-
גילאי 2-6
המומחים שלנו
הנמר והבטטה
ספר הממחיש את אורחות חייהן של החיות ביער,תוך כדי הרצון לשנות ולאכול ירקות, כדרך מקורית להעביר לילדים את נושא אכילת הירקות והתזונה הנכונה בכלל. האם זה עובד? ניסינו את זה וראינו
תעודת זהות
מיועד לגיל:2-6
כתיבה:שאול אלבז
איורים:מיכל גל-מרקו
הוצאה:אופיר ביכורים
תיאור:ספר הממחיש את אורחות חייהן של החיות ביער,תוך כדי הרצון לשנות ולאכול ירקות, כדרך מקורית להעביר לילדים את נושא אכילת הירקות והתזונה הנכונה בכלל. האם זה עובד? ניסינו את זה וראינו
"מובן שהבטחתי כי הייתי באמת סקרן לשמוע על הנמר המוזר
שזלל בטטה במקום לטרוף חתיכת בשר..."
עלילת הספר מתרחשת ביער ירוק בארץ ג'ונגלסטן, שם מתגורר נמר קטן ודעתן שהיה זולל בטטות במקום בשר. חיות הג'ונגל לעגו וצחקו למנהגו המוזר. מנגד הנמר, שזלל בטטות כל הזמן ... גדל וגדל.. כנראה בזכות הוויטמינים שיש בירקות. כשראו זאת החיות שהנמר הקטן הפך להיות גדול, חזק ושרירי, הן הביעו פליאה, קינאו בו ולא פגעו בו יותר. הנמר פורש בפניהם את משנתו ואומר:
"אחי היקרים.. רדפנו ונרדפנו ואיש את בשר אחיו באכזריות טרפנו! אז דעו לכם שאם נמשיך כך להתנהג הסוף יהיה שכולנו נמות וזכרנו ישכח! אז די לנו ממלחמות אחים, די לנו מהצרות הבה נלמד לאכול ירקות וגם פירות..".
גם מלך החיות, אריה היער , מקשיב בקשב רב לדבריו של הנמר ומבקש לדעת מה יהיה על בעלי החיים שעיקר מזונם הוא הבשר ? הנמר מבלי להתבלבל עונה בחכמה:
"... כמוך גם אני מכיר את חוקי הטבע, אינני מטיף לרעב ורזון, ואינני אומר שיש לפגוע חלילה בשרשרת המזון. אם יש בעל חיים שעליו נגזר להיות נזון רק מעצמות ובשר, ימצא דרך לעשות זאת בלי להיות אכזר".
מאז רוב החיות באותה ארץ זוללות הרבה ירקות ושאר מיני פירות. חיות באושר ושומרות על ג'ונגל בריא ורזה.
באמצעות כתיבה נוגעת ותיאורים עתירי דמיון, מצליח המחבר, שאול אלבז, לגרום לקוראים הצעירים להבין כי עולמנו יכול להיראות טוב יותר. אם חיות היער מצליחות בקיום הפסוק : "מה ששנוא עליך, אל תעשה לחברך", אין סיבה שבני האדם לא יצליחו".
"הנמר והבטטה" הוא הספר השני בסדרה "העולם של אגם". הראשון בסדרה "חתולנד" ראה אור לפני חצי שנה ועוסק בקבלת השונה. הספר השלישי שיראה אור הוא "פינגווינלנד" שעוסק בשמירה על איכות הסביבה. הבא אחריו - "מועצת חכמי גיאומטריה" – עוסק ביתרונות שיש לשיתוף הפעולה. בהמשך יופיעו ספרים נוספים בסדרה, ובמרכז כל אחד יעמוד מסר אותו הכותב מבקש להנחיל לדורות הבאים.
כך יוצא שתוך כדי סיפור למדים לילדים את אורחות חייהן של חיות היער, מתגלה הרצון של הנמר לשיפור לכיוון אכילת ירקות ולא חיות אחרות כדרך להעברת המסר לילדים. האלגוריה לעולמם של בני האדם תמוהה כאן, משום שבעקבות הספר היה קשה להסביר לבת השמונה שהאזינה לסיפור יחד עם אחותה הקטנה ושאלה: "אבל זה משבש את שרשרת המזון".
בת השש התחברה לסיפור, אם כי לא ממש התחילה לאכול ירקות, היא כנראה השאירה את זה לעולם החיות... האיורים לא ממש משכו אותה בניגוד לספרים אחרים,אולי משום שהיא זיהתה שהם דיגיטליים.
שאול אלבז, נשוי וסב לחמישה נכדים. קרוב לחמישים שנה עסק בחינוך. במהלך הקריירה הארוכה שלו הוא שימש כמורה, כמדריך חינוכי, כמרכז הדרכה ומנהל פנימייה, כמרצה בסמינר למורים, ובשני העשורים טרם יציאתו לגימלאות הוא עמד בראשו של כפר הנוער החקלאי מאיר שפיה. במהלך עבודתו בשפיה הוא זכה (יחד עם הצוות החינוכי) ב"פרס שר החינוך" שהוענק לו ב 1999 במשכן הנשיא. כיום הוא עוסק בהכשרת מנהלי מוסדות חינוך לדורות הבאים, ובין לבין הוא מוצא זמן לעסוק בפיסול (תערוכה מפרי עבודותיו תיפתח ביולי בגלריה בגן שמואל) וכמובן בכתיבה אותה הוא מאד אוהב. במקביל לכתיבת סדרת "ספרי הילדים, שאול אלבז עוסק גם בכתיבת ספר למבוגרים שבו הוא יביא בפני הקוראים מניסיון חייו העשיר.
מיועד לגיל: 2-6
כתיבה: שאול אלבז
איורים: מיכל גל-מרקו
הוצאה: אופיר ביכורים
נושא לימוד: הכרת חיות, תזונה נכונה לילדים
להרחבה על הנמר והבטטה
עוד על ספרי ילדים בפורטל "את זה":
ספרים, ילדיי, ספרים - מדריך שימושי איך להקריא לילדים ספרים
ספרי ילדים מומלצים על פי גילאים
עוד ספרי ילדים על פי נושאים:
ספרים להורדה בחינם:
עוד על תזונה נכונה לילדים
דפי העשרה, הפעלות ומשחקים בנושא תזונה נכונה:
מוצרים מומלצים

