכל, או לצמצם ולחסוך למניעת מצב של גירוי יתר. ידוע שילדים שעושים בשבילם הכל לא מעריכים וקשה לרצות אותם. ומצד שני, ילדים שלא מספקים להם שום דבר עלולים לפתח תסכולים לא בריאים. זו הסיבה לכך שכדאי להעניק אבל במידה. הוריי לימדו אותי למצוא את עמק השווה בכל דבר.
בילדותי הרשו לי הוריי לאכול "רק ממתק אחד ביום". כשביקשתי הסברים מפורטים (לא ידעתי אז על קריוס ובקטוס), שאלתי את אבי ז"ל מדוע לפו הדב מותר ללקק דבש כל היום. אבי טען שכך זה נראה בספרים, אבל במציאות אין דוב שניזון רק מדבש. הוא הסביר לי בסבלנות שאי אפשר לאכול כל הזמן את אותו הדבר, גם לא את הדבש המתוק והערב ביותר לחך. כל דבר שאוכלים ממנו יותר מדי, הוא אמר, הופך למאוס ומאבד מערכו. ולא רק באוכל. הוא לימד אותי שכל דבר, גם הטוב ביותר בתבל, צריך תמיד להיות במידה.
אני לקחתי את הטיפ הגדול הזה לתחומים אחרים בחיים, והשתדלתי ליישמו גם כאמא. תפקיד ההורות אינו פשוט וקל, בעיקר משום שבכל נושא בגידול ילדים יש טווח גדול של אפשרויות. העצה החכמה לא להקצין או להגזים לשום צד, מיקמה את גישותיי ואת דרכיי במקום טוב באמצע. כבר מן הרגע הראשון אנחנו מתלבטים האם להרים את התינוק על הידיים כדי לחוש בחום גופנו, או להפך – להרגיל אותו למרחבי העולם ולמנוע ממנו לפתח תלות. אני מאמינה גדולה בחום ואהבה המועברים במגע, אבל נהגתי לקחת את בניי על הידיים דווקא כשהיו רגועים. כשבכו – הרגעתי אותם בשיטות אחרות על מנת למנוע הרגל מגונה ומעגל אינסופי של בכי הגורר הרמה על הידיים. וזו רק דוגמא אחת פשוטה.
עוד בלוגים של יעל צמח-גרינשפון:
שבועות – פתיחת עונת הטיולים והבילויים
בלוגים
טור חינוכי 1: חינוך במילה אחת!
-
יעל צמח-גרינשפון15.11.24
-
רוצים לקבל עצות פרקטיות לחינוך והכשרת הילדים לחיים האמיתיים? טור חדש של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים. והפעם – מהות החינוך
הבלוג של יעל צמח-גרינשפון
יעל גרינשפון – למה איך ומה
-
מערכת "את זה"03.09.24
-
רוצים להכיר יעל גרינשפון – מי שהקימה את פורטל "את זה" ואת אתר מנויי VIP? מהו החזון והאני מאמין שלה במשך 25 שנה? באילו דרכים היא מיישמת ובעיקר – מה היא מעני'ה לכם? לפניכם סקירה של למה? איך? מה? תוכלו להוריד את הקובץ ולשמור!
כל הגילאים
המרכז להכשרה לחיים האמיתיים
-
מערכת "את זה"12.11.24
-
המרכז להכשרה לחיים האמיתיים הוקם במטרה להעניק כלים יישומיים להטמעת ערכים, מיומנויות וידע במטרה להכשיר את הדור הבא לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. המרכז נותן שירותי ייעוץ והכוונה, הרצאות וסדנאות, שיעורים פרטיים, אתרי תוכן ומוצרים חינוכיים – חוברות, משחקים וקורסים דיגיטליים. כל הפרטים וגם המלצות!
תגובות הקוראים