• VIP
  • מה בפורטל?

    עניין של זמן

     החיים הם משחק על זמן, והחוכמה היא להחליט מתי לשחק עם הזמן ומתי לתת לו לזרום, בייחוד עם הילדים. יעל צמח-גרינשפון מגדירה באמצעות מושג הזמן כמה חוקים ומסגרות בתחומי ההורים והילדים ובכלל בתחומים רבים בחיים

    יעל צמח-גרינשפון 24.08.13

    "יונתן", האוכל מוכן", נהגתי לומר. "אמא, רק רגע!", קיבלתי תשובה מהירה. כעבור כמה רגעים: "יונתן, כולם כבר הגיעו לשולחן", "אמא, רגע, זה משחק על זמן!".

    עניין הזמן רודף אותנו ההורים בכל התחומים: אנחנו צריכים לעמוד בלוח זמנים החל מהפיזור בבוקר אל המשפחתונים, הגנים ובתי הספר, כולל ארגון הילדים והכנת הסנדוויצ'ים, להגיע לפגישות בשעות מדויקות, לסיים פרויקטים לפי דד-ליינים, להספיק לחוגים של הילדים ושלנו (מי שנותר לו זמן....), להתייצב אצל הרופא בזמן לפי התור שנקבע (אם לא – מחכים שני תורים...). נראה שהשעון עובד אצלנו שעות נוספות.

    אני זוכרת שהרהרתי רבות על עניין הזמן בשעות ההנקה של בני הבכור לפני יותר מ-15 שנה, כששמעתי לעצות של הדודות שאמרו לספור "עשר דקות מכל צד". האיש שאיתי זוכר את העניין מהכיוון של מציאת הפתרון לכך שהמחוגים של שעון הקיר בחדר שבו הינקתי יאירו בחושך. כשלא מצאנו שעון קיר מאיר, גזרנו והדבקנו על המספרים ועל המחוגים מדבקות מאירות. מאז עבר זמן רב, עניין הזמן התחדד אצלי, ולמדתי להעריך כל שבריר זמן וכל רגע.

    ילדים נחשפים למשמעות המושג "זמן" דרך אורח החיים שלנו ההורים כבר בגיל קטן. עוד לפני שהילד יודע שיש 60 שניות בדקה ו-60 דקות בשעה, הוא מבין שכדאי להגיע בזמן כדי לא להילחץ או להפסיד שום דבר, הוא קולט את מסגרת הזמן בעזרת רוטינה קבועה של ההתנהלות הקבועה שלו במסגרות היומיות (שעת קימה, הליכה לגן/שעות הארוחות /שעת שינה) ובמסגרות השבועיות (חוגים/ביקורים אצל סבא וסבתא/שבתות) ואף דרך המסגרות השנתיות (סבב החגים למשל).

    התנהלות בתוך מסגרות זמן הקבועות מעניקה לילד תחושת שייכות למציאות שבו הוא חי ותורמת לתחושת הביטחון שלו. ככל שהילד יודע למה לצפות ומזהה את סדר הפעולות ואת העקביות והרציפות שלהן, הוא חש יותר בטוח בסביבתו.

    גם הילדים עצמם נדרשים לעמוד בזמנים, כבר עם הכניסה למסגרת הגן ובעיקר לקראת הכניסה למסגרת הבית ספרית שמתנהלת על בסיס זמנים קבועים ועמידה בזמנים. לעומת זאת, ימי החופשה, גם עבורנו וגם עבור הילדים פירושם בעיקר התנהלות לפי לוח זמנים אחר לחלוטין, או יותר נכון לומר – ללא התחייבות לזמן כפי שנדרש במהלך החיים השגרתיים.

    לקראת שנת הלימודים שתיפתח בסוף החודש, אנו מציעים לחדד את עניין הזמן והעמידה בזמנים הדרושה במהלך שנת הלימודים. אחת הדרכים הטובות לעשות זאת בייחוד עבור ילדים העולים לכיתה א' היא לימוד שעון – בדיוק לשם כך הכנו עבורכם מידע וחומרי עזר ללימוד שעון, כולל משחק להדפסה ברמות שונות, פעילות יצירה עם מחוגי שעון, דפי עבודה ללימוד שעון, ספרים בנושא השעון ועוד.

    אם אתם מחפשים מתנה מקורית לילד שעולה כיתה לקראת פתיחת שנת הלימודים – קנו לו שעון שיהווה מתנה סמלית עם איחולי הצלחה בכל מה שקשור בזמן במסגרת בית הספר.

    ועצות קטנות נוספות –

    הבחינו בין לוח הזמנים של החופשות והחגים לבין לוח הזמנים הרגיל בשנת הלימודים – לא יקרה שום דבר אם הילדים ילכו לישון אחרי הזמן בחופש וירגישו את ההבדל הגדול.

    קחו את הזמן – תכננו פרק זמן שבועי לזמן איכות עם הילדים בלי הלחצים הקבועים שנמדדים בזמן.

    כבדו את הזמן של הילדים והתריעו לפני הזמן: אם למשל מתכננים טיול משפחתי בשבת – הכינו את הילדים מראש שמחר קמים מוקדם. תנו התראה לפני שהאוכל מוכן. היום אני נוהגת לומר לילדיי כ-7-10 דקות לפני שהאוכל מוכן, כך שאם המשחק שהם משחקים בו הוא "משחק על זמן" – יהיה להם מספיק זמן לסיים אותו ולא להתחיל חדש....

    עוד בלוגים של יעל צמח-גרינשפון:

    לדברים טובים שווה לחכות

    מגלים את זה

    טקס ראש השנה משפחתי

    משאלה לשנה החדשה

    יום המשפחה כמו פעם

    ליל הסדר המושלם!

    לזכור ולא לשכוח את השואה

    מדברים על המת בדרך האמת

    עצמאות מול הצבת גבולות

    נאום בר המצווה של ערן

    שבועות – פתיחת עונת הטיולים והבילויים

    שבועות – ארוחות חלביות?

    הילדים הם שגרירי הפרסום שלנו

    איפה הן העוגות ההן,עם קרם השוקולד והמרציפן?

    כל החיים הם הכנה

    להעניק לילדים אבל במידה!

    • כל הגילאים

    • המרכז להכשרה לחיים האמיתיים

    • מערכת "את זה"12.11.24

    • המרכז להכשרה לחיים האמיתיים הוקם במטרה להעניק כלים יישומיים להטמעת ערכים, מיומנויות וידע במטרה להכשיר את הדור הבא לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. המרכז נותן שירותי ייעוץ והכוונה, הרצאות וסדנאות, שיעורים פרטיים, אתרי תוכן ומוצרים חינוכיים – חוברות, משחקים וקורסים דיגיטליים. כל הפרטים וגם המלצות! 

    תגובות הקוראים


    ללא תגובות

    בניית אתרים - בניית אתרים