-
כל הגילאים
המומחים שלנו
ישראליות ואהבת הארץ
אהבת הארץ ותחושת שייכות לישראל מהווה ערך עליון בקרב רבים מאיתנו. טל בוקריס, יועצת, מנחה ומאמנת אישית, מסבירה מה ההבדל בין חינוך להרגלים נכונים לבין חינוך לערכים, ומעניקה עצות חשובות להטמעת ערך הישראליות והאהבה לארץ ישראל אצל הילדים
אני שייכת לאותה קבוצת אנשים שאהבת הארץ היא ערך עליון עבורם, לאלה שחשים שייכות לישראל. ביום השואה כולי מצטמררת, ביום הזיכרון אני בוכה מכל סיפור אישי שאני צופה בטלוויזיה, השירים ברדיו גורמים לי למחנק בגרון ולדמעות ליזול מעצמן, ביום העצמאות אני מרגישה מין גאווה אדירה להיות יהודייה החיה בארץ ישראל, ובשירת התקווה גופי רועד מהתרגשות. אני לא מגזימה, אני מרגישה כך. חונכתי לאהבת הארץ וכך אני בוחרת לחנך את ילדיי.
ישראליות ואהבת הארץ כערך עליון
כל הורה ומחנך צריך להכיר את הערכים בהם הוא מאמין וצריך לדעת מהם הערכים אותם הוא רוצה להקנות לילדיו ולחנך אליהם. ההבדל בין חינוך "רגיל" שכולל הצבת גבולות והקניית הרגלים לבין חינוך לערכים הוא בעיקר בעובדה שחינוך לערך לא צריך להיעשות באופן מודע ויישומי, הוא אינו חייב להיות עקבי ושיטתי, אלא הוא בעיקר מתבטא באווירה המשפחתית דרך התנהגות (אותה הילדים יחקו, בסופו של דבר) ובאמצעות מסרים לא מילוליים.
ישראליות ואהבת הארץ זהו ערך, מבחינתי זהו ערך עליון. לערכים צריך לחנך – לפחות לנסות. לא לכולם יש את אותם ערכים וישנם כאלה בעלי ערכים משותפים אך סדר העדיפות והמשקל שהם נותנים לכל ערך, הוא שונה.
לא תמיד הורים יודעים מהי הדרך לחינוך ולהקניית ערכים לילדיהם, אבל האמת היא שאין ממש דרך. מספיק שחיים לפי הערכים שאתם מאמינים בהם, לתת לילדים דגש וחשיבות בכל מעשה הקשור אל הערך ולתת לערך כמה שיותר "מקום" ומשמעות בחיים המשפחתיים שלכם. בחינוך לערכים המוטו המוביל הוא: כמה שיותר ל"התנהג" את הערך מאשר לדבר עליו.
עצות להענקת ערך הישראליות לילדים
במקרה של הקניית אהבת הארץ והעברת החשיבות של ערך הישראליות והשייכות לישראל, צריך פשוט לפעול בדרך הבאה:
שיחות – נהלו שיחות סביב השולחן על אהבת הארץ ועל חשיבות מדינת ישראל לעם היהודי.
דגש לימים ולאירועים שקשורים לישראל ולעם היהודי – תנו משמעות לתאריכים חשובים כמו: יום השואה,יום ירושלים,יום הזיכרון ויום העצמאות – הילדים יפנימו את הרגשות שלכם ועם השנים יתנו גם הם דגש רגשי לימים אלו.
הזכרת האהבה והשייכות לישראל – נצלו כמה שיותר הזדמנויות לדבר על ערך אהבתהארץ והשייכות לישראל,למשל בזמן הכנת שיעורי בית במקצועות השונים, כמו: במולדת, עברית, היסטוריה, תנ"ך או כל טקסט אחר שהילדים קוראים.
משחקים הקשורים לארץ ישראל – הדפיסו לילדים משחקים הקשורים לישראל ולהסטוריה של העם היהודי, ללימוד בדרך חווייתית:
דפי העשרה – הזמינו חברים או ארגנו הפעלה בנושא ארץ ישררל והקרינו מצגת להכרת ארץ ישראל: מצגת ישראל בעברית / מצגת ישראל באנגלית.
אפשר גם להוריד דף העשרה עם סמלי מדינת ישראל וכן תפזורת מלחמות ישראל.
שיתוף במתרחש בארץ – על מנת לגרום לילדים להתחבר למה שמתרחש במדינה, צפו יחד בחדשות, הכירו להם דמויות מפתח, הסבירו ושוחחו על המצב שלנו.
