-
כל הגילאים
המומחים שלנו
החופש הגדול – מדריך פרקטי לתענוג גדול
האם חודשיים ימים של חופש מהלימודים הוא זמן ארוך מדי לילדים? ולהורים? האם חייבים קייטנות? איך אפשר לעבור את ימי החופש בכיף והנאה? ומה הקשר בין צפרדעים לחופש הגדול? טל בוקריס, מאמנת אישית, מנחת קבוצות ויועצת, נזכרת בחופש הגדול של ילדותה ומהרהרת בקול רם ומעניקה מדריך פרקטי להפיכת החופש הגדול לתענוג גדול
לא פעם ולא פעמיים אני שומעת הורים (בעיקר אמהות) שמקטרים על חודשי יולי–אוגוסט ה"ארוכים" והאמת שאני לא ממש מבינה אותם ואפילו די כעוסה. לא ייתכן שכל כך מהר שכחתם כמה אתם ציפתם לימים הללו? כמה אהבתם את התחושה הזו של חופש, בלי דאגות, בלי לחצים, בלי מורות, בלי צלצול, שיעורי בית, מבחנים,עבודות? האם גם אתם כילדים הרגשתם שאתם "מעיקים" על ההורים שלכם ושזה "סיוט" בשבילם שאתם עכשיו בבית?
כיצד אמור להרגיש ילד, שהוריו מתלוננים על העובדה שעכשיו הוא כל הזמן "יסתובב לי בין הרגליים" ואומרים: "איך אין לי כוח לבלגן שהם עושים", הורים שמדברים עם הורים אחרים ואומרים: "מחכים לכם חודשיים של סבל" ושאתם "מקווים שזה יעבור מהר" . כיצד אתם הייתם מרגישים אם היו אומרים לכם זאת?
חופש זה לא עונש!
פעמים רבות אני שומעת את עצמי ,חוזרת ואומרת להורים "המסכנים" הללו, שחופש – זה לא עונש.
נכון, היום רוב ההורים עובדים, אבל האם ההורים שלכם לא עבדו?
נכון, יש קייטנות, מלא קייטנות אבל הן נורא יקרות. ובכן, מי אמר שחייבים קייטנה? האם זה קשור לעובדה שכולם הולכים לקייטנה?
נכון, לפעמים משעמם לילדים בחופש, אבל מי אמר שצריך להיבהל משעמום?
נכון, הילדים מבלים יותר שעות בבית, ומטבע הדברים יש יותר בלאגן לפעמים, וגם אולי יותר רעש ופחות סדר יום ושגרה, אבל הם בחופשש.
פרגנו להם – אתם הרי ההורים שלהם שאמורים לאהוב אותם בכל ליבכם ולשמוח אם הם שמחים!
איך הופכים את החופש הגדול לתענוג גדול? מדריך פרקטי
החופש הגדול הוא החופש של הילדים, אבל גם אתם ההורים יכולים ליהנות ממנו. אתם מרימים גבה ותוהים "איך"? הנה לכם אותו החופש,אותם הימים והשעות במחשבה קצת אחרת:
סיפור קצר: קבוצה של צפרדעים נפלו לתוך בריכה גדולה ועמוקה. מבוהלים ונפחדים ניסו לקפוץ דרכם החוצה. הקהל שצפה בהם מלמעלה כל הזמן צעק להם: "עזבו, אינכן יכולות זה גבוהה מדי, אתן לא תצליחו" כל הצפרדעים, ניסו, התייאשו וטבעו. חוץ מצפרדע אחת שהצליחה!!! כששאלו אותה: "גברת צפרדע, איך זה שכל החברות שלך התייאשו וטבעו ורק את הצלחת?", ענתה הצפרדע: ראיתי את כולכם מוחאים לי כפיים ומעודדים אותי, זה נתן לי כוח ואמונה והצלחתי!!!
התברר ששמיעתה של הצפרדע הקטנה לוקה בחסר, ומכיוון שכך כל קריאות הקהל נשמעו לה כמו קריאות עידוד ומחיאות כפיים.
אתם וודאי תוהים, הורים יקרים, מדוע אני מספרת זאת לכם? ומה הקשר בין צפרדעים לחופש הגדול? אז זהו, שבין צפרדעים לחופש – אין קשר, אבל אם תאמצו את גישת הצפרדע הקטנה ותפסיקו לשמוע את הקהל מסביבכם, הרוטן על החופש ותנסו לשמוע קולות אחרים, כמו למשל קולות ילדיכם המאושרים לקראת החופש הקרב ובא והחיוך שעולה על פניהם בכל ערב בו הם נזכרים שמחר אין לימודים, תמצאו את עצמיכם מתענגים על כך. רק מתוך מחשבה שכזו תוכלו להתחיל את "ההכנה הנפשית" לחודשיים אלה, אם אתם זקוקים לה.
אל תלחיצו את עצמיכם בקייטנות - לא חייבים ללכת לכל הקייטנות היקרות והעושקות שמציעים לכם, כל אלו שבחוכמתם, מזהים את הפאניקה שלכם לימי החופש ומרגיעים (בעיקר את עצמם) במיטב כספכם. נסו לחשוב על אופציות אחרות והשתמשו בזיכרונות הילדות שלכם מימים אלו.