אתה עוד תיגע בשמיים
-
יעל צמח-גרינשפון15.03.26
-
אם אתם רוצים לטעת בילדים אופטימיות, תעוזה ואת האמונה שהשמיים הם ממש לא הגבול – הכירו את הספר "אתה עוד תיגע בשמיים – "מתנה מרגשת שמתאימה בול לתקופה הזו, שבה כולנו זקוקים לקצת יותר תקווה. ספר עם השראה
ספרי ילדים

יום העצמאות של יעל
-
מערכת "את זה"05.05.24
-
יעל הולכת לאיבוד ביום העצמאות ומגלה שהדרך לעצמאות אינה קלה, לא לילדות ולא למדינות. אנשי החברה מתארים את הספר
גילאי 2-3

מיומנויות או לא להיות
-
יעל צמח-גרינשפון04.12.25
-
סערת הבגרות הגמישה תחלוף, כמו שרים, מנהלים ורפורמות שבאו והלכו לפניה. אבל המיומנויות שנפתח אצל התלמידים ילוו אותם כל החיים. בזמן שהמערכת מתווכחת על ביטול מתווה הבגרות הגמישה, חשוב לזכור: המתווה הזה הוא רק מודל אחד. המיומנויות הן תשתית חיים. תפקידנו, כאנשי חינוך, הוא לא להיצמד לכותרת של הרפורמה התורנית, אלא להמשיך להטמיע מיומנויות משמעותיות בכל דרך אפשרית, בכל שכבה ובכל תחום דעת.
















תגובות הקוראים