להרחבה על החשיבות של השיתוף- לומדים על המתרחש במדינה
טיולים בארץ ישראל – מגיל צעיר טיילו עם ילדיכם כמה שיותר ברחבי הארץ והכירו להם את ארץ ישראל. לא ממש משנה היכן אתם מטיילים, העיקרון החשוב הוא שאתם "יוצאים לטיול" ולא לקניון או לשופינג.
שיתוף הילדים בתכנון הטיול – תכננו טיולים ביחד בבית, הראו לילדים כמה מסלולי טיול הקיימים באזור אליו אתם מגיעים וביחד בחרו את המסלול שתעשו. זה יגרום לילדים להיקשר לטיול ולארץ.
בזמן שאתם מטיילים הסבו את תשומת הלב לנוף שבדרך והשתמשו בכמה שיותר מילות תיאור משבחות. כך ילמדו הילדים להסתכל על נוף ולראות את היופי שבו.
הליכה רגלית מנטרלת את הילדים ממשחקים בפלאפון/אייפון או משינה באוטו – בחרו מסלולים רגליים.
השתדלו להשתמש במפות, את הג'י.פי.אס השאירו לעצמכם באוטו. בהליכות רגליות קחו תמיד מפה ובנו ביחד את המסלול.
טיולים מגוונים – בכל טיול ניתן לשלב מסלול הליכה רגלי, מנוחה באתר נופש וגם סיבוב קניות – למי שחייב. שילוב זה יכול ל"ענות" על הצרכים של כולם וליצור חוויה נעימה גם למי שלא ממש אוהב את הטיולים בטבע.
מסלולי מים – כדי שהילדים לא יחוו קושי בחרו מסלולים עם מים – זה תמיד יוצר אווירה עליזה.
לימוד זואולוגיה וחיות ארץ ישראליות – בזמן ההליכה בטבע השתדלו להצטייד במגדיר זוחלים וחיות – כך תוכלו מדי פעם לעצור מול חרק או בעל חי וללמוד עליו.
כמו כן, כדאי לטייל באתרים כגון גן בהחיות התנ"כי בירושלים או החי בר ביטבתה שבהם ניתן ללמוד על חיות ארץ ישראליות.
לימוד בוטניקה ופרחי ארץ ישראל – בזמן ההליכה בטבע השתדלו להצטייד במגדיר צמחים – כך תוכלו מדי פעם לעצור מול פרח יפה וללמוד עליו.
מידע חשוב – עצרו מול שלטי ההסברה שבדרך וקראו מה כתוב ביחד עם הילדים.
ביקור במוזיאונים – מוזיאונים שונים הקשורים להיסטוריה של העם היהודי הם גם אתר טוב לחיבור לארץ וה"טיול" בהם הוא ממוזג וקל.
לקראת יום העצמאות הקרב ובא – חפשו אתר, קחו מפה ותכננו ביחד מסלול. זיכרו – ש"ארץ ישראל שלי,יפה וגם פורחת"……ואם לא תטיילו – איך תדעו?
וכמובן לא לשכוח – הרבה מצב רוח טוב.
עוד על ישראליות לילדים
עוד מדריכים פרקטיים של טל בוקריס:
עוד מדריכים פרקטיים לפיתוח מיומנויות וכישורים לילדים:
הכרת השונה והייחודיות של כל אחד
* שאלות בכל הנוגע להורות זוגיות ומה שביניהם, אפשר להפנות לטל בוקריס :יועצת,מנחה ומאמנת אישית. [email protected]
בלוגים
יעל גרינשפון – למה איך ומה
-
מערכת "את זה"03.09.24
-
רוצים להכיר יעל גרינשפון – מי שהקימה את פורטל "את זה" ואת אתר מנויי VIP? מהו החזון והאני מאמין שלה במשך 25 שנה? באילו דרכים היא מיישמת ובעיקר – מה היא מעני'ה לכם? לפניכם סקירה של למה? איך? מה? תוכלו להוריד את הקובץ ולשמור!
הבלוג של טל בוקריס
מתמודדים עם מצב מלחמה
-
טל בוקריס03.10.23
-
במצב מלחמה חשוב לשוחח עם הילדים, לשתף אותם בתחושות ולמנוע מקרים חמורים של טראומה עד החזרה לשגרה. טל בוקריס, יועצת, מנחה ומאמנת אישית, מסבירה ומפרטת איך עושים את זה. פתרונות חכמים להורים
כל הגילאים
עצות פרקטיות להכשיר את הילדים לחיים האמיתיים
-
יעל צמח-גרינשפון02.09.24
-
מצורף קובץ המרכז עצות פרקטיות לגידול ילדים עצמאים ומוכנים לחיים האמיתיים במרחב הפיזי והדיגיטלי. תקציר ההרצאה של יעל גרינשפון, מומחית בחינוך ובהכשרה לחיים האמיתיים
תגובות הקוראים