-
גילאי 2-10
המומחים שלנו
מקלחת – כערך לחינוך לניקיון
מקלחת (או "האמבטיה") זו פעולה שגרתית וחשובה כמו אוכל, שינה וצחצוח שיניים, ובכל זאת בבתים רבים סיפור הרחצה בערב יכול להיות התמודדות מתישה ולהפוך לאחת המשימות היומיומית הקשות. טל בוקריס, יועצת, מנחה ומאמנת אישית, מעניקה עצות שימושיות איך להפנים אצל הילדים את המסר החשוב של הרגלי רחצה קבועים ושמירה על הניקיון וההיגיינה אצל ילדים כבר מגיל צעיר. פתרונות פרקטיים להורים
כולנו מכירים וזוכרים בערגה את טקס האמבטיה מהרגע שנולד ילדנו הראשון: מחממים את המים ודואגים שיהיו בטמפרטורה הנכונה, מכינים מגבת נקייה, קרם גוף, בגדים רכים וצחים, הכל בנחת, שלווה והתרגשות מסוימת - טקס! הריגוש הזה עם ההתמסרות לריח נמשך לתקופה, עד שזה הופך להיות סוג של הרגל ומהרגע שהם קצת גדלים זו כבר לא ממש חוויה נעימה, אלא איכשהו הופך להיות משימה, שכל מה שאנחנו רוצים במהלך היום, זה לעשות עליה סוג של "וי".
כמעט כל בית חווה לפחות כמה פעמים את "ויכוח האמבטיה". סיפור הרחצה בערב יכול להיות התמודדות מתישה ולהפוך לאחת המשימות היומיומית היותר מעצבנות.
רוב הילדים לא אוהבים להתקלח – אמירה זו היא סוג של עובדה קיימת, ולכן תמיד דוחים את מועד המקלחת. דחיית המקלחת מצד הילדים יוצרת אצל ההורים חוסר סבלנות שהופך לכעס, ואז מתחיל מאבק כוחות אשר מסתיר בתוכו מאבק על סמכות הורית, הצבת גבולות, בדיקת גבולות, זכויות הפרט...כל זה עד הקץ המר של מקלחת בבכי, כעס ועצבים.
מבחינת הילד, ההתנגדות לרחצה באמבטיה היא בעצם המאבק הראשון שלו לפיתוח עצמאות. האמירות הראשונות שלו: "יש לי רצונות משלי","הגוף שלי ברשותי" מהוות מעין גישוש לבדיקת כוחו ומעמדו מול הוריו ומול משמעת והצבת גבולות.
חשיבות הרחצה באמבטיה
מבחינת ההורים מקלחת היא קודם כל חינוך לערך של ניקיון והיגיינה, שהרי אם לא היינו שומרים על ניקיון וטיפוח הגוף, היינו חשופים ליותר חיידקים ומחלות, היינו דחויים מצד החברה (כי מי רוצה להיות בחברת אדם לא נקי ומוזנח?).
מעבר לזאת, מקלחת היא עוד דרך להקנות הרגלים של אסתטיקה. בנוסף לכך, הקפדה על מקלחת היא אמירה שקובעת גבול, הרגלים וחוקים. עמידה על דרישה זו משדרת סמכות הורית.
אלו הסיבות לכך שאין לוותר על הרחצה במקלחת. וויתור על מקלחת עלול באופן לא מכוון להעביר לילד את המסר שהוא זה שקובע ומחליט על חוקי הבית,וזה יצור בלבול מול ערך הניקיון וכמו כן יערער את הסמכות ההורית שלכם.
איך מקנים הרגלי רחצה נכונים?
רחצה באמבטיה כשגרה - ראשית מעבירים מסר ברור שלא משתמע לשני פנים: מקלחת היא פעולה שגרתית חשובה שאין עליה שום דיון ומיקוח.
תדירות הרחצה באמבטיה - יש להגדיר מה מקובל בביתכם: מקלחת פעם ביום, מקלחת פעם ביומיים וגם מתי - מקלחת לפני ארוחת ערב, מקלחת אחרי ארוחת ערב. אפשר להגיע לפשרות כמו לחפוף רק שלוש פעמים בשבוע או יום כן יום לא, העיקר שהעיקרון נשמר: כל יום מנקים את גופנו. ההרגל צריך להיות קבוע וברור על מנת שלא יהיו ספקות.
הסבר היגיוני - הכניסו היגיון לדרישה של המקלחת היומית. אל תהפכו זאת לעונש. כי זה לא! להיות נקי זה כיף, נעים ובריא. אפשר להעביר את המסר בצורה ישירה על ידי שיחה המסבירה בצורה עניינית את חשיבות ההיגיינה. אפשר בצורה עקיפה לשלב אמירות הנאמרות כדרך אגב: "אני הולכת לי להתקלח בכיף", "יצאתי ממקלחת מפנקת במיוחד", "איך אני אוהבת להתקלח, זה נותן לי להרגיש רעננה", "במקלחת אני מרגישה שאני שוטפת מעצמי את כל הדברים הלא נעימים של היום". מסרים שכאלה מחדירים באופן לא מודע את הכיף והרצוי שבמקלחת. מומלץ לשדר את מסר החינוך לניקיון לילדים באמצעות שילוב של אמירות עקיפות כדרך אגב בנוסף לשיחה אחת ישירה עניינית. בגילאים צעירים, אפשר גם להקריא ספרים ושירים בנושא.
