-
כל הגילאים
המומחים שלנו
תזונה נכונה בחנוכה
אפשר לשמור על הרגלי תזונה נכונה אפילו בחנוכה – חג השמן! אסנת בירנבאום, דיאטנית קלינית בגישה פילוסופית ומחברת "מילון התזונה הראשון שלי" מעניקה עצות פרקטיות לאכול לביבות וסופגניות בריאות ולחסוך בקלוריות

חג החנוכה הוא חג האור, אך ללא ספק הוא חגם של הילדים- סביבונים, דמי חנוכה, סופגניות ולביבות ...
את חג החנוכה חוגגים שמונה ימים, אך האם עלינו לחגוג שמונה ימים עם סופגניות ולביבות או אולי מספיק רק יום אחד? ומה עדיף סופגנייה או לביבה?
סופגניות שמנמנות מטוגנות
הסופגניה כשמה כן היא- קמח ספוג בשמן, וכדי להעצים את החוויה מוסיפים לנו פחמימות פשוטות כמו אבקת סוכר וריבה...וואו, איזו חגיגה. המחיר הקלורי לא זול, הוא נע בין: 400-600 קלוריות, תלוי בגודל הסופגניה ובמילוי.
שש דרכים בריאות לאכול סופגנייה
- מחלקים את הסופגניה לארבעה רבעים. לוקחים רבע אחד נוגסים בעדינות ולועסים, לועסים ולועסים ... ממילא הרבע השני והשלישי זהים לחלוטין לרבע הראשון, רק בתוספת של קלוריות וייסורי מצפון, אפשר אפילו להציע לאחרים. אז למה לא לצאת גדולים?
2. לפני הביס הראשון לוקחים אוויר, מריחים את ריח השמן השרוף, חושבים ומחשבים- כמה שעות אנחנו צריכים לרוץ כדי לשרוף את הקלוריות הללו...?
3. מדמיינים איך הסופגניה, כלומר איך גוש הבצק הדביק הזה,
עובר במערכת העיכול- הרי כך מכינים דבק - מערבבים מים וקמח שלא לדבר על כמות השמן. להמחשה, אפשר להניח סופגנייה בתוך קערת מים ולראות מה קורה לה ולאיזה נפח היא מגיעה... מוותרים בשמחה על ה"תענוג".
4. אוכלים סופגנייה קטנה.
5. אוכלים סופגניה אפויה מחיטה מלאה, כך מצמצמים מעט את רגשות האשם והתסכול שאחרי...
6. ואם עדיין לא השתכנעתם - אוכלים סופגנייה אחת בלבד, מתענגים מכל ביס וממשיכים הלאה...
ואם טיגון, אז כמה עצות:
1. השתמשו בשמן איכותי - במהלך הטיגון השמן נוטה להתחמצן ולהתקלקל, וכן נוצרים בו חומרים מזיקים. שמנים איכותיים, המועשרים באופן מיוחד בוויטמין E ונוגדי חמצון נוספים, משפרים את עמידות השמן בטיגון.
2. טגנו בטמפרטורה נכונה – מכניסים כף עץ לתוך השמן, אם השמן מבעבע סביבה, זו הטמפרטורה הנכונה. כשהשמן חם מדי, הלביבה/סופגניה תשחים מבחוץ ולא תהיה מוכנה מבפנים. כשהשמן אינו חם דיו, יתארך משך הטיגון, ותהיה ספיגה רבה יותר של שמן.
3. טגנו חתיכות גדולות - טיגון בחתיכות גדולות תפחית את כמות השמן שנספג. כדאי לחתוך את הלביבה לחתיכות קטנות לאחר הטיגון.
4. טגנו בשמן עמוק - טיגון בשמן עמוק עדיף על טיגון במעט שמן. כך הלביבה/סופגניה מקבלות "מכת חום" הגורמת לשכבה החיצונית להיות פחות חדירה לשמן ולספוח פחות שמן.
לביבות לחנוכה
בואו נראה את הצד החיובי: הלביבות יכולות להיות הזדמנות נפלאה לשלב מרכיבים בריאים בתזונת הילדים: ביצים - מקור מעולה לחלבון. תפוחי אדמה ובטטה -מקור לפחמימות מורכבות.
ויש עוד סוד קטן: הלביבות מאפשרות לנו להחביא ירקות...
הצעות להכנת לביבות בריאות:
- לאפות בתנור
- לגוון עם ירקות שונים כמו קישואים, כרישה, בצל, גזר כרובית, תרד.
- להכין לביבות גבינה מגבינות עד 5% שומן. כך תשדרגו את הלביבה גם בחלבון וסידן.
- לשלב בלביבות טונה - מקור לחלבון איכותי מן החי.
במקרה של לביבות בריאות כאלו, אפשר לגוון וליהנות בכל שמונת הימים...ואפילו להכין יחד עם הילדים.
בעניין הסופגניות ,הדעה שלי קצת שונה,אם אפשר לוותר – מומלץ, ואם לא, אז אולי תמצאו דרך אחת מתאימה לאכול סופגניה במחיר קלורי זול יותר.
מחירון קלורי:
סופגניה = 2 לביבות = 4 כפות שמן= כ- 400 קלוריות
כפית ריבה = כפית אבקת סוכר=20 קלוריות.
להרחבה על מילון התזונה הראשון שלי
עוד על בריאות ותזונה נכונה לילדים
דפי העשרה, הפעלות ומשחקים בנושא תזונה נכונה:
עוד לחנוכה עם הילדים:
ממחזרים דיסקים ומסובבים סביבונים
יוצרים חנוכיות מחומרים ממוחזרים
טיפים לחנוכה:
להורים בלבד
פיתוח הזיכרון
-
יעל צמח-גרינשפון27.10.24
-
שיפור הזיכרון הוא אחד האתגרים העיקריים בחינוך ילדים. ילדים בעלי זיכרון טוב יצליחו בלימודים בקלות, יפתחו סקרנות להרחיב אופקים ומעבר לכל – יחושו טוב עם עצמם. על פעולת הזיכרון, דרכים ושיטות שונות לפיתוח הזיכרון
מדריכים פרקטיים להורים
מנוי שנתי עם מתנה!
-
מערכת "את זה"29.09.24
-
רוכשים מנוי לכל השנה ונהנים מהמתנה במהלך כל השנה – תוכן וכלים איך להטמיע ערכים, מיומנויות וידע להכשרה לחיים האמיתיים וגם קיצורי דרך פרקטיים להורים! ברכישת מנוי שנתי – חוברת/משחק קלפים מתנה!
כל הגילאים
טור 2 – החינוך מתחיל מהבית
-
יעל צמח-גרינשפון03.01.25
-
דברים לזכרו של עודי צמח ז"ל, האחהצעיר של יעל צמח-גרינשפון, שנפטר בטרם עת בגיל 53. כאב גדול וקורע לב!
תגובות הקוראים