-
כל הגילאים
המומחים שלנו
מתמודדים עם הכינים
הכינים מהוות מטרד רציני וגורמות לעגמת נפש רבה לילד הסובל ולהוריו. הורים וילדים ברחבי העולם כולו נלחמים מדי יום ביומו במגפה הנצחית והעתיקה ביותר בעולם - מגפת הכינים. מה עושים? איך משתלטים ונמנעים מכינים ואיך מסבירים לילד על המטרד – מדריך מלא להתמודדות עם הכינמת
שלושה מתוך ארבעה ילדים יידבקו בכינמת, בשלב זה או אחר בחייהם, ולא אחת התופעה חוזרת על עצמה פעם אחר פעם. לאורך השנים הוצעו פתרונות רבים כדי להתמודד עם המגפה - החל מגילוח השיער ושימוש בנפט, ועד תרכובות ביתיות ותכשירים כימיים שונים, אשר תפקידם לקטול את הכינים ואת ביצי הכינים.
כדי להכיר את הכינה הנה עובדות חשובות:
- גודל הכינה הממוצעת הוא 2 מ"מ.
- אורך החיים של הכינה הוא עד 30 יום. מחוץ לראש היא לא שורדת יותר מיומיים!
- הכינה מטילה כ- 10 ביצי כינים ביום.
- הגירוד בראש מתחיל בדרך כלל רק 8 שבועות לאחר ההדבקה!
- הכינה מפתחת עמידות לתכשירים המכילים חומרי הדברה.
מיתוסים – נכון או לא נכון?
1.כינים עוברות בקפיצה מראש לראש - לא נכון.
הכינה, למרות גודלה הזעיר, אינה מסוגלת לקפוץ. כינים אכן עוברות מראש לראש , אך על ידי מגע ישיר בין השערות , ולא באמצעות קפיצה או מעוף. דרך נוספת להידבקות היא דרך העברת כובעים ומסרקים מראש לראש.
2. כינים פעילות יותר בתקופת הקיץ - לא נכון.
כינים פעילות לאורך כל השנה ואין להן העדפה לעונה זו או אחרת . מה שכן, ישנן תקופות שבהן הילדים יותר פעילים, ולכם ישנן יותר הדבקות.
3. רק ילדים יכולים להידבק בכינים - לא נכון.
נכון שילדים סובלים יותר מכינים, אך ניתן להידבק בכל גיל, כל עוד ישנו שיער מספיק ארוך לכינה להיתפס עליו. הסיבה שילדים סובלים יותר מהתופעה, נעוצה בכך שהם "מתערבבים" יותר אחד בשיערו של השני ונמצאים בקרבה פיזית לאורך שעות היום.
4. ניתן להידבק בכינים גם מחיות הבית- כלבים וחתולים - לא נכון.
לחיות הבית טפילים משלהם, אך כיני ראש מסוגלות לחיות ולהזין את עצמן רק כאשר הן על בני אדם. הן לא עוברות מחיות לבני אדם ולהיפך.
5. כיני הראש מעדיפות שיער מלוכלך - לא נכון.
לכיני ראש אין העדפה לרמת היגיינה מסוימת. עם זאת , חפיפה קבועה וסירוק שגרתי מסייעים בזיהוי מוקדם ומהיר של הדבקה.
6. הכינה מעבירה מחלות - לא נכון.
הכינה עצמה אינה מעבירה מחלות. עם זאת, גירוד יתר עלול לפגוע בעור הקרקפת ולהשאיר אותו חשוף לזיהומים.
טיפול בכינמת – מדריך פרקטי
טיפים מעשיים למלחמה בכינים:
1. כאשר יש חשד לכינים, יש לבדוק את ראש הילד ולחפש כינים חיות או ביצי כינים נראות לעין, בעיקר באזור המצח, העורף ומאחורי האוזניים.
2. כאשר לאחד מבני המשפחה יש כינים, שאר המתגוררים בבית נמצאים בסיכון גבוה להידבקות, ולכן מומלץ לבדוק את כל שאר בני המשפחה, כולל המבוגרים.
3. מומלץ להשתמש בתכשיר קוטל כינים ללא חומרי הדברה כימיים, שאינו מזיק לבריאות הילד ומאפשר שימוש תכוף במקרים של הידבקות חוזרת.
4. לאחר הטיפול בתכשיר, יש לסרק את השיער במסרק צפוף ואיכותי בצורה יסודית על כל איזור הקרקפת.
5. חשוב מאוד לחזור על הפעולה שוב, לאחר שבוע, על מנת לטפל בכינים שבקעו מן הביצים שלא הוסרו בסירוק הראשון. מומלץ לחזור ולבצע סירוק למניעה באופן קבוע אחת לשבוע.