אני זוכרת לטובה את ימי החופש הגדול שלי, כילדה וכנערה כשבעצם כל מה שעשיתי זה כלוםםםםםםם אחד ארוך ומתמשך והתענגתי על כל רגע ממנו. זה לא שהוריי היו בבית – שני הוריי עבדו, אבל בתקופה שלי היו "מסתדרים": סבתא וסבא, דוד או דודה, חברות וחברים, אח גדול, אחות גדולה, שכנים והורים שהיו מתחלקים ועוזרים זה לזה. היה זמן לקום בבוקר ולהתמרח כמה שעות בפיג'מה, לאכול ארוחת בוקר ו"לדאוג": עם מי ללכת לבריכה, איזה תוכנית או סרט לראות ועוד כל מיני דברים "חשובים" שכאלה. קטן, צנוע והכי כיף בעולם!!!
מתי בדיוק נוצרה האופנה הזו בה כל ילד צריך ללכת לקייטנה ושכל קייטנה צריכה להיות "חוויה בלתי נשכחת"? הורים יקרים: ילדים יכולים ליהנות גם מדברים "פשוטים", אם, אתם, ההורים תאפשרו להם לחוות אותם.
אל תילחצו מחיבור המילים הפשוט: "משעמם לי" - אתם לא "ליצני החצר" ולא "צוות הווי ובידור". אתם כן יכולים לעזור לילדכם למצוא דרכים לתעסוקה. למשל: בראשית כל שבוע או בסופו, שבו עם הילדים והכינו "תוכנית שבועית" מעין "קייטנה אישית" (מומלץ בטבלה).
הכניסו לטבלה הזו גם משחקי קופסא, שעת ציור, מחשב, טלוויזיה, הזמנת חברים וכד'. הקשיבו למה שהם רוצים, בידקו את מי אפשר לשלב בתוכנית, איזה סבתא, דוד או דודה יכולים "לקחת משמרת", ראו מתי אתם מתפנים.
ייתכן שתתפלאו לראות כמה מעט הם צריכים וכמה מהר השעות מתמלאות, וכך יוצא שבכל פעם שנשמעת אזעקה "עולה ויורדת" של "משעמם לי" - אפשר לרוץ מהר לטבלה ולבדוק מהם האופציות להפגת השעמום.
וחוץ מזה, מי אמר שילדים צריכים כל הזמן להיות עסוקים? מי אמר שילדים צריכים המון חוויות כדי להרגיש הנאה? ההיפך הוא הנכון: ילדים צריכים לקבל דברים בצורה מאוזנת על מנת שיוכלו להפנים, להבין, להרגיש. עומס החוויות הופך אותם לאדישים, מוריד את סף הריגוש ובמקרים קיצוניים זה עלול להגיע עד השתעממות מהירה, חוסר הערכה וכפיות טובה. וכן,אפשר לתת להם גם קצת להשתעמם.... כך הם יעריכו יותר כל פעילות מהנה שתעשו ביחד או בנפרד.
ארגון הזמן שלכם - על מנת שתוכלו להוריד מעצמכם לחץ, ארגנו גם לכם את הזמן אחרת בחודשי החופש. נסו לקבוע מראש עם "הבוס" כמה ימים שבהם אתם מתחילים מאוחר, או מסיימים קצת יותר מוקדם. מעבר לזאת, רובכם לא עובדים בימי שישי, כך שסופי השבוע יכולים להיות "זמן משפחתי" נהדר שימלא לילדים את המצברים בזמן עם "אמא ואבא" וייצור ציפייה לסופ"ש הבא. תכננו לכם את סופי השבוע: רכיבה על אופניים, פיקניק בערב על שפת הים, סרט קולנוע ועוד כיד הדמיון שלכם.....
חופש גדול – הוא חופש ואתם בהחלט מוזמנים לנסות חוויה מסוג אחר – חווית "רטרו".
אז מה היה לנו: חופש גדול ארוך ומעצבן. ומה יכול להיות לנו: קיץ, שמש, חופש, הילדים שלכם ואהבה – מישהו מכם צריך יותר מזה?
* שאלות בכל הנוגע להורות זוגיות ומה שביניהם, אפשר להפנות לטל בוקריס :יועצת,מנחה ומאמנת אישית. [email protected] 052-3226791
עוד מדריכים פרקטיים של טל בוקריס:
עוד לחופש הגדול:
משחקים והפעלות
בילויים שילדים אוהבים בחופש הגדול
יצירה וקישוט
דפי עבודה, ספרים ומשחקים להדפסה חינם:
הכנת מתכונים פשוטים שילדים אוהבים לפי גילאים.
דפי עבודה לקיץ:
בלוגים
טור חינוכי 1: חינוך במילה אחת!
-
יעל צמח-גרינשפון15.11.24
-
רוצים לקבל עצות פרקטיות לחינוך והכשרת הילדים לחיים האמיתיים? טור חדש של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים. והפעם – מהות החינוך
הבלוג של טל בוקריס
מתמודדים עם מצב מלחמה
-
טל בוקריס03.10.23
-
במצב מלחמה חשוב לשוחח עם הילדים, לשתף אותם בתחושות ולמנוע מקרים חמורים של טראומה עד החזרה לשגרה. טל בוקריס, יועצת, מנחה ומאמנת אישית, מסבירה ומפרטת איך עושים את זה. פתרונות חכמים להורים
כל הגילאים
המרכז להכשרה לחיים האמיתיים
-
מערכת "את זה"12.11.24
-
המרכז להכשרה לחיים האמיתיים הוקם במטרה להעניק כלים יישומיים להטמעת ערכים, מיומנויות וידע במטרה להכשיר את הדור הבא לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. המרכז נותן שירותי ייעוץ והכוונה, הרצאות וסדנאות, שיעורים פרטיים, אתרי תוכן ומוצרים חינוכיים – חוברות, משחקים וקורסים דיגיטליים. כל הפרטים וגם המלצות!
תגובות הקוראים