אחריות על הרחצה באמבטיה - תנו לילדכם לקחת אחריות: לאחר שנקבע "חוק האמבטיה היומית", לאחר שהסברתם למה זה חשוב ואחרי שהבהרתם חד משמעית שאין כאן מקום למיקוח, תנו לילדים את האפשרות לקחת אחריות על המקלחת שלהם: אם הם עדיין קטנים כדי להתקלח לבד, אחריותם תתבטא בכך שתפקידם יהיה לבוא למקלחת באופן עצמאי: הזכירו להם רבע שעה לפני שעת הרחצה ש"עוד מעט זמן מקלחת", הסבירו להם שאתם תמתינו להם באמבטיה ושעליהם לסיים עם עיסוקם: צפייה בטלוויזיה, משחק, ציור וכדומה. אם הגיע השעה והם לא מגיעים (וסביר להניח שבהתחלה זה יקרה) - הזכירו להם. עם סבלנות ואמפתיה – זה יקרה.
גם לילדים אשר כבר יודעים להתקלח לבד, הזכירו רבע שעה לפני "זמן המקלחת". אם השעה עוברת, הזכירו שוב ושוב, בלי כעס ובלי משפטים מחלישים כמו: "ידעתי שאי –אפשר לסמוך עליך" ,"איך אתה מרגיז אותי עם העיכובים שלך". ההפך הוא הנכון, השתמשו במשפטים מחזקים: "אני סומכת עליך שתלך להתקלח בזמן", "אני גאה בך שהתקלחת מבלי שהייתי צריכה להזכיר לך".
אמבטיות משותפות – מדי פעם הזמינו חברים להתקלח יחד עם הילדים כדי שיראו כמה כיף להתנקות יחד ולשחק בשעת האמבטיה.
הטלת סנקציות - ילד שלא מתקלח לא זכאי לשבת בארוחת ערב, ילד שטרם התקלח לא יכול לצפות בתוכנית טלוויזיה בשעת הערב. – קודם כל המקלחת!
זכרו: מקלחת זו פעולה שגרתית וחשובה כמו אוכל, שינה, צחצוח שיניים – המקלחת אינה צריכה להיות עניין, לכן אל תאפשרו לעשות מזה עניין. קיבעו עובדה, הסבירו את חשיבות המקלחת, ייחסו לה את ערך הניקיון והיגיינה ולכו לפי הכללים, המסר יופנם! וכולנו נהיה מאושרים, נקיים וריחניים.
עוד על ניקיון, טיפוח והיגיינה לילדים:
דפי העשרה בנושא ניקיון לילדים:
התאמת כמות לספרה - היגיינה אישית
זיהוי צליל פותח - אביזרי ניקיון
עוד מדריכים פרקטיים לפיתוח מיומנויות וכישורים לילדים:
הכרת השונה והייחודיות של כל אחד
עוד נושאים ללימוד ילדים:
שאלות בכל הנוגע להורות זוגיות ומה שביניהם, אפשר להפנות לטל בוקריס :יועצת, מנחה ומאמנת אישית.
בלוגים
טור חינוכי 1: חינוך במילה אחת!
-
יעל צמח-גרינשפון15.11.24
-
רוצים לקבל עצות פרקטיות לחינוך והכשרת הילדים לחיים האמיתיים? טור חדש של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים. והפעם – מהות החינוך
הבלוג של טל בוקריס
מתמודדים עם מצב מלחמה
-
טל בוקריס03.10.23
-
במצב מלחמה חשוב לשוחח עם הילדים, לשתף אותם בתחושות ולמנוע מקרים חמורים של טראומה עד החזרה לשגרה. טל בוקריס, יועצת, מנחה ומאמנת אישית, מסבירה ומפרטת איך עושים את זה. פתרונות חכמים להורים
גילאי 2-3
המרכז להכשרה לחיים האמיתיים
-
מערכת "את זה"12.11.24
-
המרכז להכשרה לחיים האמיתיים הוקם במטרה להעניק כלים יישומיים להטמעת ערכים, מיומנויות וידע במטרה להכשיר את הדור הבא לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. המרכז נותן שירותי ייעוץ והכוונה, הרצאות וסדנאות, שיעורים פרטיים, אתרי תוכן ומוצרים חינוכיים – חוברות, משחקים וקורסים דיגיטליים. כל הפרטים וגם המלצות!
תגובות הקוראים