7. ילדים בעלי שיער ארוך - מומלץ לשלוח לגן או לבית הספר עם שיער אסוף בצמה או קוקו, על מנת להפחית את הסיכוי להדבקה חוזרת.
8. כעקרון אין צורך לכבס בובות פרווה או בד, אבל למען השקט הנפשי אפשר להכניס את הבובות למייבש כביסה לעשרים דקות. פעולה זו תשמיד את כל הכינים.
הטיפול התרופתי מול הטבעי
לדברי שמחה עזריאל דגן, נטורפותית N.D בין התכשירים להשמדת כינים, הנמכרים כיום בארץ, ניתן למצוא תכשירים תרופתיים המבוססים על חומרים כימיים אשר בריכוזים גבוהים משמשים גם כחומרי הדברה. לטענת דגן, השימוש בחומרים אלו גורם לנזק אקולוגי כבד לסביבה אך לא רק: מחקרים בעולם הוכיחו שנגרם נזק מצטבר עקב חשיפה לחומרים אלו, בעיקר אצל ילדים. לכן יש לשים לב כי לטיפול התרופתי ישנן מגבלות: ברוב החומרים הכימיים נאסר שימוש חוזר, אלא לאחר 10–40 ימים מהשימוש הראשוני. חשוב גם לדעת כי אם מייד לאחר הטיפול הילד נדבק שוב בכינים - אסור לחזור על הטיפול. ההמתנה מאפשרת לכינים להתרבות עד הטיפול החוזר.
קיימות כמובן גם מגבלות על אוכלוסיות רגישות: איסור על שימוש בתכשירים אלו בקרב פעוטות מתחת לגיל שנתיים, נשים הרות ומניקות והסובלים מאסטמה. חשוב לציין כי חומרים אלה קיבלו אישור רשמי ממשרד הבריאות הישראלי ומה- FDA האמריקאי.
נראה כי בשנים האחרונות מתחזקת המגמה של החזרה אל הטבע. הטבע מכיל מגוון רב של צמחים בעלי סגולות רפואיות, אשר ניתן לרקוח מהם "תרופות" ותכשירים שונים. לעיתים הם נותנים מענה לבעיה בריאותית ביעילות רבה יותר מהמקבילה הכימית שלהם.
גרי קלברג, מנהל תחום השמנים האתריים בחברת "ארומה לייף" מסביר: "התכשירים הכימיים הורגים את הכינים בפעולתם על המערכת העצבית. אך עם הרחבת השימוש בחומרים אלו, הכינים מפתחות עמידות, ממש כפי שחיידקים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה".
אז מה ניתן בכל זאת לעשות?
קלברג מציע דרכים טבעיות התמודדות עם המטרד:
למניעה – יש לטפטף טיפות שמן אתרי רוזמרין כל בוקר לפני היציאה מהבית.
לסילוק (מגיל 6 ומעלה) – יש למהול 2 טיפות שמן עץ התה בכוס מים. להרטיב את השיער בתערובת ולהעביר מסרק דק על כל הראש.
עוד על טיפוח, ניקיון והיגיינה לילדים:
עוד מדריכים פרקטיים ועצות להורים לפיתוח מיומנויות וכישורים לילדים:
הכרת השונה והייחודיות של כל אחד
עוד נושאים ללימוד ילדים:
להורים בלבד
פיתוח הזיכרון
-
יעל צמח-גרינשפון27.10.24
-
שיפור הזיכרון הוא אחד האתגרים העיקריים בחינוך ילדים. ילדים בעלי זיכרון טוב יצליחו בלימודים בקלות, יפתחו סקרנות להרחיב אופקים ומעבר לכל – יחושו טוב עם עצמם. על פעולת הזיכרון, דרכים ושיטות שונות לפיתוח הזיכרון
מדריכים פרקטיים להורים
מנוי שנתי עם מתנה!
-
מערכת "את זה"29.09.24
-
רוכשים מנוי לכל השנה ונהנים מהמתנה במהלך כל השנה – תוכן וכלים איך להטמיע ערכים, מיומנויות וידע להכשרה לחיים האמיתיים וגם קיצורי דרך פרקטיים להורים! ברכישת מנוי שנתי – חוברת/משחק קלפים מתנה!
כל הגילאים
טור 2 – החינוך מתחיל מהבית
-
יעל צמח-גרינשפון03.01.25
-
דברים לזכרו של עודי צמח ז"ל, האחהצעיר של יעל צמח-גרינשפון, שנפטר בטרם עת בגיל 53. כאב גדול וקורע לב!
תגובות הקוראים